Πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί εάν το διάλειμμα στην εργασία είναι μέσα στο ωράριό μας ή όχι. Το παρακάτω κείμενο θα σου λύσει όλες σου τις απορίες.
Καταρχάς το διάλειμμα αποτελεί δικαίωμα του εργαζόμενου όταν η ημερήσια εργασία υπερβαίνει τις τέσσερις συνεχόμενες ώρες, και μπορεί να κυμαίνεται από 15 έως 30 λεπτά. Βασικά σημεία που προκύπτουν για τη διαχείριση του χρόνου διαλείμματος και εργασίας είναι τα εξής:
Δείτε εδώ Τι αλλάζει στις νοσηλείες στα νοσοκομεία το 2025
Χρόνος Εργασίας και Διάλειμμα
Χρόνος εργασίας ορίζεται ο χρόνος που ο εργαζόμενος είναι διαθέσιμος στον εργοδότη και απασχολείται.
Το διάλειμμα δεν περιλαμβάνεται στον χρόνο εργασίας, πράγμα που σημαίνει ότι το διάλειμμα δεν μετράται ως μέρος του ωραρίου, εκτός εάν υπάρχει ειδική πρόβλεψη μέσω σύμβασης ή συνήθειας που το προβλέπει ευνοϊκά για τον εργαζόμενο.
Σκοπός και Κανονισμοί του Διαλείμματος
Το διάλειμμα πρέπει να δίνεται ενδιάμεσα στην εργάσιμη ημέρα και δεν επιτρέπεται να ενώνεται με την έναρξη ή τη λήξη της εργασίας, ώστε να διατηρεί τον χαρακτήρα του ως χρόνος ανάπαυσης.
Παράταση του Ωραρίου λόγω Διαλείμματος
Δεδομένου ότι το διάλειμμα δεν θεωρείται χρόνος εργασίας, παρατείνεται η λήξη της ημερήσιας εργασίας ανάλογα με τη διάρκειά του για να συμπληρωθεί το συμφωνημένο ωράριο. Για παράδειγμα, σε οκτάωρη εργασία με μισάωρο διάλειμμα, το ωράριο θα παραταθεί κατά 30 λεπτά.
Δείτε εδώ Πώς θα πάρεις επιδότηση για να ανοίξεις επιχείρηση
Συμπερίληψη του Διαλείμματος στο Ωράριο
Αν υπάρχει συλλογική ή ατομική σύμβαση ή πρακτική που προβλέπει την ένταξη του διαλείμματος στον χρόνο εργασίας ως ευνοϊκότερη για τον εργαζόμενο, αυτή θεωρείται πλήρως ισχυρή και το διάλειμμα μετράται ως μέρος του συνολικού ωραρίου.
Σήμανση Ψηφιακής Κάρτας
Στο τέλος της εργάσιμης ημέρας, ο εργαζόμενος οφείλει να σημαίνει την έξοδό του (μέσω ψηφιακής κάρτας ή άλλου συστήματος) μετά την ολοκλήρωση και της παράτασης του ωραρίου λόγω διαλείμματος, εφόσον αυτό δεν έχει υπολογιστεί στον χρόνο εργασίας.
Συμπερασματικά, ο χρόνος διαλείμματος επιμηκύνει τον ημερήσιο χρόνο εργασίας εκτός αν υπάρχει ρύθμιση που ενσωματώνει το διάλειμμα ως ωφέλιμο χρόνο εργασίας, γεγονός που εξυπηρετείται κυρίως από συμβατικές ή άλλες ευνοϊκές για τον εργαζόμενο προβλέψεις.