...

Αρνί, κατσίκι, πρόβατo: Πώς θα τα ξεχωρίσετε;

Αρνί, κατσίκι, πρόβατo: Ποιες οι διαφορές μεταξύ τους;

Οι 3 τροφές που «απογειώνουν» την χοληστερίνη

Πάσχα χωρίς αρνί στην Ελλάδα δύσκολο να το φανταστεί κανείς, αφού το σούβλισμα αποτελεί μία από τις πιο ισχυρές παραδόσεις του ελληνικού Πάσχα και έχει βαθιές ρίζες τόσο στη θρησκευτική όσο και στην πολιτιστική μας ταυτότητα.

Στα χωριά, το αρνί ήταν ζώο που μπορούσε να εκτραφεί εύκολα, ενώ το Πάσχα ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για γιορτή με κρέας, μετά τη Σαρακοστή.

Καθώς οι Έλληνες προετοιμάζονται για το πατροπαράδοτο πασχαλινό τραπέζι, λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν τις ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στο αρνί, το κατσίκι και το πρόβατο.

Δείτε ακόμα: Πάσχα 2025: Τι να προσέχετε όταν αγοράζετε αρνιά και κατσίκια

Αρνί, κατσίκι, πρόβατo: Πώς θα τα ξεχωρίσετε;

Το αρνί είναι το πιο διαδεδομένο και παραδοσιακό κρέας του Πάσχα. Ωστόσο, το κατσίκι κερδίζει συνεχώς έδαφος, ιδιαίτερα ανάμεσα σε όσους προσέχουν τη διατροφή τους. Από την άλλη, το πρόβατο είναι μια πιο «δύσκολη» επιλογή.

Αναφορικά με το αρνί πρόκειται για ζώο ηλικίας έως 12 μηνών, με τρυφερό, ροζ κρέας και ήπια γεύση. Δεν είναι τυχαίο που αποτελεί την πρώτη επιλογή στη σούβλα, ενώ το άφθονο λίπος του χαρίζει ξεχωριστή νοστιμιά.

Από την άλλη πλευρά, το κατσίκι έχει πιο σφιχτό και λιγότερο λιπαρό κρέας, προσφέροντας μια πιο «αγνή» γεύση, χωρίς να υστερεί σε νοστιμιά.

Το πρόβατο είναι ζώο μεγαλύτερης ηλικίας, με σκούρο, λιπαρό και έντονα αρωματικό κρέας. Χρησιμοποιείται κυρίως σε μαγειρευτά πιάτα ή παραδοσιακές συνταγές όπου τα καρυκεύματα εξισορροπούν τη βαριά γεύση του.

Αρνί, κατσίκι, πρόβατo: Πώς θα τα ξεχωρίσετε;

Το αρνί έχει πιο ανοιχτόχρωμο κρέας, μικρά οστά και περισσότερο λίπος. Το κατσίκι είναι κοκκινωπό, με στεγνό μυϊκό ιστό και πιο μακρόστενα κόκαλα. Το πρόβατο είναι εμφανώς πιο σκούρο και λιπαρό.

Πολλές φορές, μάλιστα, το πρόβατο πωλείται ως «αρνί» σε χαμηλές τιμές – μια πρακτική που μπορεί να ξεγελάσει τον ανυποψίαστο καταναλωτή.

Γάλακτος: Αρνί και κατσίκι μέχρι 5 εβδομάδων
Αρνί: Πρόβατο μέχρι 8 μηνών
Ζυγούρι: Πρόβατο 8-14 μηνών, δεν έχει τεκνοποιήσει ακόμα
Πρόβατο: Από 1 έτους και πάνω
Κατσίκι: Γίδι μέχρι 7 μηνών
Γίδα: Γίδι από 1 έτους και πάνω

Δείτε ακόμα: Πάσχα 2025: Πώς θα φτιάξετε μαγειρίτσα

mm
Ο Τάσος γεννήθηκε στην Καλαμάτα και από μικρός είχε αδυναμία στα αθλητικά. Ήθελε να γίνει αθλητικογράφος, αλλά εν τέλει τον κέρδισαν τα οικονομικά. Θα μοιράζετε με τους αναγνώστες του e-howto τις σκέψεις του και τις ιδέες του για το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και τα άλλα αθλήματα.