Πώς να πλένεις τις κουρτίνες ώστε να μην χρειάζονται σιδέρωμα!

Τέλος σε ένα από τα μεγαλύτερα βάσανα στις δουλειές του σπιτιού

κουρτίνες

Οι κουρτίνες για να παραμένουν φρέσκες και καθαρές αλλά και για να δείχνουν ζωντανά τα χρώματά τους, πρέπει να πλένονται ιδανικά δύο φορές το χρόνο. Μάλιστα επειδή τα υφάσματά τους είναι κυρίως συνθετικά, μπαίνουν άφοβα στο πλυντήριο.

Υπάρχουν βέβαια και υφάσματα κουρτινών που δεν πρέπει ποτέ να τα πλύνεις στο πλυντήριο. Τέτοια υφάσματα, που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, εμπιστεύσου τα στο στεγνοκαθαριστήριο της γειτονιάς σου.

Πώς όμως θα καθαρίσουν τέλεια οι κουρτίνες στο πλυντήριο των ρούχων;

Και κυρίως πώς δεν θα βγούν από το πλυντήριο πολύ τσαλακωμένες;

Αν μαθαίνατε πως δεν θα χρειαστεί να ξανασιδερώσετε τις κουρτίνες σας πως θα σας φαινόταν;

Σίγουρα το παρακάτω άρθρο θα το λατρέψει μία νοικοκυρά, όταν δει πως με ένα απλό υλικό που έχουμε όλοι στο σπίτι μας, μπορεί να πλύνει και στη συνέχεια να κρεμάσει τις κουρτίνες της, πεντακάθαρες, μοσχομυριστές και σιδερωμένες, χωρίς καν να τις σιδερώσει. Ναι, καλά διαβάσατε!

κουρτίνες

Πως καθαρίζουν οι κουρτίνες στο πλυντήριο

Πρώτα απ’ όλα ξεκρέμασε τις κουρτίνες και τίναξέ τες σε εξωτερικό χώρο, για να φύγει όλη η περιττή σκόνη που σίγουρα έχουν επάνω τους μετά από τόσο καιρό.

Μπορείτε να αφήσετε τα γαντζάκια πάνω τους. Ούτε τα γαντζάκια σπάνε, ούτε οι κουρτίνες παθαίνουν κάτι. Αν όμως οι δικές σου είναι π.χ. από ύφασμα κεντητό, τότε αφαίρεσε τα γαντζάκια, για να μην μπλεχτούν κατά την πλύση και τραυματίσουν το ύφασμα.

Τις κουρτίνες που είναι πολλά μέτρα, θα ήταν καλύτερα να τις πλύνεις σε δύο δόσεις και να μην τις στριμώξεις μαζί στην ίδια πλύση. Είναι σημαντικό όσο πλένονται να έχουν άφθονο νερό και άρα άνεση μέσα στον κάδο, γιατί έτσι προστατεύεται καλύτερα το ύφασμά τους. Θυμήσου επίσης να τις βάλεις στο πλυντήριό σου διπλωμένες, ποτέ χύμα! Διπλωμένες θα πιάσουν λιγότερο χώρο και κυρίως δε θα τσαλακωθούν πολύ.

Επίλεξε την πιο χαμηλή θερμοκρασία για το πλύσιμό τους. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορούν να καταστρέψουν τα χρώματα και να συρρικνώσουν τις ίνες της κουρτίνας. Βάλε επίσης τη ρύθμιση για ευαίσθητα ρούχα. Όσον αφορά το απορρυπαντικό, χρησιμοποίησε υγρό κι όχι σε σκόνη. Στις χαμηλές θερμοκρασίες η σκόνη δε διαλύεται καλά και μένουν αυτά τα περίεργα λευκά σημάδια πάνω στα υφάσματα.

Προγραμμάτισε ελαφρύ στίψιμο, ανάμεσα στις 600 και 400 στροφές. Κάποια πλυντήρια έχουν ειδικό πρόγραμμα για κουρτίνες αλλά και πρόγραμμα για “εύκολο σιδέρωμα”. Αν υπάρχουν αυτές οι επιλογές και στη δική σου συσκευή, προτίμησέ τες.

Αφαίρεσε την κουρτίνα από τον κάδο αμέσως μόλις τελειώσει το πρόγραμμα του πλυντηρίου.

Προτού κρεμάσεις τις κουρτίνες πίσω στη θέση τους, ξεσκόνισε καλά το αντίστοιχο κούφωμα και το κουρτινόξυλο. Θα είναι κρίμα να λερωθούν, ενώ τις έχεις μόλις καθαρίσει.

Και ερχόμαστε τώρα σε ένα από τα μεγαλύτερα βάσανα κάθε νοικοκυράς, το πλύσιμο και το σιδέρωμα των κουρτίνων του σπιτιού.

Δες εδώ πώς θα σιδερώνεις πιο εύκολα και γρήγορα

Το απλό κόλπο για να μην σιδερώσετε ποτέ ξανά τις κουρτίνες σας

Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα μπολ γεμάτο παγάκια.

Τι πρέπει να κάνετε

Οταν θα βάλετε την κουρτίνα σας στο πλυντήριο, ρίξτε μέσα σε αυτό και το μπολ με τα παγάκια. Επειτα αφήστε την να πλυθεί κανονικά. Με αυτόν το «μαγικό» τρόπο η κουρτίνα σας δεν πρόκειται να τσαλακωθεί.

Αν, μάλιστα, οι κουρτίνες σας είναι λεπτές μπορείτε να τις πλύνετε και να τις κρεμάσετε κατευθείαν από το πλυντήριο. Σε 30 λεπτά θα έχουν στεγνώσει και εσείς δεν θα έχετε κουραστεί καθόλου.

Όταν η κουρτίνα είναι λεπτή κι από συνθετικό ύφασμα, δεν χρειάζεται καν να την απλώσεις σε σχοινί, ούτε να τη σιδερώσεις. Μετά το πλύσιμο, κάνε ένα γρήγορο τίναγμα, ώστε να μη στάζει πολλά νερά και κρέμασέ την κατευθείαν στο κουρτινόξυλο.

Σε ελάχιστο χρόνο θα έχει στεγνώσει και θα έχει αρωματίσει και το χώρο. Μπορεί να σου φαίνεται τσαλακωμένη στην αρχή, αλλά μέσα σε ένα 24ωρο που θα σταθεί στο κουρτινόξυλο θα στρώσει και θα δείχνει μια χαρά.

Το σιδέρωμα όμως δεν θα το αποφύγεις στις κουρτίνες που είναι από 100% βαμβακερό ύφασμα ή λινό. Σε αυτή την περίπτωση σιδέρωσέ τες όσο διατηρούν ακόμη μια υγρασία στο εσωτερικό τους. Αυτό θα διευκολύνει τον ατμό να εισχωρήσει σε βάθος στο ύφασμα, δίνοντας παράλληλα και καλύτερο αποτέλεσμα.

κουρτίνες

Πως μπορείς να φρεσκάρεις τις κουρτίνες σου ενδιάμεσα από τα πλυσίματα

Αν ενδιάμεσα από τα πλυσίματα πιστεύεις ότι οι κουρτίνες σου θέλουν ένα φρεσκάρισμα, μπορείς, χωρίς να τις ξεκρεμάσεις, να κάνεις τα εξής: Με ένα φτερό ξεσκονίσματος πέρνα τις κουρτίνες σου (με κινήσεις από πάνω προς τα κάτω), για να διώξεις την πολλή σκόνη. Έπειτα γέμισε ένα μπουκάλι σπρέι με νερό και λίγο μαλακτικό ρούχων και ψέκασε ελαφρά πάνω στο ύφασμα.

Πως θα φύγει η κιτρινίλα και η μυρωδιά που αφήνει η νικοτίνη στις κουρτίνες

Το κάπνισμα δεν βλάπτει μόνο την υγεία αλλά και τις κουρτίνες! Η νικοτίνη σε κλειστούς χώρους ποτίζει πάνω στα υφάσματα και ειδικά στις κουρτίνες, με αποτέλεσμα να κιτρινίζουν και να έχουν μια άσχημη μυρωδιά. Αν αντιμετωπίζεις ένα τέτοιο θέμα, τότε πριν απ’όλα βάλτες στη μπανιέρα να μουλιάσουν μια ολόκληρη νύχτα σε αλατισμένο χλιαρό νερό. Την επόμενη μέρα τις βάζει κανονικά στο πλυντήριο για πλύσιμο, ακολουθώντας όλα τα προηγούμενα βήματα.

Δες εδώ πότε και πώς στρώνουμε τα χαλιά

mm
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Εθνικό & Καποδιστριακο πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2010 εργάζεται ως Φιλόλογος. Παράλληλα με τη εκπαίδευση και την δια βίου επιμόρφωση, ασχολείται επίσης με θέματα υγείας, ψυχολογίας, γονεϊκοτητας και ό,τι αφορά το παιδί και την οικογένεια.