...

Γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ 2025: Πού είναι τα εξεταστικά κέντρα

ΑΣΕΠ: Σε δύο εξεταστικά κέντρα ο δεύτερος πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός

Υπερωρίες και αργίες: Ποιοι θα δουν αυξήσεις μέχρι και 60%

Τρέχει με γοργούς ρυθμούς το ΑΣΕΠ, προκειμένου να διεξαχθεί ομαλό ο δεύτερος πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός.

Η αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή έχει ήδη συγκροτήσει ένα εξεταστικό κέντρο, στην έδρα της, για τους μικρότερους γραπτούς διαγωνισμούς, το οποίο λειτουργεί ως προσομοίωση ενόψει του μεγάλου πανελλήνιου διαγωνισμού του Ιουνίου.

Ανάλογης λογικής αλλά σε πολλά τετραγωνικά θα είναι τα εξεταστικά κέντρα του νέου γραπτού διαγωνισμού, ο οποίος φέτος θα διεξαχθεί διαφορετικά.

Κάθε υποψήφιος θα έχει τον δικό του υπολογιστή, όπου θα κληθεί να δώσει τις απαντήσεις του στις ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών.

Δείτε ακόμα: Βόμβα ΑΣΕΠ: Ποιους αφορά η τριετής ποινή αποκλεισμού

Γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ 2025: Πού είναι τα εξεταστικά κέντρα

Φέτος, λοιπόν, ο πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε δύο μόνο εξεταστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Φυσικά, δημιουργούνται πολλά ερωτήματα για τα χιλιόμετρα που θα πρέπει να καλύψουν οι εξεταζόμενοι από την επαρχία.

Παράλληλα, οι υποψήφιοι θα κλείνουν ραντεβού πριν προσέλθουν στα εξεταστικά κέντρα για τις εξετάσεις.

Το εξεταστικό κέντρο της Αθήνας βρίσκεται στο Μέγαρο του ΟΤΕ, ενώ το εξεταστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ Helexpo.

Δείτε ακόμα: ΑΣΕΠ: Γιατί κάποιος διορίζεται με λιγότερα μόρια από μένα;

Γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ 2025: Πού είναι τα εξεταστικά κέντρα

Γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ 2025: – Τα SOS της επιτυχίας

Βέβαια, όπως είναι λογικό η προετοιμασία για τον Πανελλήνιο Γραπτό Διαγωνισμό απαιτεί μια σωστή στρατηγική προσέγγιση που συνδυάζει καλή γνώση της ύλης, εξάσκηση στις εξετάσεις και αποτελεσματική διαχείριση χρόνου.

Ο ΑΣΕΠ δημοσιεύει επισήμως στην ιστοσελίδα του τις προκηρύξεις του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού, οι οποίες περιλαμβάνουν την ύλη και τα θέματα στα οποία θα εξεταστούν οι υποψήφιοι. Συνεπώς, είναι σημαντικό να μελετηθεί σχολαστικά το περιεχόμενο της ύλης και να δοθεί προσοχή στις ιδιαίτερες απαιτήσεις της κάθε θεματικής ενότητας.

Στον 1ο Πανελλήνιο Γραπτό Διαγωνισμό οι υποψήφιοι κατηγορίας ΔΕ, ΤΕ και ΠΕ διαγωνίστηκαν σε α) εξέταση γνώσεων γενικού περιεχομένου καθώς και γνώσεων που συνδέονται με τη φύση των συγκεκριμένων κλάδων των προκηρυσσόμενων θέσεων και β) δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας (γλωσσικός και αριθμητικός συλλογισμός, ανάλυση και επίλυση προβλημάτων, αξιολόγηση αποτελεσματικότητας και ποιότητας εργασίας).

Με την παρακάτω στρατηγική προετοιμασίας, οι υποψήφιοι μπορούν να αποκτήσουν πλήρη κατανόηση της ύλης και να εξασκηθούν στις απαραίτητες δεξιότητες, εστιάζοντας στην οργάνωση, την εξάσκηση και τη συστηματική μελέτη για να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας.

Δείτε ακόμα: ΑΣΕΠ: Τι είναι η αίτηση θεραπείας

Γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ 2025: Πού είναι τα εξεταστικά κέντρα

Βήμα 1: Γνωριμία με την ύλη

Πριν ξεκινήσετε το διάβασμα, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε όλα όσα ακριβώς ζητάει η ύλη του διαγωνισμού:

Γενικές Γνώσεις: 1) Ισχύον ελληνικό σύνταγμα – Ιεραρχία κανόνων δικαίου, 2) Θεμελιώδη δικαιώματα, 3) Όργανα του κράτους – Οργάνωση της Διοίκησης, 4) Πολιτικά Όργανα της ΕΕ, 5) Δημόσια Πολιτική, 6) Λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, 7) Ψηφιακή διακυβέρνηση, 8) Μακροοικονομικά μεγέθη και Εθνικοί Λογαριασμοί, 9) Δημοσιονομική Πολιτική και 10) Οικονομική Ανάπτυξη και Μεγέθυνση.

Δεξιότητες και εργασιακή αποτελεσματικότητα: Εξέταση σε γλωσσικό και αριθμητικό συλλογισμό καθώς και σε σενάρια εργασιακής συμπεριφοράς.

Βήμα 2: Σχέδιο μελέτης

Θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο, προκειμένου να προετοιμαστείτε, δημιουργώντας ένα ημερήσιο και εβδομαδιαίο πρόγραμμα μελέτης. Δώστε έμφαση στις αδυναμίες σας και αφιερώστε περισσότερο χρόνο στις ενότητες που σας δυσκολεύουν.

Παράλληλα, καθορίστε συγκεκριμένες ώρες μελέτης κάθε ημέρα και ιδίως τα Σαββατοκύριακα που έχετε περισσότερο χρόνο.

Σχεδιάστε έτσι το πρόγραμμα, ώστε να έχετε ολοκληρώσει την κύρια ύλη τουλάχιστο μερικές εβδομάδες πριν τις εξετάσεις, αφήνοντας χρόνο για επανάληψη.

Βήμα 3: Πηγές μελέτης

Εγχειρίδια: Προμηθευτείτε εγχειρίδια για τον επικείμενο διαγωνισμό που θα σας εξηγούν βασικές έννοιες και παρέχουν παραδείγματα και ασκήσεις.

Άρθρα: Διαβάστε όσα βρίσκονται ελεύθερα στο διαδίκτυο σχετικά με τα θέματα γενικών γνώσεων, καθώς και χρήσιμα ειδησεογραφικά άρθρα, περιοδικά και αναλύσεις.

Εφαρμογές και ιστοσελίδες: Χρησιμοποιείστε ιστοσελίδες που προσφέρουν δοκιμαστικά τεστ ή εφαρμογές που σας επιτρέπουν να μελετήσετε για αριθμητικό και γλωσσικό συλλογισμό, καθώς και για σενάρια εργασιακής συμπεριφοράς.

Βήμα 4: Τεστ προσομοίωσης

Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε αρκετά τεστ προσομοίωσης για τη σωστή προετοιμασία σας.

Προγραμματίστε τουλάχιστον ένα τεστ προσομοίωσης κάθε δύο εβδομάδες για να αξιολογείτε την πρόοδό σας.

Χρησιμοποιήστε χρονόμετρο για να εξασκηθείτε στην πίεση του χρόνου.

Αναλύστε τα λάθη σας για να καταλάβετε τι πήγε λάθος και να τα διορθώσετε.

Βήμα 5: Διαχείριση χρόνου

Κατά τη διάρκεια της εξάσκησης, αναπτύξτε την ικανότητα να ολοκληρώνετε τις ασκήσεις γρήγορα και αποτελεσματικά.

Χρησιμοποιείστε τεχνικές όπως η παραγραφή μη βασικών πληροφοριών και η χρήση πιο σημαντικών δεδομένων για την απάντηση.

Βήμα 6: Επανάληψη

Η επανάληψη αποτελεί ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι της προετοιμασίας. Ως εκ τούτου, κατά τις τελευταίες εβδομάδες πριν τις εξετάσεις, επικεντρωθείτε στην επανάληψη και την ανασκόπηση της ύλης.

Avatar of Τάσος Σκλάβος
Ο Τάσος Σκλάβος γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση, έκανε μεταπτυχιακά στη Διακυβέρνηση και τις Δημόσιες Πολιτικές, ενώ το 2022 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ και συγγραφέας. Οι συγγραφικές του ανησυχίες εκτείνονται σ’ ένα πολυεπίπεδο πλαίσιο λογοτεχνικών, πολιτικοκοινωνικών και λαογραφικών ζητημάτων. Έργα του: Ένα βιβλίο για τον Οδυσσέα (Ηδυέπεια, 2018) Όταν γνώρισα τα μάτια σου (24γράμματα, 2020) Από του Λάπι έρχομαι (Καμπύλη, 2021) Ο ύστερος Πουλαντζάς και ο δημοκρατικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό (Κουκκίδα, 2024)