Μην πετάξεις ξανά το κατακάθι του καφέ! Δες όλες τις χρήσεις του

Στον κήπο, στο σπίτι, στο δέρμα...

καφές

Ο καφές δεν είναι μόνο ένα τέλειο ρόφημα που μας ξυπνάει και μας κρατά σε καλή διάθεση. Υπάρχουν πολλές άλλες φανταστικές χρήσεις και λύσεις για τον καφέ από το κατακάθι αφού τον πιούμε…

Το πολύτιμο κατακάθι που απομένει στο καλαθάκι της εσπρεσσιέρας, ή το φίλτρο της καφετιέρας χρησιμοποιείται όχι μόνο για λάμψη στα μαλλιά μας αλλά και για λίπασμα για τα φυτά μας.

Πέρα λοιπόν από το να διαβάζει κάποιος τη μοίρα σου στο φλιτζάνι, το κατακάθι του καφέ μπορεί να έχει άλλες χρήσεις στο σπίτι.

Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με αυτό το σκουρόχρωμο και αρωματικό ίζημα!

Δες εδώ μέχρι πόσους καφέδες μπορείς να πίνεις καθημερινά

καφές

Καφές και κήπος

Είμαι σίγουρος ότι έχετε ακούσει τουλάχιστον μία φορά ότι το κατακάθι του καφέ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα, είτε ως συστατικό στο κομπόστ είτε διασκορπισμένο γύρω από ένα φυτό από μόνο του . Σίγουρα θα βελτιώσει τη δομή του εδάφους και θα παρέχει θρεπτικά συστατικά στα φυτά.

Απομακρύνει τους επιβλαβείς επισκέπτες

Πασπαλίστε κατακάθι καφέ γύρω από τα φυτά σας για να τα προστατεύσετε από επιβλαβείς επισκέπτες όπως τα μυρμήγκια, τα σαλιγκάρια και τα γυμνοσάλιαγκες. Τα μυρμήγκια δεν αντέχουν τη μυρωδιά του καφέ, ενώ η άγρια υφή του καφέ ενοχλεί τους γυμνοσάλιαγκες και δεν τους επιτρέπει να προχωρούν.

Επίσης αποξηραμένη φλούδα πορτοκαλιού μπορεί να απομακρύνει μικρά θηλαστικά όπως οι γάτες (αν και ο Felix δεν καταθέτει εύκολα τα όπλα.) Αν ο καφές και η φλούδα πορτοκαλιού δεν βοηθήσουν, δοκιμάστε το λάδι δεντρολίβανου!

Ομοίως, μπορείτε να αφήσετε το κατακάθι σε νερό όλη τη νύκτα για να πάρετε όλα τα οφέλη του καφέ και στη συνέχεια να προσθέσετε το υγρό σε ειδικό δοχείο ψεκασμού. Ο ψεκασμός έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και απομακρύνει έντομα, ιδιαίτερα κάμπιες καθώς η μυρωδιά και το άρωμά του δεν είναι ευχάριστα για τους απρόσκλητους επισκέπτες του κήπου μας.

Φυσικό λίπασμα

Εάν φυτεύετε αζαλέες, ορτανσίες, ροδόδεντρα, καμέλιες, τριαντάφυλλα ή άλλα φυτά που αγαπούν τα οξέα, τότε ο καφές είναι το ιδανικό λίπασμα!

Αναμίξτε το παλιό χώμα με ξερό γρασίδι και φύλλα ή στεγνό άχυρο για να εξουδετερώσετε λίγο την οξύτητα και προσθέστε το λίπασμα στα φυτά σας. Το κατακάθι του καφέ προσθέτει άζωτο και κάλιο στο έδαφος (το πρώτο και το τρίτο στοιχείο στη φόρμουλα λιπασμάτων: N – P – K) και μαγνήσιο, στοιχεία που βοηθούν στα φυτά να παραμείνουν υγιή.

Απλά μην ξεχνάτε ότι το λίπασμα αυτό δεν περιέχει φώσφορο και ασβέστιο, οπότε δεν βοηθά στην ανάπτυξη ανθών και καρπών. Θα χρειαστεί να προσθέσετε ασβέστη ή τέφρα στο μείγμα, αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα πλήρες λίπασμα χρησιμοποιώντας κατακάθι.

Αλλάξτε το χρώμα της ορτανσίας

Οι ορτανσίες είναι ένα πανέμορφο λουλούδι με πολλά χρώματα από φωτεινό μπλε έως έντονο ροζ. Το χρώμα εξαρτάται από το pH του εδάφους. Το αλκαλικό χώμα παράγει ροζ λουλούδια ενώ το όξινο χώμα παράγει μπλε ορτανσίες. Η προσθήκη καφέ κάνει το χώμα πιο όξινο και βοηθά οι ορτανσίες μας από ροζ να γίνουν μπλε.

Κομποστοποίηση για…αργότερα

Εάν δεν χρησιμοποιήσετε αμέσως το λίπασμα του καφέ, προσθέστε το στον σωρό της κομποστοποίησης. Ο καφές είναι πλούσιος σε άζωτο και μπορεί να προσελκύσει ευεργετικά σκουλήκια.

Καρότα και….καφεΐνη;

Αν αγαπάτε τα καρότα και τον καφέ, τότε η κατάσταση είναι ιδανική! Τα καρότα θα σας λατρέψουν εάν προσθέσετε κατακάθι καφέ κατά τη φύτευση. Πριν σπείρετε σπόρους καρότου, ανακατέψτε καφέ με παλιό ξερό χώμα για περισσότερη ενέργεια και προσθέστε στο χώμα. Τα αποτελέσματα θα είναι μοναδικά, καθώς θα απομακρυνθούν τα παράσιτα που λατρεύουν τα καρότα σας.

Καλλιεργήστε τα δικά σας μανιτάρια

Θα χρειαστείτε μεγάλη ποσότητα καφέ για αυτό, οπότε καλύτερα να ζητήσετε κατακάθι από τη διπλανή καφετέρια.

καφές

Καφές και σπίτι

Απομακρύνει δυσάρεστες οσμές

Το κατακάθι απορροφά δυσάρεστες οσμές από το ψυγείο και τον καταψύκτη. Απλά τοποθετήστε ένα μικρό πιατάκι ή μπολ με κατακάθι στο πίσω μέρος του ψυγείου, και ξεχάστε το για μερικές εβδομάδες. Στη συνέχεια, όταν το αντικαταστήσετε μπορείτε να το προσθέσετε στον σωρό κομποστοποίησης.

Λειαίνει επιφάνειες με φυσικό τρόπο

Προσθέστε κατακάθι σε ένα παλιό πανί καθαρισμού και τρίψτε για να καθαρίσετε υπολείμματα τροφών από πιάτα, ή άλλες επιφάνειες. Φροντίστε μόνο να μην τρίβετε σε τμήματα που έχουν ρωγμές διότι ίσως μείνουν λεκέδες!

Όμορφο χρυσαφί χρώμα

Αν έχετε χύσει ποτέ καφέ σε λευκό πουκάμισο, γνωρίζετε ήδη το χρώμα του λεκέ, αυτό το υπέροχο χρυσαφί χρώμα. Μπορείτε να αναμίξετε κατακάθι με νερό για να βάψετε πολλά πράγματα, υφάσματα… μέχρι τα πασχαλινά αυγά.

Το κατακάθι του καφέ που εμποτίζεται σε λίγο νερό μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθεί για να μετατρέψει το βαρετό λευκό χαρτί σε περγαμηνή «αντίκα» (δείτε στο διαδίκτυο οδηγίες). Αυτή η «περγαμηνή» μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για διάφορες χειροτεχνίες ακόμη και τη δημιουργία δώρων!

Σπιτικά κεριά από καφέ

Αν αγαπάτε τη μυρωδιά του καφέ, μπορείτε να μετατρέψετε το κατακάθι σε σπιτικό κερί. Για αυτό το διασκεδαστικό κόλπο ανακύκλωσης θα χρειαστείτε ένα μικρό χάρτινο φλιτζάνι του καφέ, μια χαρτοπετσέτα, ένα φλιτζάνι από υπολείμματα κεριών, ένα φυτίλι, ένα ψαλίδι, ένα τηγανάκι για την τήξη του κεριού, ένα μικρό γυάλινο μπολ και ένα φυσικά κατακάθι καφέ (αναζητήστε τις οδηγίες στο διαδίκτυο).

Καθαρισμός του τζακιού

Μπορεί το κατακάθι να μην κάνει όλη τη δουλειά, αλλά θα την κάνει πιο εύκολη και πιο τακτικά. Αναμίξτε απαλά κατακάθι πάνω στις στάχτες για να αποκτήσουν περισσότερο βάρος που θα αποτρέψει τη δημιουργία σκόνης. Όχι μόνο θα βγει πιο εύκολα η στάχτη αλλά δεν θα καθαρίζετε και συνεχώς κάθε επιφάνεια του δωματίου μετά το καθάρισμα.

Υγεία και ομορφιά

καφές

Απολέπιση δέρματος

Το κατακάθι είναι ιδανικό στην απολέπιση σώματος. Απλά προσθέστε το κατακάθι σε λίγο ζεστό νερό ή το αγαπημένο σας φυσικό λάδι καρύδας ή αμυγδάλου. Στη συνέχεια, τρίψτε το δέρμα από το κεφάλι προς τα πόδια για να αφαιρέσετε όλα τα νεκρά κύτταρα.

Νεανικό πρόσωπο

Ακριβώς όπως λειτουργεί η απολέπιση του σώματος, με τον ίδιο τρόπο ο καφές είναι ιδανικός στην περιποίηση του προσώπου.

Αναμίξτε δύο κουταλιές της σούπας καφέ με μια ίση ποσότητα κακάο. Προσθέστε τρεις κουταλιές της σούπας πλήρες γάλα ή κρέμα γάλακτος και συμπληρώστε με μια κουταλιά σούπας μέλι για ένα τέλειο, φυσικό αλφα-υδροξυ και αντιοξειδωτικό προσώπου.

Πρησμένα μάτια

Η καφεΐνη, όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, είναι αντιφλεγμονώδης και μειώνει το πρήξιμο των ματιών. Απλώς αναμίξτε κατακάθι με ένα κ.γ. λάδι καρύδας και λίγες σταγόνες νερού και κάντε απαλό μασάζ κάτω από τα μάτια – φροντίζοντας να μην μπει καφές στα μάτια σας. Αφήστε για πέντε λεπτά και στη συνέχεια αφαιρέστε με ένα μαλακό υγρό πανί.

Θεραπεία της κυτταρίτιδας

Η κακή διατροφή, το κάπνισμα ή κληρονομικότητα! Σε κάθε περίπτωση, η κυτταρίτιδα έχει πολλές αιτίες και για κάθε αιτία υπάρχουν τουλάχιστον δώδεκα «θεραπείες» που μπορεί ή όχι να βελτιώσουν την κατάσταση. Ας δούμε τι κάνει το κατακάθι του καφέ.

Υπάρχουν πολλές συνταγές στο διαδίκτυο, αλλά ακόμη κι ένα απλό μίγμα καφέ και ζεστού νερού είναι αρκετό. Χρησιμοποιήστε το μίγμα και κάντε μασάζ στην περιοχή για δέκα λεπτά δύο φορές την εβδομάδα σε κάθε περιοχή που χρειάζεται θεραπεία. Σύμφωνα με μελέτες η τοπική εφαρμογή καφεΐνης μείωσε τα κύτταρα λίπους της κυτταρίτιδας κατά 17%.

Σαπούνι από καφεΐνη

Η καφεΐνη, όταν απορροφάται από το δέρμα, δρα ως αντιφλεγμονώδες και ανακουφίζει από τα πρησμένα μάτια, διεγείρει τη ροή του αίματος, βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου και μειώνει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Για μια φυσική εναλλακτική λύση σαπουνιού, μπορείτε να δείτε στο διαδίκτυο για συνταγή παρασκευής σαπουνιού με καφεΐνη.

Καφές στα μαλλιά μας

Εάν χρησιμοποιείτε πολλά προϊόντα περιποίησης μαλλιών, ίσως τα μαλλιά σας να είναι ήδη ταλαιπωρημένα ή να έχουν κατάλοιπα από τυχόν φυσικές εναλλακτικές λύσεις. Αφαιρέστε τα κατάλοιπα χρησιμοποιώντας κατακάθι καφέ για να δώσετε λάμψη και αναζωογόνηση στα μαλλιά σας.

Πριν τη χρήση του σαμπουάν, κάντε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής με μια χούφτα κατακάθι. Έτσι απομακρύνονται τυχόν υπολείμματα από άλλα προϊόντα και βελτιώνεται η υφή των μαλλιών με φυσικό τρόπο.

✅ 10 εναλλακτικές χρήσεις του καφέ που ίσως δεν ξέρατε

Δες εδώ πώς μπορείς να καθαρίσεις την καφετιέρα με ένα υλικό

 

 

mm
Γεννήθηκε στην Αθήνα μέσα στο καλοκαίρι στα τέλη της δεκαετίας του '80. Σπούδασε στη Φιλοσοφική και για... καλή τύχη των υπολοίπων δεν ασχολήθηκε ποτέ με αυτή. Η ζωή τα έφερε έτσι και ασχολήθηκε ενεργά με την δημοσιογραφία σε διάφορα sites.