Οι φράουλες μπορεί να είναι συνώνυμες με την άνοιξη και το καλοκαίρι, αλλά πλέον τις βρίσκουμε και τον χειμώνα.
Στην Ελλάδα, χάρη στα θερμοκήπια, παράγονται όλο τον χρόνο, ενώ πολλές εισάγονται από χώρες με πιο ζεστό κλίμα, όπως η Ισπανία, η Αίγυπτος και το Μαρόκο. Επιπλέον, υπάρχουν και οι κατεψυγμένες φράουλες ή προϊόντα όπως η μαρμελάδα και η κομπόστα, που επιτρέπουν την απόλαυση της γεύσης τους όποτε θέλουμε.
Δες Το φρούτο που περιέχει 5 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι
Όμως, είτε είναι καλοκαιρινές είτε χειμωνιάτικες, οι φράουλες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες και απαιτούν προστασία από ασθένειες και παράσιτα. Για τον λόγο αυτό, χρησιμοποιούνται διάφορα φυτοφάρμακα, όπως μυκητοκτόνα για την αντιμετώπιση μολύνσεων, εντομοκτόνα για την εξόντωση επιβλαβών εντόμων και ζιζανιοκτόνα για τον περιορισμό των ανεπιθύμητων φυτών. Σε κάποιες περιπτώσεις, εφαρμόζονται και ρυθμιστές ανάπτυξης για να ενισχύσουν την ανθοφορία και την παραγωγή καρπών.
Βέβαια, υπάρχει και η βιολογική καλλιέργεια, που βασίζεται σε πιο φυσικές μεθόδους, όπως η χρήση θειαφιού και χαλκού αντί για συνθετικά μυκητοκτόνα, καθώς και οργανικών λιπασμάτων αντί για χημικά. Ωστόσο, η παραγωγή βιολογικών φραουλών είναι πιο περιορισμένη και συχνά οι τιμές τους είναι υψηλότερες.
Ένα σημαντικό ζήτημα είναι τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, καθώς οι φράουλες έχουν λεπτό φλοιό και απορροφούν εύκολα χημικές ουσίες. Μελέτες δείχνουν ότι μεγάλο ποσοστό των συμβατικών φραουλών περιέχει ίχνη φυτοφαρμάκων, ενώ οι καλλιεργητές συχνά απολυμαίνουν το έδαφος πριν από τη φύτευση, κάτι που επηρεάζει το φυτό στη συνέχεια.
Για να μειώσουμε την πρόσληψη υπολειμμάτων, είναι σημαντικό να πλένουμε καλά τις φράουλες πριν τις καταναλώσουμε. Το απλό ξέπλυμα με τρεχούμενο νερό είναι το πρώτο βήμα, αλλά μπορούμε να τις μουλιάσουμε και σε διάλυμα νερού με μαγειρική σόδα για 10-15 λεπτά, κάτι που βοηθά στην απομάκρυνση περισσότερων χημικών ουσιών. Ένα ακόμα tip είναι να μην αφαιρούμε το κοτσάνι πριν τις πλύνουμε, ώστε να μην απορροφήσουν επιπλέον υπολείμματα.
Δείτε Ύπνος: Το No.1 σύμπτωμα το βράδυ «ένοχο» για διαβήτη
Εάν θέλουμε να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί, μπορούμε να επιλέγουμε βιολογικές φράουλες. Αν και δεν είναι απόλυτα απαλλαγμένες από χημικά, έχουν σαφώς λιγότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Συμπερασματικά, αν πετύχουμε πολύ φθηνές φράουλες τον χειμώνα, καλό είναι να έχουμε επίγνωση των πιθανών μεθόδων καλλιέργειάς τους και να ακολουθούμε τις σωστές πρακτικές καθαρισμού, ώστε να απολαμβάνουμε τη γεύση τους χωρίς ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην υγεία μας.