Καρπούζι: Ποιο χρώμα «φωνάζει» ότι πρόκειται για… μέλι

Πώς να διαλέξεις το καλύτερο καρπούζι;

ΚΑΡΠΟΥΖΙ

Τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, το καρπούζι δεν θεωρείται άδικα ο «βασιλιάς» των φρούτων. Δεν είναι μόνο η δροσιά που προσφέρει, αλλά και η μεγάλη ποσότητα που αποδίδει με κάθε κοπή, ξεπερνώντας σε «απόδοση» όλα τα υπόλοιπα φρούτα.

Γι’ αυτό και η σωστή επιλογή, κοπή και αποθήκευσή του έχει μεγάλη σημασία – ειδικά για όσους το αγαπούν πραγματικά. Στόχος; Να διατηρηθεί φρέσκο, δροσερό και ασφαλές για κατανάλωση όσο το δυνατόν περισσότερο.

Πώς να διαλέξετε το πιο γλυκό καρπούζι

Αν νομίζετε ότι η επιλογή ενός καλού καρπουζιού βασίζεται μόνο στην τύχη, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε. Ακολουθούν τέσσερις απλές αλλά δοκιμασμένες συμβουλές για να εντοπίσετε το καρπούζι που θα σας αποζημιώσει με τη γεύση του:

Χρώμα: Επιλέξτε ένα καρπούζι με βαθύ, ομοιόμορφο πράσινο χρώμα. Το σημείο που ακουμπούσε στο έδαφος θα πρέπει να έχει χρώμα κίτρινο σαν το βούτυρο – όχι λευκό ή πρασινωπό.

Βάρος: Ένα ώριμο καρπούζι είναι πάντα βαρύ σε σχέση με το μέγεθός του – υποδηλώνει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.

Σχήμα: Προτιμήστε καρπούζια με ομοιόμορφο, συμμετρικό σχήμα, χωρίς χτυπήματα, μαλακά σημεία ή ρωγμές.

Ήχος: Δοκιμάστε να το χτυπήσετε ελαφρά – αν ο ήχος είναι βαθύς και «κούφιος», τότε είναι έτοιμο προς κατανάλωση.

ΚΑΡΠΟΥΖΙ

Πριν το κόψετε – και τι να κάνετε μετά

Αν και το ένστικτο μάς οδηγεί να βάλουμε αμέσως το καρπούζι στο ψυγείο, η αλήθεια είναι πως διατηρείται πιο γλυκό και τραγανό εκτός ψύξης – τουλάχιστον όσο είναι ακόμα ολόκληρο. Αν πρόκειται να καταναλωθεί άμεσα και υπάρχει δροσερό μέρος στο σπίτι, ίσως είναι καλύτερο να μείνει εκτός ψυγείου μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ωστόσο, τις περισσότερες φορές – ειδικά στην έντονη καλοκαιρινή ζέστη – η ψύξη είναι απαραίτητη.

Ο σωστός τρόπος κοπής και αποθήκευσης

Πλύσιμο: Ξεκινήστε πλένοντας καλά το καρπούζι για να απομακρύνετε βρωμιά ή μικρόβια από τη φλούδα.

Αφαίρεση άκρων: Κόψτε τις δύο άκρες ώστε να σταθεροποιηθεί κατά την κοπή.

Αφαίρεση φλούδας (προαιρετικά): Μπορείτε να την αφαιρέσετε με μαχαίρι, ειδικά αν πρόκειται να το κόψετε σε κύβους ή μπάλες.

Κοπή: Χωρίστε το στη μέση και στη συνέχεια κόψτε σε φέτες ή κύβους, ανάλογα με την προτίμησή σας.

Αποθήκευση: Το κομμένο καρπούζι πρέπει να φυλάσσεται πάντα στο ψυγείο. Τοποθετήστε τα κομμάτια σε αεροστεγή δοχεία ή σακούλες τροφίμων, αφαιρώντας όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα. Διατηρείται έως 5 ημέρες, αλλά είναι καλύτερα να καταναλωθεί μέσα στις πρώτες δύο για ιδανική γεύση και υφή.

Αν σας περισσέψει…

Το καρπούζι που δεν καταναλώθηκε μπορεί να καταψυχθεί, όμως η υφή του αλλάζει – γίνεται πιο μαλακό. Αντί γι’ αυτό, προτείνεται να το αξιοποιήσετε δημιουργικά: φτιάξτε δροσερά smoothies, γρανίτες ή σορμπέ. Είναι μια υπέροχη και δροσιστική εναλλακτική!

Δημήτρης Αλεξόπουλος Αρχισυντάκτης & Ειδικός Εργασιακών/Κοινωνικών Παροχών
Ο Δημήτρης Αλεξόπουλος είναι Αρχισυντάκτης στο E-HowTo.gr, με πάνω από 10 χρόνια εμπειρίας. Εξειδικεύεται σε Επιδόματα και Κοινωνικές Παροχές (ΟΠΕΚΑ), Εργασιακά Θέματα, Ψηφιακές Υπηρεσίες (gov.gr) και διαδικασίες ΔΥΠΑ/e-ΕΦΚΑ. Μετατρέπει τη γραφειοκρατία σε απλούς οδηγούς, διασταυρώνοντας τις πληροφορίες με ΦΕΚ και εγκυκλίους για έγκυρη και ασφαλή ενημέρωση.