Κουλούρι Θεσσαλονίκης: Φτιάξτο γρήγορα και εύκολα

Και πάρτο μαζί σου όπου και αν πας

Κουλούρι Θεσσαλονίκης: Φτιάξτο γρήγορα και εύκολα

Το κουλούρι Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά ελληνικά σνακ με μακρά ιστορία και παράδοση, το οποίο τρώμε καθημερινά.

Η τραγανή εξωτερική υφή του και η μαλακή αφράτη εσωτερική του δομή το καθιστούν ιδανικό για κάθε ώρα της ημέρας, είτε μόνο του είτε συνοδευόμενο με άλλα υλικά, όπως τυρί ή μαρμελάδα.

Από διατροφική άποψη, το κουλούρι Θεσσαλονίκης προσφέρει αρκετά θρεπτικά συστατικά, κυρίως λόγω του σουσαμιού που είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες.

Αν και είναι σχετικά χαμηλό σε θερμίδες, το κουλούρι Θεσσαλονίκης πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, καθώς περιέχει αρκετό αλάτι.

Κουλούρι Θεσσαλονίκης: Φτιάξτο γρήγορα και εύκολα

Κουλούρι Θεσσαλονίκης: Υλικά

•550 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

•1 κ.σ. ζάχαρη

•1 κ.γ. αλάτι

•1 κ.σ. μαγιά στιγμής

•25 γρ. ελαιόλαδο

•310 γρ. χλιαρό νερό

•σουσάμι

Για το ζαχαρόνερο

•500 γρ. νερό

•2 κ.σ. ζάχαρη

Κουλούρι Θεσσαλονίκης: Εκτέλεση

-Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ελαιόλαδο, το χλιαρό νερό, τη μαγιά στιγμής και ζυμώνουμε για 5′.

-Σκεπάζουμε τον κάδο του μίξερ με μια βρεγμένη πετσέτα την οποία έχουμε στραγγίξει καλά και τον αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί.

-Για το ζαχαρόνερο ανακατεύουμε 500 γρ. νερό με 2 κ.σ. ζάχαρη. Λαδώνουμε τον πάγκο ή τα χέρια μας αν χρειαστεί και χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 ίσα κομμάτια.

-Πλάθουμε σε μακρόστενα μπαστούνια, ενώνουμε τις άκρες, τα βουτάμε στο ζαχαρόνερο, στο μπολ με το σουσάμι και τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.

-Σκεπάζουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 20′.

-Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς για περίπου 25′-30′.

Δείτε ακόμα: Κέικ πορτοκαλιού χωρίς ζάχαρη και αυγά