Χρησιμοποιούμε την οδοντόβουρτσα μας καθημερινά. Γνωρίζουμε όμως όλα τα… βρώμικα μυστικά της;
Η οδοντόβουρτσά μας μπορεί να στεγάζει περίπου 100 εκατομμύρια βακτήρια, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα E. coli και ο σταφυλόκοκκος.
Για να κάνουμε τα πράγματα ακόμα χειρότερα, στην οδοντόβουρτσά μας μπορεί να υπάρχουν μέχρι και δείγματα από μικρόβια των κοπράνων.
Είναι πιθανόν ακόμη και βακτήρια από την τουαλέτα να καταλήξουν στην οδοντόβουρτσα μας. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «σύννεφο τουαλέτας» και σύμφωνα με τον Φίλιπ Τιέρνο, μικροβιολόγο στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, μπορεί να φτάσει σε απόσταση τεσσάρων μέτρων. Συμβαίνει όταν τραβάμε το καζανάκι και η ορμή του τρεχούμενου νερού δημιουργεί ένα αόρατο σύννεφο βακτηρίων στον αέρα. Καλύτερα, λοιπόν, να έχουμε το καπάκι της λεκάνης κλειστό.
Δες εδώ γιατί πρέπει πάντα να είναι κλειστό το καπάκι της τουαλέτας
Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε. Το στόμα μας είναι επίσης γεμάτο βακτήρια, και οι πιθανότητες να αρρωστήσουμε λόγω της οδοντόβουρτσάς μας είναι πολύ μικρές. Αυτό δεν σημαίνει, φυσικά, πως δεν υπάρχουν τρόποι να την καθαρίζουμε σωστά, ώστε να ελαττώσουμε τον κίνδυνο ακόμα περισσότερο.
Το βούρτσισμα, ειδικά αν χρησιμοποιούμε ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, μπορεί στην πραγματικότητα να σπρώξει τα μικρόβια κάτω από τα ούλα. Και, ενώ τα περισσότερα από αυτά τα μικρόβια βρίσκονται ήδη στο στόμα μας και δεν αποτελούν κίνδυνο, αν μοιραζόμαστε την οδοντόβουρτσά μας, μπορούν να εξαπλωθούν – για αυτό και, προφανώς, δεν αφήνουμε ποτέ κανέναν να την χρησιμοποιήσει. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε, είναι όταν είμαστε άρρωστοι. Κατά κάποιο τρόπο, μολύνουμε ξανά τον εαυτό μας, καθώς οι αντιστάσεις του οργανισμού μας είναι μειωμένες.
Παρόλα αυτά η οδοντόβουρτσά σας, είτε είναι χειροκίνητη είτε ηλεκτρική, θα πρέπει να είναι πάντοτε καθαρή καθώς τη χρησιμοποιείτε καθημερινά και τα βακτήρια που βρίσκονται στις τρίχες της είναι επιβλαβή για την υγεία σας.
Ιδού μερικές χρήσιμες οδηγίες για να διατηρήσουμε την οδοντόβουρτσα μας καθαρή μακριά από τα μικρόβια:
Προσοχή στο μέρος φύλαξης
Το μέρος που διατηρούμε την οδοντόβουρτσά μας είναι σημαντικό. Στα περισσότερα μπάνια, ο νιπτήρας βρίσκεται δίπλα στην τουαλέτα. Και κάθε φορά που τραβάμε το καζανάκι, πολλά βακτήρια απελευθερώνονται στον αέρα – βακτήρια που δεν θέλουμε να φτάσουν στην οδοντόβουρτσα. Για αυτό και την τοποθετούμε όσο πιο μακριά από τη λεκάνη της τουαλέτας γίνεται, και πάντα κλείνουμε το καπάκι της τουαλέτας πριν τραβήξουμε το καζανάκι.
Επιπλέον, πρέπει να καθαρίζουμε συχνά και σχολαστικά το ποτηράκι μέσα στο οποίο τοποθετούμε την οδοντόβουρτσά μας, καθώς και αυτό αποτελεί εστία μικροβίων – την τρίτη μεγαλύτερη, μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, μετά το σφουγγαράκι των πιάτων και τον νεροχύτη της κουζίνας.
Να πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά το πλύσιμο των δοντιών
Για άλλη μια φορά το πλύσιμο των χεριών αναδεικνύεται ως ο απόλυτος κανόνας στην διατήρηση της υγιεινής. Είναι σημαντικό να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον είκοσι δευτερόλεπτα πριν βουρτσίσουμε τα δόντια μας.
Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται ο καθαρισμός της οδοντόβουρτσας
Κάθε φορά που βουρτσίζετε τα δόντια σας αφιερώστε λίγο χρόνο για να καθαρίσετε την οδοντόβουρτσά σας, αφαιρώντας τυχόν υπολείμματα τροφής που βρίσκονται στην επιφάνεια και το εσωτερικό των τριχών. Στη συνέχεια, αφήστε την να στεγνώσει στον αέρα πριν την αποθηκεύσετε.
Πώς να καθαρίσετε μια χειροκίνητη οδοντόβουρτσα ή μια κεφαλή οδοντόβουρτσας
Ξεπλύντε με ζεστό νερό
Ενώ οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε κρύο νερό όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας, το ζεστό νερό είναι πολύ πιο αποτελεσματικό στον καθαρισμό της οδοντόβουρτσας. Πριν και μετά από κάθε χρήση, ξεπλύντε την κεφαλή της οδοντόβουρτσας με καυτό νερό.
Μουλιάστε την οδοντόβουρτσα σε αντιβακτηριακό στοματικό διάλυμα
Ρίξτε αρκετό αντιβακτηριακό στοματικό διάλυμα (τα περισσότερα περιέχουν στη σύστασή τους αλκοόλ) σε ένα μικρό κύπελλο για να καλύψετε το κεφάλι της οδοντόβουρτσας. Αφήστε την κεφαλή να μουλιάσει για τουλάχιστον δύο λεπτά πριν την αποθηκεύσετε. Στη συνέχεια πετάξτε το στοματικό διάλυμα που χρησιμοποιήσατε.
Χρησιμοποιήσετε το καθαριστικό τεχνητών οδοντοστοιχιών
Τα περισσότερα καθαριστικά των τεχνητών οδοντοστοιχιών περιέχουν απολυμαντικά συστατικά και διατίθενται στην αγορά υπό τη μορφή δισκίου. Διαλύστε το μισό δισκίο σε ένα φλιτζάνι δροσερό νερό. Στη συνέχεια, αφήστε το κεφάλι της οδοντόβουρτσας να μουλιάσει μέσα στο περιεχόμενο για ένα λεπτό. Αμέσως μετά ξεπλύντε την οδοντόβουρτσα και φυλάξτε την.
Χρησιμοποιήστε υπεροξείδιο του υδρογόνου
Ρίξτε υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ) σε ένα μικρό κύπελλο για να καλύψετε πλήρως το κεφάλι της οδοντόβουρτσας. Αμέσως θα απελευθερωθούν μικροσκοπικές φυσαλίδες που θα απολυμάνουν την κεφαλή της οδοντόβουρτσας. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία πετάξτε το χρησιμοποιημένο υπεροξείδιο του υδρογόνου.
Χρησιμοποιήστε μια συσκευή απολύμανσης UV-C
Οι συσκευές UV-C διατίθενται σε διάφορα μεγέθη για τον καθαρισμό επιφανειών και αντικειμένων όπως τα τηλέφωνα και οι φορητοί υπολογιστές. Μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν για τον καθαρισμό της οδοντόβουρτσας.
Ξύδι και μαγειρική σόδα
Μέσα σε μισή κούπα νερό ρίξε δύο κουταλιές της σούπας ξύδι και μισό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα. Στη συνέχεια, τοποθέτησε μέσα στο μείγμα την οδοντόβουρτσα και άσε τη να απολυμανθεί για 30 λεπτά. Μετά, ξέπλυνε καλά με άφθονο νερό.
Πώς να καθαρίσετε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα
Η κεφαλή μιας ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας καθαρίζεται ακριβώς όπως μια χειροκίνητη μετά την αποσύνδεσή της από την πηγή τροφοδοσίας. Χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό μαντηλάκι ή λίγο βαμβάκι με υπεροξείδιο του υδρογόνου για να καθαρίζετε τη λαβή σε καθημερινή βάση. Να σημειωθεί πως η λαβή πρέπει να καθαρίζεται μετά από κάθε χρήση εάν είναι κοινή για όλα τα μέλη της οικογένειας.
Πώς να αποθηκεύουμε σωστά την οδοντόβουρτσα μας
Θα πρέπει να τοποθετούμε την οδοντόβουρτσα σε κατακόρυφη θέση και να την αφήνουμε να στεγνώσει πλήρως. Τα βακτήρια που υπάρχουν στην οδοντόβουρτσα μας είναι κυρίως αναερόβια, δηλαδή πεθαίνουν από το οξυγόνο στον αέρα. Άρα, αν την αφήσουμε να στεγνώσει μόνη της, τα περισσότερα μικρόβια θα πεθάνουν από μόνα τους λόγω του αέρα.
Ακόμα, τα μικρόβια εμφανίζονται σε κλειστούς χώρους και σε χώρους με πολύ υγρασία. Για αυτό είναι σημαντικό να αποθηκεύουμε τις οδοντόβουρτσες μας σε ανοιχτό χώρο -ή τουλάχιστον σε επαρκώς αεριζόμενο χώρο- και μακριά από την τουαλέτα.
Δεν θα πρέπει να αποθηκεύουμε πολλές οδοντόβουρτσες μαζί, στο ίδιο δοχείο ή ντουλάπι. Οι οδοντόβουρτσες δεν θα πρέπει να ακουμπούν η μία την άλλη γιατί είναι πιθανό να μεταφέρονται και με αυτό τον τρόπο τα μικρόβια.
Πότε πρέπει να πετάξω την οδοντόβουρτσά μου;
Οι ειδικοί συστήνουν να αντικαθιστούμε την οδοντόβουρτσά μας τουλάχιστον κάθε τρεις με τέσσερις μήνες, ή και νωρίτερα αν παρατηρήσουμε ότι έχει αρχίσει να φθείρεται, αν είμαστε άρρωστοι ή αν έχουμε αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι παιδικές οδοντόβουρτσες ίσως χρειάζονται αντικατάσταση συχνότερα από αυτές των ενηλίκων.
Να την αλλάζετε όταν αρρωσταίνετε
Η αντικατάσταση είναι απαραίτητη αν είχατε γαστρεντερίτιδα ή μυκητίαση ή ιογενή λοίμωξη στο στόμα. Πετάξτε την παλιά οδοντόβουρτσα και χρησιμοποιήστε καινούργια τόσο κατά την έναρξη της λοίμωξης, όσο και στο τέλος της. Η αντικατάσταση έχει πολύ περισσότερο νόημα απ’ ό,τι να προσπαθείτε να την καθαρίσετε βράζοντάς την ή εκθέτοντάς την σε οξυζενέ ή ξύδι, τονίζει η Dr. Kahn.
Μην την μοιράζεστε
Το στόμα σας χρειάζεται μια υγιή χλωρίδα αποτελούμενη από τα δικά του βακτήρια και όχι από εκείνα των άλλων. Ποτέ μην μοιράζεστε την οδοντόβουρτσα, ιδίως με τα παιδιά σας τα οποία «κτίζουν» την δική τους φυσιολογική στοματική χλωρίδα, προειδοποιεί η ειδικός. Να αποφεύγετε επίσης να αποθηκεύετε στο ίδιο δοχείο τις οδοντόβουρτσες όλης της οικογένειας, αν είναι πολυμελής. Ιδανικά δεν πρέπει να αγγίζουν η μία την άλλη.
Δείτε εδώ πώς χρησιμοποιείται σωστά η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα