Πώς θα κάνω το σιδέρωμα πιο εύκολα και γρήγορα

Χρήσιμες συμβουλές σιδερώματος που θα σας αλλάξουν τη ζωή!

ΣΙΔΕΡΩΜΑ

Το σιδέρωμα των ρούχων είναι ίσως το πιο πολυσυζητημένο από όλες τις δουλειές του σπιτιού. Υπάρχουν αυτοί που δεν έχουν κανένα πρόβλημα και μπορεί να το απολαμβάνουν κιόλας και υπάρχουν κι αυτοί που το αντιπαθούν! Σε όποια κατηγορία και αν ανήκεις όμως, το σίγουρο είναι ότι το σιδέρωμα είναι απαραίτητο.

Στους δύσκολους ρυθμούς της καθημερινότητας που τρέχουμε να πάμε στη δουλειά και έχουμε ένα σωρό έγνοιες στο κεφάλι μας, το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε να κάνουμε, είναι να το ρίξουμε στο σιδέρωμα. Και κάπου εκεί μπαίνουμε στις ζωές σας εμείς, για να σας δείξουμε πώς θα καταφέρετε να κάνετε αυτή τη δουλειά από «μαρτυρική»…. παιχνιδάκι!

Ποια είναι τα τρικς που πρέπει να ξέρετε για να γίνει το σιδέρωμα η πιο ξεκούραστη οικιακή δουλειά;

Αρχικά να αναφέρουμε ότι σήμερα υπάρχουν πλέον πολλές και διαφορετικές επιλογές, που μπορούν να κάνουν τη διαδικασία πιο εύκολη και γρήγορη. Επιλέγοντας το σύστημα που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σου, μπορείς να δεις μεγάλη διαφορά τόσο στον χρόνο όσο και στον κόπο που θα κάνεις.

Πάμε να δούμε τις διαφορετικές επιλογές, από τις οποίες μπορείς να επιλέξεις σύμφωνα με τις δικές σου ανάγκες και την οικονομική σου δυνατότητα.

ΣΙΔΕΡΩΜΑ

Συστήματα σιδερώματος

Ατμοσίδερο

Η συσκευή που σίγουρα γνωρίζεις και πιθανώς έχεις ήδη. Το ατμοσίδερο υπάρχει στην αγορά εδώ και αρκετά χρόνια και είναι αυτό που έφερε την επανάσταση στο σιδέρωμα, μετά το απλό ηλεκτρικό σίδερο, εκμεταλλευόμενο τη δύναμη του ατμού.

Φυσικά, τα σύγχρονα ατμοσίδερα έχουν εξελιχθεί κατά πολύ. Διαθέτουν αρκετά μεγαλύτερη δύναμη εκτόξευσης του ατμού, κάτι που κάνει το σιδέρωμα πιο γρήγορο. Το σχήμα τους εξελίσσεται συνεχώς, με στόχο να προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία κινήσεων, ακόμη και σε υφάσματα με πιο δύσκολες πτυχώσεις. Τα υλικά κατασκευής τους είναι ολοένα και ελαφρύτερα, με αυξημένη την περιεκτικότητα του δοχείου νερού ώστε να δίνουν μεγαλύτερη αυτονομία, χωρίς όμως να αυξάνεται το βάρος τους. Επίσης, μία σημαντική εξέλιξη των ατμοσίδερων, είναι ότι διαθέτουν πλέον σύστημα καθαρισμού των αλάτων του νερού κι έτσι δεν είναι απαραίτητη η χρήση απιονισμένου νερού.

Σύστημα σιδερώματος

Αν σιδερώνεις αρκετά συχνά και έχεις μεγάλο όγκο ρούχων, ένα σύστημα σιδερώματος θα σου λύσει τα χέρια.

Το σύστημα σιδερώματος, ουσιαστικά είναι ένα ηλεκτρικό σίδερο, το δοχείο νερού βρίσκεται στη βάση και όχι πάνω στο σίδερο. Το σίδερο συνδέεται με το boiler μέσω μιας ευλύγιστης λεπτής σωλήνας. Έτσι, το νερό βράζει στο δοχείο και ο ατμός μεταφέρεται μέσω της σωλήνας, πατώντας το αντίστοιχο κουμπί. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως απλό ηλεκτρικό σίδερο, εάν δεν πατηθεί το κουμπί του ατμού. Δεδομένου ότι το δοχείο νερού δεν είναι πάνω στο σίδερο, αυτόματα το κάνει ελαφρύτερο, άρα και πιο ξεκούραστο στη χρήση του.Η πίεση που προσφέρεται είναι μεγαλύτερη, με περισσότερο ατμό, κάνοντας ακόμη ευκολότερο το σιδέρωμα. Στα περισσότερα υφάσματα, ένα μόνο πέρασμα με πατημένο το κουμπί ατμού είναι αρκετό.

Επίσης, το σύστημα σιδερώματος φημίζεται και για την κάθετη εκτόξευση ατμού, πολύ χρήσιμη όταν θέλεις να σιδερώσεις υφάσματα που απαιτούν ειδική μεταχείριση, αλλά κυρίως όταν θέλεις να φρεσκάρεις ένα ρούχο, χωρίς να χρησιμοποιήσεις σιδερώστρα. Αφήνεις το ρούχο στην κρεμάστρα, το «ψεκάζεις» με τον ατμό και είναι σαν να το σιδέρωσες. Επίσης πολύ βοηθητική λειτουργία για τις κουρτίνες. Μπορείς να τις φρεσκάρεις ενώ είναι κρεμασμένες κανονικά στο κουρτινόξυλο.

Κι εκτός αυτών, ο κάθετος ατμός σε βοηθάει να φρεσκάρεις λούτρινα παιχνίδια, μαξιλάρια, μάλλινα και ευαίσθητα υφάσματα που δεν επιτρέπεται να σιδερωθούν κλασικά. Άσε που αφαιρείς μικρόβια και οσμές από τα υφάσματα, με τον κάθετο ατμό!

Πρέσα ατμού

Μια άλλη διαθέσιμη επιλογή για το σιδέρωμα είναι η πρέσα ατμού, που είναι αρκετά δημοφιλής στη χώρα μας. Ένα από τα μεγάλα της ατού είναι η δυνατότητα σιδερώματος μεγάλης επιφάνειας υφάσματος ή ακόμη και πολλά τεμάχια μαζί. Έτσι, το σιδέρωμα των σεντονιών και των κουρτινών γίνεται πολύ πιο γρήγορα και το ίδιο ισχύει και για εσώρουχα, πετσετάκια ή και μωρουδιακά ρουχαλάκια. Ο χρόνος σιδερώματος μπορεί να μειωθεί στο μισό με τη χρήση πρέσας.

Το άλλο δυνατό πλεονέκτημά της είναι το ότι μπορείς να σιδερώνεις ενώ κάθεσαι! Δε χρειάζεται να στέκεσαι όρθια τόση ώρα, καταπονώντας πόδια και σπονδυλική στήλη. Κάθισε αναπαυτικά και σιδέρωνε παρακολουθώντας την αγαπημένη σου σειρά στην τηλεόραση.

Ουσιαστικά, εσύ δεν κάνεις τίποτα. Απλώς επιλέγεις τη θερμοκρασία ανάλογα με το ύφασμα, το τοποθετείς και κατεβάζεις την πλάκα. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η πρέσα! Κι αν αναρωτιέσαι πώς λειτουργεί, είναι απλό: η πάνω πλάκα θερμαίνει το ύφασμα και η κάτω διοχετεύει τον απαιτούμενο ατμό. Μόλις είναι έτοιμο το ύφασμα, ένας ειδικός ήχος θα σε ειδοποιήσει. Σηκώνεις την πλάκα, αφαιρείς το ύφασμα και προχωράς με το επόμενο.

Η σωστή τεχνική

Σιδερώνουμε πάντα σε παράλληλη τροχιά και ποτέ με κυκλικές κινήσεις.
Πρώτα τα στριφώματα, τους γιακάδες και τα μανίκια.
Τα μαύρα και τα σκουρόχρωμα σιδερώνονται πάντα από την ανάποδη μεριά.
Στα ευαίσθητα ρούχα βάζουμε μια λεπτή πετσέτα.
Φτιάξτε το σωτήριο μείγμα: Όταν σιδερώνετε θα πρέπει πάντα να έχετε στην άκρη ένα μπουκαλάκι σπρέι στο οποίο θα έχετε αναμείξει ίση ποσότητα νερού και ξιδιού. Αυτό το θαυματουργό μείγμα θα σας σώσει κάθε φορά που το σίδερο δημιουργεί κάποιο λεκέ ή σημάδι πάνω σε ρούχο. Ψεκάστε λίγο από το μείγμα πάνω στο ρούχο σας, σιδερώστε και το ρούχο θα γίνει σαν καινούριο.

Και μην ξεχνάτε πώς…
Όλα ξεκινούν από το σωστό πλύσιμο καθώς και το σωστό στέγνωμα.

ΣΙΔΕΡΩΜΑ

Όλα τα tips για εύκολο σιδέρωμα

1.Τοποθετήστε πάνω στην επιφάνεια σιδερώματος τα ρούχα με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια. Έτσι δεν θα χρειάζεται να κινείτε και να ξαναστρώνετε συχνά τα ρούχα, χάνοντας χρόνο.

2. Αν κάνετε κάποιο λάθος καθώς σιδερώνετε, τσακίζοντας κατά λάθος κάποια περιοχή, μπορείτε εύκολα να το διορθώσετε βουτώντας ένα μαλακό πανί ή σφουγγάρι σε λευκό ξίδι, βρέχοντας ελαφρά την περιοχή και ξαναπατώντας την.

3. Αποφύγετε να κινείτε το σίδερο κυκλικά ή προς διάφορες κατευθύνσεις και προτιμήστε να το κινείτε κάθετα, ώστε να μην δημιουργούνται στο ύφασμα ζάρες.

4.Ακόμα και αν οι τεχνικές προδιαγραφές του σίδερου δεν απαιτούν τη χρήση απιονισμένου νερού, είναι σημαντικό να το βράζετε πριν το χρησιμοποιήσετε στο σίδερό σας. Έτσι αυξάνετε τον χρόνο ζωής της συσκευής σας και αποφεύγετε τυχόν λεκέδες από άλατα πάνω στα υφάσματα.

5. Αποφύγετε να σιδερώνετε στάμπες και άλλες λεπτομέρειες ακόμα και αν αυτά καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο πάνω στο ύφασμα. Αν χρειάζεται οπωσδήποτε να σιδερωθούν, τοποθετήστε ανάμεσα στο ύφασμα και στο σίδερο μια βαμβακερή πετσέτα.

6. Μερικά υφάσματα έχουν την τάση να σκουραίνουν όταν πατιούνται με το σίδερο. Αποφύγετε τις διχρωμίες σιδερώνοντας, όπου είναι δυνατό, από την ανάποδη.

7. Ξεκινήστε το σιδέρωμα από τα πιο δύσκολα ρούχα, όπως παντελόνια και πουκάμισα και συνεχίστε με τα πιο απλά.

8. Για να σιδερώσετε ένα πουκάμισο ξεκινήστε από το κολλάρο, προχωρήστε με τη σειρά στους ώμους, στα μανίκια, στην πλάτη, στο μπροστινό μέρος και τέλος ξαναπεράστε το κολλάρο.

9. Στήστε τη σιδερώστρα σας σωστά, ρυθμίζοντάς την στο κατάλληλο ύψος. Κατά το σιδέρωμα δεν πρέπει να σκύβετε, ούτε όμως να έχετε ρυθμίσει πολύ ψηλά την επιφάνεια σιδερώματος γιατί θα νιώσετε ενοχλήσεις στον ώμο σας.

10. Κρεμάστε αμέσως τα σιδερωμένα σας ρούχα, ώστε να διατηρηθούν λεία και χωρίς ζάρες και προσπαθήστε να μην τα στριμώχνετε στην ντουλάπα σας.

11. Στρώστε στη σιδερώστρα σας, κάτω από το σιδερόπανο, φύλλα αλουμινόχαρτου. Το αλουμινόχαρτο είναι θερμόφιλο υλικό και καθώς θερμαίνεται από την πλάκα του σίδερου επιστρέφει τη θερμότητα στην κάτω μεριά του υφάσματος και έτσι αποφεύγεται το διπλό πέρασμα.

12. Αν πρέπει να σιδερώσετε μεγάλα υφάσματα όπως σεντόνια ή κουρτίνες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα τραπέζι αντί για τη σιδερώστρα σας. Στρώστε πάνω του μερικά σεντόνια και απλώστε το ύφασμα που θέλετε να σιδερώσετε, μονό ή και διπλό.

13. Σιδερώστε τα βαμβακερά όσο είναι ακόμα νωπά. Το σιδέρωμα των βαμβακερών ρούχων είναι αρκετά δύσκολο ακόμα και στις υψηλές θερμοκρασίες. Για αυτό, προσπαθήστε να μαζεύετε τα βαμβακερά από την απλώστρα όσο είναι ακόμα νωπά ή ρυθμίστε το στεγνωτήριο στο πρόγραμμα εύκολου σιδερώματος.

14. Φροντίστε να καθαρίζετε συχνά το σίδερό σας ώστε να μην κολλάει και να μην αφήνει λεκέδες στα υφάσματα.

15. Κατά την πλύση, χρησιμοποιήστε μαλακτικό ρούχων και αποσκληρυντικό νερού, ώστε τα υφάσματα να μείνουν απαλά, αφράτα και ευκολοσιδέρωτα.

16. Αν διαθέτετε στεγνωτήριο, σιδερώστε τα ρούχα σας σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη λήξη του προγράμματος. Όσο είναι αφράτα και απαλά σιδερώνονται πολύ πιο εύκολα.

17. Μην ξεχνάτε να μαζεύετε τα απλωμένα ρούχα από την απλώστρα σε σύντομο χρονικό διάστημα γιατί όσο περισσότερο μένουν απλωμένα, τόσο πιο ξηρά και σκληρά γίνονται δυσκολεύοντας το σιδέρωμα.

18. Τινάξτε δυνατά και απλώστε με επιμέλεια τα βρεγμένα ρούχα ώστε να μην αποκτήσουν ζάρες κατά το στέγνωμα.

19. Αποφύγετε να υπερφορτώνετε το πλυντήριο και να το ρυθμίζετε σε υψηλές στροφές, ώστε τα ρούχα σας να μην γεμίζουν ζάρες.

20. Για να σιδερώσετε γρήγορα τα εσώρουχα, διπλώστε τα, παρατάξτε τα πάνω στην επιφάνεια σιδερώματος και πατήστε το καθένα ξεχωριστά με το σίδερο για μερικά δευτερόλεπτα, ανάλογα με τις οδηγίες του υφάσματος. Μην ανησυχείτε για την υγιεινή. Τα υφάσματα θα αποστειρωθούν αποτελεσματικά, αφού η θερμότητα θα περάσει σε όλες τις στρώσεις.

Δες εδώ πώς να σιδερώνεις τα δερμάτινα ρούχα

mm
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Εθνικό & Καποδιστριακο πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2010 εργάζεται ως Φιλόλογος. Παράλληλα με τη εκπαίδευση και την δια βίου επιμόρφωση, ασχολείται επίσης με θέματα υγείας, ψυχολογίας, γονεϊκοτητας και ό,τι αφορά το παιδί και την οικογένεια.