Το κεφίρ είναι μια συμβιωτική καλλιέργεια γαλακτικών βακτηρίων και ζυμομυκήτων που βοηθάει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, στη μείωση της χοληστερόλης, αλλά και στην ενίσχυση της υγείας του πεπτικού συστήματος.
Τα πιθανά οφέλη που έχει για την υγεία αποδίδονται στα προβιοτικά που περιέχει. Τα προβιοτικά είναι ευεργετικά είδη βακτηρίων και άλλων μικροβίων.
Το κεφίρ έχει μια ιδιαίτερη γεύση και μοιάζει με υγρό γιαούρτι. Εξαιτίας της ζύμωσης, ενδέχεται να έχει μια ελαφρώς «ανθρακούχα» γεύση. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μικρόβια παράγουν αέρια καθώς χωνεύουν τα σάκχαρα του γάλακτος.
Δείτε ακόμα: Τα 5 must τρόφιμα για την υγεία του εντέρου
Είδη κεφίρ
Υπάρχουν πολλά είδη:
- από αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα
- από φυτικά γάλατα, όπως το γάλα καρύδας ή βρώμης
- με πρόσθετες γεύσεις.
Πώς να φτιάξουμε κεφίρ στο σπίτι
Για να ξεκινήσετε, θα χρειαστείτε:
- ενεργούς κόκκους (σπόρους) κεφίρ (υπάρχουν και στην ελληνική αγορά)
- γάλα (αγελαδινό, κατσικίσιο ή γάλα καρύδας)
- ένα γυάλινο βάζο
- ένα χάρτινο φίλτρο καφέ ή μαντίλα για τυρί
- ένα λαστιχάκι
- σπάτουλα σιλικόνης ή ξύλινο κουτάλι
- ένα μη μεταλλικό σουρωτήρι
Για να φτιάξετε κεφίρ:
Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό.
Αποστειρώστε το βάζο πλένοντάς το με σαπούνι και ζεστό νερό. Αφήστε το να στεγνώσει στον αέρα ανάποδα σε καθαρή σχάρα.
Όταν στεγνώσει, προσθέστε το γάλα στο γυάλινο βάζο. Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού κόκκους κεφίρ για κάθε φλιτζάνι γάλα. Αφήστε χώρο στην κορυφή, καθώς το υγρό θα διασταλεί καθώς ζυμώνεται.
Καλύψτε το βάζο με το χάρτινο φίλτρο καφέ και στερεώστε το με ένα λαστιχάκι. Αποθηκεύστε το βάζο σε ζεστό μέρος σε θερμοκρασία περίπου 21°C για 12-48 ώρες. Κρατήστε το βάζο μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και ανακινήστε απαλά αν το υγρό αρχίσει να διαχωρίζεται.
Μόλις πήξει το υγρό, αδειάστε το, περνώντας το από το σουρωτήρι, σε ένα αποστειρωμένο δοχείο. Καλύψτε καλά και αποθηκεύστε το για έως και μία εβδομάδα στο ψυγείο.
Μια πιο σύντομη ζύμωση θα παράγει πιο γλυκό κεφίρ, ενώ μια μεγαλύτερη σε διάρκεια ζύμωση θα δώσει ένα πιο ξινό κεφίρ. Μπορείτε να κρατήσετε τους κόκκους κεφίρ που θα συγκεντρωθούν στο σουρωτήρι για να τους χρησιμοποιήσετε την επόμενη φορά που θα ξαναφτιάξετε κεφίρ.
Δείτε ακόμα: Οι τροφές που μειώνουν την αρτηριακή πίεση
Πώς να απολαύσετε το κεφίρ
Μπορείτε να το απολαύσετε σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που καταναλώνετε και το γάλα ή το γιαούρτι:
- Παγωμένο σε ένα ποτήρι
- με δημητριακά, βρώμη ή μούσλι
- σε smoothies
- με φρούτα
Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε σε ντρέσινγκ για τη σαλάτα, ψητά και σούπες. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι η θέρμανση του κεφίρ θα απενεργοποιήσει τις ζωντανές καλλιέργειες.
Ποια είναι τα οφέλη του για την υγεία
- στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα
- στη μείωση της χοληστερόλης
- στην υγεία του πεπτικού συστήματος
- στην εξόντωση παθογόνων μικροοργανισμών
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές συνέκριναν πόσο πόσο καλά αναπτύσσονται δύο τύποι βακτηρίων σαλμονέλας σε κανονικό γάλα και σε κεφίρ και διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των βακτηρίων μειώθηκε πολύ πιο γρήγορα στο κεφίρ. Αυτό υποδηλώνει ότι το κεφίρ μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη ή να σταματήσει η ανάπτυξη αυτών των βακτηρίων καλύτερα από το κανονικό γάλα.
Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το κεφίρ ενδέχεται να βοηθά στην πρόληψη λοιμώξεων, όπως η γαστρεντερίτιδα ή οι κολπικές λοιμώξεις.
Διατροφική αξία του κεφίρ
Η διατροφική αξία του κεφίρ και των προβιοτικών που περιέχει ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τα συστατικά και την τεχνική ζύμωσης. Το παραδοσιακό κεφίρ από γάλα αποτελείται κατά προσέγγιση από:
- νερό σε ποσοστό 90%
- φυσικά σάκχαρα σε ποσοστό 6%
- λιπαρά σε ποσοστό 3,5%
- πρωτεΐνη σε ποσοστό 3%
Το κεφίρ περιέχει επίσης μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα, όπως:
- βιταμίνες του συμπλέγματος Β
- βιταμίνη C
- βιταμίνη Α
- βιταμίνη Κ
- μαγνήσιο
- ασβέστιο
- κάλιο