Αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα πολυτιμότερα υγρά και οι Έλληνες έχουν την τύχη να το βλέπουν να ρέει άφθονο στη διατροφή τους!
Πολύ σωστά καταλάβατε, αναφερόμαστε στο «θαυματουργό» ελαιόλαδο, το οποίο προσφέρει πάρα πολλά οφέλη στην υγεία μας.
Ήδη από την αρχαιότητα, το λάδι αποτελούσε ένα πολύτιμο προϊόν, αφού οι αρχαίοι Έλληνες είχαν καταλάβει τις ευεργετικές του ιδιότητες και το είχαν εντάξει στην καθημερινή τους διατροφή.
Η συγκεκριμένη άποψη, όχι μόνο δεν διαφοροποιήθηκε στο πέρασμα των αιώνων, αλλά σήμερα υπάρχει πληθώρα επιστημονικών μελετών που πιστοποιούν τα όσα καλά μας προσφέρει.
Δείτε ακόμα: Λάδι: Πώς να ελέγξετε αν είναι πράγματι έξτρα παρθένο
Μία κουταλιά από το «χρυσό υγρό» θωρακίζει την καρδιά
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, όσοι καταναλώνουν πάνω από μισή κουταλιά της σούπας την ημέρα έχουν χαμηλότερα ποσοστά πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις, νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες αιτίες σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν κατανάλωναν ποτέ ή σπάνια ελαιόλαδο.
Το ελαιόλαδο που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της μεσογειακής διατροφής συνδέεται επαρκώς τεκμηριωμένα με τη χαμηλότερη θνησιμότητα που παρατηρείται στις χώρες της νότιας Ευρώπης.
Το ελαιόλαδο είναι το μοναδικό μεταξύ όλων των φυτικών ελαίων που έχει το υψηλότερο ποσοστό μονοακόρεστων λιπαρών, τα οποία μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη LDL και αυξάνουν την «καλή» HDL.
Δείτε ακόμα: Πότε και πώς μαζεύουμε τις ελιές;
Παράλληλα, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και περιέχει φυτικές ενώσεις, που προσφέρουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Ανώτερο όλων διατροφικά είναι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο αποτελεί βασική πηγή καλών λιπαρών για τη μεσογειακή διατροφή και το οποίο είμαστε τόσο τυχεροί που το έχουμε.
Δείτε ακόμα: Χαλάει το λάδι; Πώς το αποθηκεύω σωστά