Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αγοράζουν πλαστικά μπουκάλια νερού, καταναλώνοντας εκατομμύρια μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού κάθε χρόνο.
Υπάρχουν, όμως, κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι το εμφιαλωμένο νερό μπορεί να περιέχει δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες στη συσκευασία του.
Οι φθαλικές ενώσεις, που ονομάζονται επίσης πλαστικοποιητές, είναι μια κατηγορία τεχνητών χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα μπουκάλια νερού και άλλα πλαστικά πιο ανθεκτικά και εύκαμπτα.
Έχουν υπάρξει προειδοποιήσεις ενάντια στην έκθεση σε φθαλικές ενώσεις λόγω του ότι οι χημικές ουσίες επηρεάζουν το ενδοκρινικό σύστημα ενός ατόμου, το οποίο είναι το σύστημα που παράγει και απελευθερώνει ορμόνες.
Ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι τα πλαστικά μπουκάλια νερού από μόνα τους δεν έχουν αρκετά σημαντικά επίπεδα μόλυνσης, ώστε να βλάψουν όσους πίνουν εμφιαλωμένο νερό. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί έχουν επισημάνει ότι επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται ήδη σε χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές από πολλές άλλες πηγές κάθε μέρα ίσως είναι συνετό να περιορίσουμε την πρόσθετη έκθεση σε τέτοιες χημικές ουσίες όπου είναι δυνατόν.
Τέτοιες χημικές ουσίες έχουν συνδεθεί με μια σειρά από αναπαραγωγικές, ανοσολογικές και νευρολογικές διαταραχές, όπως ο διαβήτης κύησης, η ΔΕΠ-Υ, τα προβλήματα γονιμότητας, η ηπατική νόσος στα παιδιά, το άσθμα και ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του μαστού.
Αν και οι φθαλικές ενώσεις και άλλες χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές συνήθως δεν ανιχνεύονται στο νερό στην αρχική του πηγή, το πλαστικό που περιβάλλει το εμφιαλωμένο νερό μπορεί να μολύνει το υγρό με την πάροδο του χρόνου. Οι βαθμοί μόλυνσης ποικίλλουν, αλλά οι ειδικοί λένε ότι η μόλυνση από πλαστικό σε υγρό επιδεινώνεται κυρίως από δύο πράγματα: τον χρόνο που το πλαστικό και το ποτό (ή το φαγητό) έρχονται σε άμεση επαφή και εάν το πλαστικό έχει θερμανθεί ενώ αγγίζει το φαγητό ή υγρό.
Το εμφιαλωμένο νερό είναι ανησυχητικό και από τις δυο παραπάνω σκοπιές γιατί συχνά αποθηκεύεται σε παρατεταμένες χρονικές περιόδους και στη συνέχεια (βρίσκεται) σε τρόπους μεταφοράς όπου οι θερμοκρασίες μπορεί να είναι υψηλές.
Μέταλλα, βακτήρια, πλαστικά κομμάτια και άλλα έχουν βρεθεί στο εμφιαλωμένο νερό στο παρελθόν. Πέρα από την πιθανή έκθεση σε τέτοιες χημικές ουσίες, πολλές μελέτες έχουν βρει και άλλες ουσίες στο εμφιαλωμένο νερό.
Μελέτες έχουν βρει ίχνη φαρμακευτικών προϊόντων, μικροπλαστικών, βακτηρίων και βαρέων μετάλλων.
Γιατί δεν πρέπει να πίνουμε νερό από πλαστικό μπουκάλι
Σε γενικές γραμμές, το εμφιαλωμένο νερό θεωρείται συχνά ασφαλές και αποστειρωμένο, αλλά ο κίνδυνος για την υγεία δεν πρέπει να ελαχιστοποιείται όταν λαμβάνεται υπόψη η μικροβιακή μεταβολική ποικιλομορφία και η ευελιξία που καθιστούν τα διάφορα είδη ικανά να επιβιώσουν, ακόμη και να πολλαπλασιαστούν στο συνθήκες που προσφέρουν τα εμφιαλωμένα νερά.
Πέρα από τις ανησυχίες για τα βακτήρια, άλλες μελέτες βρήκαν ανησυχητικά επίπεδα αρσενικού σε ορισμένα εμφιαλωμένα νερά. Τέλος, μελέτες έχουν βρει επίσης μικροπλαστικά – μικροσκοπικά θραύσματα πλαστικού – στο 93% των 259 δειγμάτων εμφιαλωμένου νερού που αναλύθηκαν. Μερικά τέτοια θραύσματα ήταν αρκετά μεγάλα, ώστε να είναι ορατά χωρίς μεγεθυντικό φακό ή μικροσκόπιο.
Και παρόλο που μικροπλαστικά σωματίδια ανιχνεύονται σε πολλά άλλα μέρη, τέτοιες χημικές ουσίες είναι ιδιαίτερα άφθονες στο εμφιαλωμένο νερό. Εκτός από το ίδιο το πλαστικό μπουκάλι, η πράξη της εμφιάλωσης του νερού μπορεί επίσης να προκαλέσει θραύσματα πολυπροπυλενίου (που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή καπακιών εμφιαλωμένου νερού) να εισέλθουν στο περιεχόμενο του μπουκαλιού.
Βέβαια, τα μικροπλαστικά έχουν βρεθεί και στο νερό της βρύσης, αλλά βρίσκονται περίπου διπλάσια στο εμφιαλωμένο.
Δείτε ακόμα: Πρέπει να πίνουμε νερό όταν τρώμε;