Στους περισσότερους έχει συμβεί να έχουν πάει σούπερ μάρκετ, να έχουν ψωνίσει φέτα, να την έχουν βάλει στο ψυγείο και μετά από κάποιες μέρες να παρατηρήσουμε ότι έχει κάπως «κιτρινίσει». Είναι όντως για πέταμα;
Φυσικά και όχι.
Όταν παρατηρήσεις ότι η φέτα έχει κιτρινίσει, δεν χρειάζεται να πανικοβληθείς. Το πρώτο βήμα είναι να εξετάσεις το υπόλοιπο κομμάτι προσεκτικά. Το κιτρίνισμα συνήθως εμφανίζεται στην επιφάνεια λόγω έκθεσης στον αέρα ή ανεπαρκούς κάλυψης με άλμη, κάτι που δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει χαλάσει ολόκληρη.
Δείτε Πώς θα φτιάξεις την viral σως φέτας
Το πρώτο βήμα είναι να κόψεις το κιτρινισμένο μέρος με ένα μαχαίρι. Συνήθως το εσωτερικό παραμένει λευκό και φρέσκο. Στη συνέχεια, έλεγξε τη μυρωδιά. Αν η φέτα έχει μια έντονα ξινή ή ασυνήθιστη μυρωδιά, καλύτερα να την απορρίψεις. Αν η μυρωδιά είναι φυσιολογική, δοκίμασε ένα μικρό κομμάτι για να ελέγξεις τη γεύση. Αν έχει γίνει υπερβολικά αλμυρή ή πικρή, απέφυγέ τη.
Το κιτρίνισμα προκαλείται από την αφυδάτωση της φέτας όταν εκτίθεται στον αέρα, ιδιαίτερα αν δεν είναι καλά καλυμμένη με άλμη. Η σωστή αποθήκευση είναι το κλειδί για τη διατήρησή της. Τοποθέτησε τη φέτα σε ένα δοχείο με άλμη (νερό με λίγο αλάτι), που θα τη διατηρήσει υγρή και φρέσκια. Βεβαιώσου ότι το δοχείο κλείνει αεροστεγώς και κράτησέ το στο ψυγείο, σε θερμοκρασία 2-4°C.
Δείτε Τσικνοπέμπτη 2025: Τι τρώμε και το… τσικνίζουμε
Αν ωστόσο εμφανιστούν σημάδια μούχλας, πέτα ολόκληρο το κομμάτι. Η μούχλα στη φέτα δεν είναι ασφαλής, σε αντίθεση με ορισμένα σκληρά τυριά όπου μπορεί να αφαιρεθεί. Με τη σωστή φροντίδα, η φέτα θα παραμείνει φρέσκια και απολαυστική για μεγάλο χρονικό διάστημα.