Χρώμα στα ούρα: Πότε πρέπει να ανησυχήσεις

Το χρώμα που έχουν τα ούρα μαρτυρά την κατάσταση της υγείας μας

εξετασεις ουρων

Ελέγχοντας το χρώμα τα ούρα σας, μπορείτε να δείτε αν το σώμα σας λειτουργεί σωστά ή αν πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά κάθε φορά που πηγαίνετε στην τουαλέτα έχετε την ευκαιρία να ελέγξετε την υγεία σας.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να γνωρίζετε είναι τι κρύβει το κάθε χρώμα των ούρων και τι μπορεί να σημαίνει για την υγεία σας.

Τα ανθρώπινα ούρα έχουν υπάρξει ανέκαθεν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο διάγνωσης διαφόρων ασθενειών και συμπτωμάτων στον οργανισμό. Διάφορα χαρακτηριστικά που έχουν τα ούρα, όπως το χρώμα, η πυκνότητα και η μυρωδιά τους, μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για την γενικότερη κατάσταση της υγείας ενός ατόμου.

Η επιστήμη της “ουροσκοπίας” αποτελούσε, από το 1000 π.Χ. μέχρι και το Μεσαίωνα, διαγνωστική μέθοδο για την εκτίμηση του ασθενή. Εφαρμοζόταν από ιερείς, σαμάνους και ιατρούς του εκάστοτε πολιτισμού. Η πρώτη ακριβής επιστημονική εκτίμηση του χρώματος, της οσμής και του ιζήματος των ούρων αποδίδεται ιστορικά στον Ιπποκράτη (490-370 π.Χ.). Ο Γαληνός (129-199 μ.Χ.) περιγράφει αναλυτικά τα συμπτώματα της αιματουρίας, της δυσουρίας καθώς και της ατελούς κένωσης της ουροδόχου κύστης αλλά και της επίσχεσης των ούρων.

Το χρώμα των ούρων μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την κατάσταση όχι μόνο του ουροποιητικού συστήματος, αλλά γενικότερα της υγείας του ανθρώπινου οργανισμού. Οι αλλαγές στο χρώμα των ούρων αποτελούν ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα προβλήματος σε άλλο σημείο του σώματος, το οποίο απεικονίζεται στα ούρα.

Σε μεγάλο βαθμό το χρώμα οφείλεται στα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού. Για παράδειγμα, όταν τα ούρα είναι άχρωμα, μπορεί να σημαίνει ότι κάποιος πίνει πολύ μεγάλες ποσότητες νερού και ενδεχομένως να πρέπει να περιορίσει την κατανάλωσή του.

Το διάφανο κίτρινο χρώμα, του «άχυρου», σημαίνει ότι τα επίπεδα νερού στον οργανισμό βρίσκονται σε υγιή επίπεδα. Όσο το κίτρινο χρώμα σκουραίνει, τόσο αυτό σηματοδοτεί την ανάγκη του οργανισμού για νερό.

Δες εδώ τι πρέπει να κάνεις πριν τις εξετάσεις αίματος και ούρων

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ

Πότε η αλλαγή στο χρώμα των ούρων είναι ανησυχητική;

Όταν τα ούρα έχουν χρώμα κεχριμπαρένιο ή σαν μέλι, ο οργανισμός είναι αφυδατωμένος και όταν είναι καφέ συνήθως η αιτία είναι σοβαρή αφυδάτωση ή ηπατική νόσος.

Αντίστοιχα, τα ούρα αποκτούν ροζ έως κόκκινη χροιά όταν τρώμε ορισμένα τρόφιμα (π.χ. παντζάρια, μύρτιλλα, μούρα, κ.ά.), αλλά και σε πολλές παθήσεις (νεφρική νόσος, ουρολιθίαση, όγκοι και λοιμώξεις του ουροποιητικού, παθήσεις του προστάτη, κ.ά. ).

Γενικά, η αιματουρία είναι ένα θορυβώδες σύμπτωμα που κινητοποιεί άμεσα τον ασθενή προς αναζήτηση ιατρικής βοήθειας, αλλά και τον ιατρό που πρέπει να προχωρήσει στο διαγνωστικό έλεγχο της αιματουρίας.

Το πορτοκαλί χρώμα των ούρων μπορεί να υποδηλώνει μη ικανοποιητικά επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού, αλλά μπορεί να οφείλεται και σε λήψη διαφόρων φαρμάκων. Τα ούρα επίσης γίνονται πορτοκαλί όταν υπάρχει πρόβλημα στο ήπαρ ή στη χοληδόχο κύστη.

Εμείς σας αποκαλύπτουμε τι σημαίνει το χρώμα των ούρων σας για την υγεία σας και σας συμβουλεύουμε τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό.

Ποιες αποχρώσεις μπορεί να συναντήσετε;

Πορτοκαλί Ούρα

Μερικά αντιφλεγμονώδη φάρμακα, φάρμακα χημειοθεραπείας και καθαρτικά, μπορούν να προκαλέσουν ένα πορτοκαλί χρώμα. Η υπερκατανάλωση βιταμίνης Β2 ή β-καροτίνης (καρότα) θα μπορούσε επίσης να είναι ένας ακόμη λόγος. Εάν δε σας αφορά καμία περίπτωση από τις παραπάνω, τότε:

Πίνετε περισσότερο νερό. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει υψηλή συγκέντρωση ούρων και ποικίλει από σκούρο κίτρινο σε πορτοκαλί. Σε λίγες μόνο ώρες, θα επιστρέψει στο φυσιολογικό καθαρό κίτρινο χρώμα.

Ελέγξτε τα μάτια σας. Εάν παρατηρήσετε κάποια κιτρινωπή απόχρωση στο λευκό μέρος των ματιών σας, τότε τα πορτοκαλί ούρα μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι το συκώτι σας δεν λειτουργεί σωστά. Θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με έναν γιατρό αμέσως.

Ροζ και κοκκινωπό

Είναι πιθανόν ανησυχητικό αν βλέπετε κοκκινωπά ή ροζ ούρα, αλλά δεν είναι αναγκαστικά σοβαρό, καθώς αυτό το χρώμα μπορεί να προκληθεί από τρόφιμα ή φάρμακα. Προτού ανησυχήσετε, εξετάστε τους πιθανούς λόγους πίσω από αυτό το χρώμα.

Τρόφιμα: Εάν έχετε φάει παντζάρια ή βατόμουρα τότε δεν έχετε λόγο να ανησυχείτε. Μερικές από τις ενώσεις που κάνουν αυτά τα κοκκινωπά τρόφιμα απεκκρίνονται στα ούρα σας αφού τα νεφρά κάνουν τη δουλειά τους. Κανονικά, τα ούρα καθαρίζουν την επόμενη μέρα. Εάν αυτό δε συμβεί, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με έναν γιατρό.

Φάρμακα: Ορισμένα αντιβιοτικά (όπως το Rifadin και Rimactane) που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της φυματίωσης μπορούν να μετατρέψουν το χρώμα των ούρων σε κοκκινωπό. Η φαιναζοπυριδίνη, η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία λοιμώξεων της ουροφόρου οδού, και τα καθαρτικά που την περιέχουν μπορεί επίσης να είναι αιτίες για ένα ροζ χρώμα.

Αίμα: Το αίμα στα ούρα σας μπορεί να είναι ένα σημάδι μολύνσεως του ουροποιητικού συστήματος, νεφρικής νόσου, καρκινικών ή μη καρκινικών όγκων ή ακόμη και πέτρες της ουροδόχου κύστεως ή των νεφρών. Εάν δείτε τυχόν θρόμβους αίματος ή άλλους ιστούς στα ούρα σας, επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας.

Πράσινο ή μπλε

Μπορεί να είναι συγκλονιστικό να βλέπει κανείς αυτό το χρώμα. Είναι σπάνιο και μπορεί να προκληθεί από:

Τρόφιμα: Τρώγοντας τεχνητά βαμμένα τρόφιμα ή σπαράγγια. Σε αυτή την περίπτωση δεν πρέπει να ανησυχήσετε γιατί τα ούρα θα καθαρίσουν σε 1-2 μέρες.

Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα (όπως η αμιτριπτυλίνη, η ινδομεθακίνη και η προποφόλη) μπορεί να προκαλέσουν αυτή την αλλαγή χρώματος.

Προσοχή: Εάν δεν σας αφορά καμία από τις παραπάνω αιτίες, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας. Ένα πράσινο χρώμα μπορεί να σηματοδοτεί μια σπάνια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος που προκαλείται από τα βακτήρια Pseudomonas. Αυτό το χρώμα μπορεί να υποδεικνύει ακόμη και πέτρες στα νεφρά.

Καφέ Ούρα

Εάν βλέπετε αποχρώσεις του καφέ στα ούρα σας, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι αφυδάτωσης. Ανάμεσα στα τρόφιμα που μπορούν να μετατρέψουν τα ούρα σας σε καφετιά, είναι τα φασόλια και η φάβα. Είναι όμως καλύτερα να το κοιτάξετε, ειδικά εάν πίνετε πολύ νερό, αλλά παρ’ όλα αυτά το χρώμα δεν αλλάζει. Τα καφετιά ούρα μπορεί επίσης να υποδεικνύουν προβλήματα με το συκώτι και τα νεφρά.

Προσοχή: Εάν τα καφέ ούρα συνοδεύονται από κοιλιακό άλγος, εξανθήματα και επιληπτικές κρίσεις, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κάποιας γενετικής πάθησης. Επίσης, το αίμα εμφανίζεται καφετί όταν αποσυντίθεται και αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας πιο σοβαρής κατάστασης όπως ένας όγκος.

Αφρώδη ούρα

Το να έχει κανείς αφρώδη ούρα κάποιες φορές, είναι φυσιολογικό και συνήθως οφείλεται στην ταχύτητα και στην πίεση της ούρησης. Αλλά αν το σύμπτωμα επιμένει και γίνεται πιο αισθητό με την πάροδο του χρόνου, θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας. Τα αφρώδη ούρα μπορεί να είναι ένα σημάδι πρωτεΐνης στα ούρα σας κι αυτό απαιτεί επαγγελματική αξιολόγηση, καθώς ένα αυξημένο ποσό πρωτεΐνης μπορεί να σηματοδοτήσει ένα σοβαρό πρόβλημα στα νεφρά.

Διαφανή Ούρα

Εάν τα ούρα σας είναι απολύτως διαφανή, είναι ένα σημάδι ότι πίνετε πολύ νερό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ορισμένους κινδύνους, ο σημαντικότερος από τους οποίους είναι η αραίωση των αλάτων στο σώμα σας. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια προβληματική χημική ανισορροπία στο σώμα σας. Θα πρέπει να πίνετε λιγότερο νερό.

Ανοιχτό κίτρινο, διαφανές κίτρινο, σκούρο κίτρινο

Αυτά τα χρώματα σημαίνουν ότι δεν έχετε να ανησυχείτε για τίποτα. Ιδανικά, τα ούρα σας θα πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμο κίτρινο. Ένα ανοιχτό κίτρινο δείχνει μια καλή ενυδάτωση του οργανισμού. Τα πιο συμπυκνωμένα ούρα είναι ένα σημάδι ότι χρειάζεστε περισσότερο νερό. Απλά να έχετε κατά νου έναν χρυσό κανόνα: αν μοιάζουν με λεμονάδα, τότε είναι τα καλύτερα!

Όπως και να έχει μη διστάσετε να επισκεφτείτε τον γιατρό σας εάν παρατηρείτε για αρκετές ημέρες αλλοίωση στο χρώμα των ούρων που δεν μπορεί να εξηγηθεί από κάποιο προφανή παράγοντα, όπως για παράδειγμα η χαμηλή πρόσληψη νερού.

🚽 What The Color of Your Pee Means!

Δες εδώ τι είναι η εφαρμογή myHealth και πώς να την χρησιμοποιήσεις

mm
Γεννήθηκε στην Αθήνα μέσα στο καλοκαίρι στα τέλη της δεκαετίας του '80. Σπούδασε στη Φιλοσοφική και για... καλή τύχη των υπολοίπων δεν ασχολήθηκε ποτέ με αυτή. Η ζωή τα έφερε έτσι και ασχολήθηκε ενεργά με την δημοσιογραφία σε διάφορα sites.