Ο τρόπος με τον οποίο μετράμε τη θερμοκρασία μας για να διαπιστώσουμε αν έχουμε πυρετό δεν είναι τόσο απλός όσο νομίζουμε.
Ο πυρετός προσδιορίζεται ως η «αυξημένη συνολική θερμική ρύθμιση του σώματος» που προκύπτει ως απάντηση στην προσπάθεια του σώματος μας να καταπολεμήσει κάποιο είδος μόλυνσης.
Φυσιολογικές θερμοκρασίες σώματος θεωρούνται αυτές από τους 36.1 βαθμούς Κελσίου έως τους 37.2. Από εκεί και πάνω ξεκινούν τα δέκατα και ύστερα ο πιο υψηλός πυρετός.
Τι να προσέχουμε όταν μετράμε τον πυρετό
Η θερμοκρασία του σώματος μας τείνει να είναι κατά 0.5 βαθμούς υψηλότερη την ημέρα, από ό,τι τη νύχτα, ενώ μπορεί να αυξηθεί μέσω της κίνησης, της λήψης αντισυλληπτικών, του συναισθηματικού στρες, του φαγητό και φυσικά, της ηλικίας.
Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, επηρεάζεται από τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Αυξάνεται ελαφρά μετά την ωορρηξία.
Γενικά, η θερμοκρασία μας ανεβαίνει και μετά έναν εμβολιασμό, όπως και όταν είμαστε αφυδατωμένοι.
Φυσικά, ρόλο παίζει και η θερμοκρασία του χώρου στον οποίον βάζουμε θερμόμετρο.
Αν χρησιμοποιούμε θερμόμετρο για το στόμα, ο αριθμός που βλέπουμε επηρεάζεται από το αν έχουμε πιει κάτι παγωμένο λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα ή αν αναπνέουμε από το στόμα.
Για αυτό και οι επαγγελματίες υγείας λένε πως η ένδειξη στο θερμόμετρο δεν αρκεί για να καταλάβουμε αν ασθενούμε. Οφείλουμε να λαμβάνουμε υπ’ όψιν αν έχουμε άλλα συμπτώματα, όπως είναι οι πόνοι στους μυς ή η μειωμένη όρεξη.
Πότε έχουμε πυρετό;
Το διεθνώς αποδεκτό δεδομένο είναι πως κάθε άνθρωπος που έχει θερμοκρασία σώματος από 38 βαθμούς και πάνω, έχει πυρετό που υποδηλώνει κάποια ασθένεια, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά.
Οι γονείς οφείλουν να είναι πιο προσεχτικοί με τα νεογέννητα, καθώς στα βρέφη κάτω των 3 μηνών το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένο.
Στην περίπτωση που βρέφος κάτω των 3 μηνών έχει θερμοκρασία μεγαλύτερη των 38 βαθμών, οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με γιατρό.
Πως να αντιμετωπίσουμε τον πυρετό
Η καλύτερη αντιμετώπιση του πυρετού είναι στο σπίτι με ξεκούραση, ενυδάτωση και μπάνια. Παράλληλα, ενδείκνυται η πρόσληψη ακεταμινοφαίνης ή ιβουπροφαίνης, στις κατάλληλες δόσεις -ανάλογα με το βάρος μας. Αν δεν ξέρουμε ποιες είναι αυτές, συμβουλευόμαστε τον φαρμακοποιό μας ή το χαρτί οδηγιών του φαρμάκου.
Οι ενήλικες θα πρέπει να λαμβάνουν ιατρική βοήθεια στην περίπτωση που μαζί με τον πυρετό, αντιμετωπίζουν σοβαρό πονοκέφαλο, δυσκαμψία του αυχένα, ευαισθησία στο φως, σύγχυση, πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή έντονο κοιλιακό άλγος.
Αν ο πυρετός επιμένει για πάνω από τρεις ημέρες, θα πρέπει να επισκεφτούμε αμέσως έναν γιατρό.
Δείτε ακόμα: Τα 8 must μυστικά για να ρίξεις με φυσικό τρόπο τον πυρετό