Τα μανιτάρια είναι από τα πιο ευέλικτα εναλλακτικά υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική, χάρη στην ιδιαίτερη υφή τους που μοιάζει με εκείνη του κρέατος αλλά και την πλούσια γεύση τους.
Ωστόσο επειδή είναι ένα ευαίσθητο υλικό, πρέπει να γνωρίζετε πώς να τα αποθηκεύετε σωστά.
Τα μανιτάρια είναι ευαίσθητα και αλλοιώνονται εύκολα και ως εκ τούτου το ψυγείο είναι προφανώς το καλύτερο μέρος για να τα διατηρήσετε.
Δείτε ακόμα: Ποια φαγητά δεν πρέπει ΠΟΤΕ να ξαναζεστάνουμε;
Μανιτάρια: Πώς να τα κρατήσετε φρέσκα για περισσότερο
Τα μανιτάρια αποτελούνται σε τεράστιο ποσοστό από νερό, αφού έχουν πορώδη υφή που σημαίνει ότι απορροφούν νερό σαν σφουγγάρι.
Εξαιτίας της περιεκτικότητάς τους σε νερό, τα μανιτάρια πρέπει να διατηρούνται στεγνά προκειμένου να παραμείνουν σφριγηλά και φρέσκα. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να αποφύγετε το πλύσιμό τους πριν τα αποθηκεύσετε, καθώς αυτό θα συντομεύσει τη διάρκεια ζωής τους.
Δείτε ακόμα: Οι τροφές που πλένετε με λάθος τρόπο
Πώς να αποθηκεύσετε τα μανιτάρια στο ψυγείο
Βάλτε τα σε μια χάρτινη σακούλα: Απλά τοποθετήστε τα ολόκληρα, άπλυτα μανιτάρια σε μια χάρτινη σακούλα και διπλώστε το πάνω μέρος για να την κλείσετε. Η χάρτινη σακούλα θα απορροφήσει οποιαδήποτε υγρασία, διατηρώντας τα ασφαλή.
Χρησιμοποιήστε χαρτί κουζίνας: Στην περίπτωση που δεν έχετε χάρτινη σακούλα, τότε τυλίξετε τα μανιτάρια σε ένα χαρτί κουζίνας και τοποθετήσετε σε ένα μπολ στο ψυγείο. Όπως και η σακούλα, έτσι και το χαρτί κουζίνας θα απορροφήσει την υγρασία, βοηθώντας τα μανιτάρια να παραμείνουν φρέσκα.
Αποφύγετε το πλαστικό: Εάν τα μανιτάρια σας είναι συσκευασμένα σε ένα σφραγισμένο πλαστικό δοχείο, βγάλτε τα και αποθηκεύστε τα χρησιμοποιώντας μία από τις παραπάνω μεθόδους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν η πλαστική συσκευασία δεν έχει τρύπες, οι οποίες μπορούν να παγιδεύσουν την υγρασία και να επιταχύνουν τη σήψη.
Κομμένα μανιτάρια: Εάν έχετε ήδη κόψει τα μανιτάρια (ή τα αγοράσατε κομμένα), τότε καλό θα ήταν να τα αποθηκεύσετε σε ένα αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.
Επιπλέον, αποφύγετε να τα τοποθετείτε κοντά σε τρόφιμα με έντονη μυρωδιά, καθώς θα απορροφήσουν αυτές τις οσμές.
Θα πρέπει να γνωρίζετε πως ακόμη και με τις παραπάνω μεθόδους αποθήκευσης, τα ολόκληρα μανιτάρια πρέπει να χρησιμοποιούνται εντός μιας εβδομάδας από την αγορά τους, ενώ τα κομμένα πρέπει να χρησιμοποιούνται εντός 3 ημερών.
Δείτε ακόμα: Αλλαντικά: Πόσο ασφαλή είναι; Ποιο να επιλέγω;
Σημάδια ότι τα μανιτάρια έχουν χαλάσει
Ακόμη και όταν αποθηκεύονται σωστά, τα μανιτάρια δεν θα διαρκέσουν για πολύ. Μπορείτε να καταλάβετε ότι έχουν χαλάσει αν είναι γλοιώδη, ζαρωμένα, μουσκεμένα, σπογγώδη και πιο σκούρα από το αρχικό τους χρώμα.
Αν τα μανιτάρια σας έχουν μόνο λίγες σκούρες κηλίδες, είναι ακόμα ασφαλές να τα φάτε, ωστόσο θεωρήστε το ως ένδειξη ότι βρίσκονται σε παρακμή και θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν σύντομα.