Google Play Store: Πως μπορείς να εντοπίσεις malware με το πάτημα ενός μόνο κουμπιού

Εντοπισμός malware στο Google Play Store με το πάτημα ενός μόνο κουμπιού

Αν το Play Protect βρει εφαρμογή που παραβιάζει την Πολιτική Μη Επιθυμητού Λογισμικού της Google, σε ειδοποιεί και προτείνει απεγκατάσταση.

Οι λήψεις από το Google Play Store δεν είναι πάντα τόσο ασφαλείς όσο νομίζεις. Το 2023, κακόβουλες εφαρμογές κατέβηκαν πάνω από 600 εκατομμύρια φορές, παρά τις προσπάθειες της Google να τις αποτρέψει από το να μπουν στο κατάστημα της. Το Play Protect, το εργαλείο ασφαλείας της Google, αναβαθμίστηκε πρόσφατα για να εντοπίζει κακόβουλες εφαρμογές σε πραγματικό χρόνο, ενημερώνοντάς σε άμεσα αν μια εφαρμογή είναι ασφαλής ή επικίνδυνη.

Το Play Protect εισήχθη το 2017 και έχει βελτιωθεί με τα χρόνια. Εκτός από το να ελέγχει τις εφαρμογές στο Play Store πριν τις εγκαταστήσεις, μπορεί να σαρώσει τη συσκευή σου για επιβλαβείς εφαρμογές και να σου στέλνει ειδοποιήσεις αν κάποια εφαρμογή μπορεί να έχει πρόσβαση στα προσωπικά σου δεδομένα. Για να σαρώσεις τη συσκευή σου, πας στο Play Store → εικονίδιο προφίλ → Play Protect → Σάρωση.

Αν το Play Protect βρει μια εφαρμογή που παραβιάζει την Πολιτική Μη Επιθυμητού Λογισμικού της Google, σε ειδοποιεί και σου προτείνει να την απεγκαταστήσεις. Ωστόσο, μέχρι τώρα έπρεπε να διαγράψεις την εφαρμογή πριν ξανασαρώσεις τη συσκευή σου, για πιθανές απειλές μέσω του Play Store. Αυτό όμως σύντομα θα αλλάξει.

Σύμφωνα με τον κώδικα της έκδοσης 41.9.17 του Google Play Store, το Play Protect θα σου δίνει την επιλογή να ξανασαρώσεις τη συσκευή σου χωρίς να χρειάζεται να διαγράψεις την εφαρμογή που έχει επισημανθεί. Αυτό είναι εξαιρετικό, αν το Play Protect εντοπίσει λανθασμένα μια νόμιμη εφαρμογή ως επιβλαβή, ή αν έχεις αναπτύξει μια εφαρμογή για προσωπική χρήση και το Play Protect συνεχίζει να την επισημαίνει. Θα είναι επίσης χρήσιμο για όσους κατεβάζουν εφαρμογές από τρίτα καταστήματα.

 

Exit mobile version