...

Γιατί περιστρέφουμε το κρασί στο ποτήρι πριν δοκιμάσουμε;

Έχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα ή μήπως είναι μια «μηχανική» κίνηση;

Γιατί περιστρέφουμε το κρασί στο ποτήρι πριν δοκιμάσουμε;

Φανταζόμαστε πως έχετε δει πολλές φορές, όσους κρατούν ένα ποτήρι κρασί στα χέρια τους, να αρχίζουν να το περιστρέφουν.

Αν αναρωτιέστε γιατί, θα πρέπει να γνωρίζετε πως η περιστροφή του κρασιού έχει πρακτικά οφέλη.

Η ουσία της περιστροφής είναι η ανάδειξη των αρωμάτων του κρασιού. Πριν, όμως, ξεκινήσουμε να γυρνάμε το ποτήρι με το κρασί, θα πρέπει να το μυρίσουμε σε κατάσταση ηρεμίας, διότι με αυτόν τον τρόπο θα μυρίσουμε τα πιο απαλά και πτητικά αρώματα, αλλά και τυχόν αστοχίες που ενδέχεται να υπάρχουν.

Δείτε ακόμα: Πώς να γυαλίσεις τα ποτήρια σαν επαγγελματίας

Γιατί περιστρέφουμε το κρασί στο ποτήρι πριν δοκιμάσουμε;

Γιατί περιστρέφουμε το κρασί στο ποτήρι πριν δοκιμάσουμε;

Η περιστροφή δίνει τη δυνατότητα στο οξυγόνο να μπει στο κρασί, να το «ανοίξει» και να βγάλει στην επιφάνεια τα πιο «βάρια» αρώματα που αυτό έχει. Επίσης, σε κρασιά με υψηλό αλκοόλ, η αίσθηση της αλκοόλης είναι αισθητή και στην όσφρησή μας.

Κάντε μια δόκιμη για να καταλάβετε. Ανοίξτε ένα μπουκάλι κρασιού και μυρίστε το με το που μπει στο ποτήρι. Ύστερα μυρίστε το ξανά μετά από 5 λεπτά.

Ο χρόνος που δίνεται για να έρθει σε επαφή το οξυγόνο με το κρασί λειτουργεί σε πρώτη φάση ευεργετικά, γιατί βοηθά στο ξεδίπλωμα της αρωματικής παλέτας του κρασιού.

Ειδικά, στα κόκκινα κρασιά, η περιστροφή βοηθάει παρά πολύ στο «μαλάκωμα» των τανινών, διότι οι τανίνες μαλακώνουν με το οξυγόνο.

Extra tip: Για να έχετε το μέγιστο αποτέλεσμα στα αρώματα που θα μυρίσετε, γεμίστε το 1/3 του ποτηριού και ποτέ το μισό ποτήρι, ούτως ώστε να δώσετε περισσότερο χώρο στα αρώματα του κρασιού και όχι στο υγρό στοιχείο.

Παράλληλα, κατά την περιστροφή, δεν θα έχετε πρόβλημα να χυθεί το κρασί και θα μπορείτε να μυρίσετε πιο εύκολα το περιεχόμενο του ποτηριού.

Δείτε ακόμα: Πώς να διαλέξεις το κατάλληλο κρασί για κάθε περίσταση