Ελαιόλαδο: Με την τιμή να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, χρήσιμο είναι να είστε τουλάχιστον σίγουροι πως αυτό που αγοράζουμε είναι άριστης ποιότητας.
Τα οφέλη του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου είναι πλέον αποδεδειγμένα για την καρδιαγγειακή υγεία και τον εγκέφαλο, ενώ αποτελεί σημαντική τροφή για την απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών. Για να έχουμε, όμως, όλα αυτά τα οφέλη, πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι το ελαιόλαδο δεν είναι νοθευμένο με προσμίξεις ή εξευγενισμένο ελαιόλαδο, το οποίο έχει υποστεί επεξεργασία, προκειμένου να απαλλαχτεί από αρνητικές χημικές και γευσιγνωστικές του ιδιότητες.
Δείτε ακόμα: Ελαιόλαδο: Πώς θα κυμανθεί η τιμή το 2025
Πώς μπορούμε, λοιπόν, να επιβεβαιώσουμε ότι βάζουμε στο πιάτο μας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο καλής ποιότητας, ειδικά αν το αγοράζουμε από άλλες πηγές;
Ένας τρόπος είναι να το βάλετε στο ψυγείο για μερικές ώρες. Αν το λάδι «παγώσει» και δεν χύνεται, είναι ένα καλό σημάδι ότι το λάδι είναι εξαιρετικά παρθένο. Αυτή η μέθοδος, ωστόσο, δεν είναι 100% ασφαλής και αξιόπιστη, τόσο για πρακτικούς, όσο και για επιστημονικούς λόγους.
Μην ξεχνάτε ότι το ελαιόλαδο είναι ένα ευαίσθητο υλικό και η αποθήκευσή του στο ψυγείο μπορεί να το κάνει να θολώσει, να στερεοποιηθεί και να χάσει τη γεύση και το άρωμά του. Αν πάντως το δοκιμάσετε, μην βάλετε όλο το μπουκάλι, αλλά μια μικρή ποσότητα.
Ελαιόλαδο: Πώς να ελέγξετε αν είναι πράγματι έξτρα παρθένο
Ο καλύτερος τρόπος είναι να αξιοποιήστε τις αισθήσεις σας. Το αληθινό ελαιόλαδο πρέπει να μυρίζει σαν γρασίδι ή κάτι φρουτώδες.
Αποφύγετε κάτι που μυρίζει μουχλιασμένο ή δεν έχει οσμή. Εκτός από τη μυρωδιά, όταν δοκιμάζετε τα ελαιόλαδα, θα πρέπει να αναγνωρίζετε νότες γρασιδιού, φρούτων και αμυγδάλου.
Επιπλέον, είναι καλό σημάδι αν το ελαιόλαδο έχει πικρή γεύση και είναι πιπεράτο (μπορεί να το αισθάνεστε να καίει στο πίσω μέρος του λαιμού σας όσο είναι ακόμα πολύ φρέσκο).
Τέλος, αναφορικά με το χρώμα μπορεί να έχει από πρασινωπή μέχρι αχυρένια απόχρωση.
Τοποθετήστε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε σκούρο γυάλινο μπουκάλι και αποφύγετε τα διαφανή ή πλαστικά μπουκάλια, αφού το φως, μαζί με τη θερμότητα και το οξυγόνο είναι εχθροί του ελαιολάδου και μπορεί να υποβαθμίσουν το προϊόν.
Επομένως, το σκούρο γυαλί που φιλτράρει το φως είναι πολύ σημαντικό. Αν το λάδι σας είναι σε διαφανές γυαλί ή πλαστικό, η ποιότητα είναι πιθανότατα χαμηλή.