Εγκυμοσύνη και θάλασσα: Τι επιτρέπεται και τι να προσέχετε

Εγκυμοσύνη το καλοκαίρι: Τι επιτρέπεται στη θάλασσα

Εγκυμοσύνη και θάλασσα: Τι επιτρέπεται και τι να προσέχετε

Εγκυμοσύνη: Μια κοινή απορία που έχουν όλες οι γυναίκες είναι αν μπορούν να κολυμπήσουν στη θάλασσα και αν επιτρέπεται η ηλιοθεραπεία κατά την εγκυμοσύνη.

Αρχικά, πρέπει να τονιστεί πως το κολύμπι στη θάλασσα αποτελεί ιδανική άσκηση:

-βελτιώνει την ψυχολογία της εγκύου
-ενισχύει το μυϊκό της σύστημα
-περιορίζει την εμφάνιση οιδημάτων
-μειώνει την καταπόνηση των αρθρώσεων
-ανακουφίζει από την οσφυαλγία που εμφανίζεται στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο
-συμβάλλει στη μικρότερη διάρκεια του τοκετού

Παράλληλα, όμως, με την προτροπή για κολύμπι στη θάλασσα θα πρέπει να δίνονται και οι σωστές συμβουλές, προκειμένου αυτό να γίνεται με ασφάλεια και να αποφεύγονται επικίνδυνοι τραυματισμοί της εγκύου.

Μπάνιο στη θάλασσα

Το κολύμπι στη θάλασσα επιτρέπεται, λοιπόν, σε όλους τους μήνες της εγκυμοσύνης -εκτός από τις τελευταίες μέρες- και φυσικά πάντα με ήπιες κινήσεις.

Επιπλέον, οι έγκυες γυναίκες δεν θα πρέπει να κολυμπάνε μόνες τους, αλλά πάντα με παρέα, διότι ενδέχεται να νιώσουν ξαφνικά αδιαθεσία και να χρειαστούν βοήθεια. Δεν αποκλείεται μέσα στη θάλασσα να της πιάσει κάποια κράμπα. Σε μία τέτοια περίπτωση δεν πρέπει να χάσουν την ψυχραιμία τους και να πανικοβληθούν, αλλά να παραμείνουν ανάσκελα μέχρι να υποχωρήσει η κράμπα (συνήθως διαρκεί για λίγα δευτερόλεπτα) και στη συνέχεια να βγουν προσεχτικά από τη θάλασσα.

Ακόμη, οι έγκυες πρέπει να αποφεύγουν την παραλία κατά τις ώρες 11.00-17.00, τις ώρες δηλαδή που η ηλιακή ακτινοβολία είναι στο μέγιστο και να μην παραμένουν μέσα στη θάλασσα για πάνω από 20 λεπτά.

Οι βουτιές από ύψος και τα θαλάσσια σπορ απαγορεύονται για το ενδεχόμενο ατυχημάτων. Επίσης, καλό θα είναι να υπάρχει προσοχή και στις απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να μπαίνετε σταδιακά στο νερό και όχι απότομα και να προτιμάτε παραλίες με ζεστά νερά, αφού το παγωμένο νερό είναι πιθανό να προκαλέσει συστολές στη μήτρα).

Πρέπει να γνωρίζετε πως κατά την εγκυμοσύνη οι σωματικές σας αντοχές είναι μειωμένες και ως εκ τούτου δεν πρέπει να απομακρύνεστε από την παραλία και περιοριστείτε σε νερά όπου πατώνετε, ώστε σε περίπτωση κόπωσης ή αδιαθεσίας να μπορείτε εύκολα να βγείτε στην παραλία.

Ένα, άλλο, αρκετά σοβαρό πρόβλημα αποτελούν οι μολύνσεις. Ως γνωστόν, κατά τη διάρκεια της κύησης μειώνεται ο αμυντικός-αντιμικροβιακός μηχανισμός του κόλπου με αποτέλεσμα την ανάπτυξη φλεγμονών. Σε σπάνιες περιπτώσεις κάποιοι μικροοργανισμοί μπορεί να μολύνουν τον εμβρυϊκό σάκο και να προκαλέσουν αποβολή, πρόωρη ρήξη υμένων ή και πρόωρο τοκετό.

Άρα θα πρέπει η θάλασσα που θα επιλέξετε να είναι καθαρή, και να μην ξαπλώνετε στην άμμο. Πρέπει να κάθεστε πάνω σε ψάθα ή πετσέτα και πάντα κάτω από ομπρέλα. Αμέσως μετά το μπάνιο πρέπει να ξεπλένεστε καλά με νερό, να αλλάζετε μαγιό και να φροντίζετε για την επαρκή ενυδάτωσή σας με άφθονο νερό ή κάποιο άλλο δροσιστικό ρόφημα.

Πισίνα ή θάλασσα;

Η θάλασσα αποτελεί καλύτερη επιλογή από την πισίνα. Οι έγκυες που επιλέγουν πισίνα, πρέπει να είναι σίγουρες πως τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής και καθαριότητας.

Η χρήση πισίνας, όταν η συντήρηση της γίνεται με σωστό τρόπο, δεν ελλοχεύει κινδύνους για την κύηση. Η διαύγεια του νερού και η απουσία οποιασδήποτε παράξενης οσμής αποτελούν τα βασικά στοιχεία, τα οποία μπορούμε να ελέγξουμε πριν τη χρήση της. Τέλος, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στους χώρους γύρω από την πισίνα, εξαιτίας της μεγάλης ολισθηρότητας.

Εγκυμοσύνη και ηλιοθεραπεία

Καλό είναι το καλοκαίρι οι έγκυες γυναίκες να μην επιδιώξουν το μαύρισμα, διότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το δέρμα είναι πιο ευαίσθητο, με αποτέλεσμα οι εγκυμονούσες να κινδυνεύουν να εμφανίσουν κηλίδες, πανάδες, ακόμη και ηλιακά εγκαύματα.

Παράλληλα, ρισκάρουν με αφυδάτωση και εμφάνιση ζαλάδας και τάσης λιποθυμίας. Αποφεύγετε ρητά την ηλιοθεραπεία τις μεσημεριανές ώρες, προτιμήστε σκιερούς και δροσερούς χώρους και χρησιμοποιείστε μεγάλο καπέλο.

Τέλος, η χρήση αντηλιακών με μεγάλο δείκτη προστασίας, η τακτική ενυδάτωση της εγκύου με λήψη επαρκούς ποσότητας υγρών και η αποφυγή των υπερβολών κατά την έκθεση στον ήλιο είναι επιβεβλημένη. Η ένδυση με ελαφριά, βαμβακερά ρούχα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών.

Προτιμήστε τη χρήση φυτικών αντηλιακών κρεμών και αποφύγετε τη χρήση λαδιών με χαμηλό δείκτη προστασίας, τα οποία επιταχύνουν το μαύρισμα.

Δείτε ακόμα: Εγκυμοσύνη: Πώς να ετοιμάσω σωστά την τσάντα του μαιευτηρίου

mm
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Εθνικό & Καποδιστριακο πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2010 εργάζεται ως Φιλόλογος. Παράλληλα με τη εκπαίδευση και την δια βίου επιμόρφωση, ασχολείται επίσης με θέματα υγείας, ψυχολογίας, γονεϊκοτητας και ό,τι αφορά το παιδί και την οικογένεια.
Exit mobile version