Πώς η μοναξιά μας κάνει κακό

Η ιδέα ότι η μοναξιά οδηγεί σε ορισμένες καταστάσεις υγείας τίθεται τώρα υπό αμφισβήτηση, με μία νέα μελέτη που έρχεται να την «αθωώσει».

Πώς η μοναξιά μας κάνει κακό

Παρότι η μοναξιά συνδέεται με μια σειρά από αρνητικά αποτελέσματα για τη σωματική και ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου πρόωρου θανάτου, μπορεί απλώς να συσχετίζεται με αρκετές από τις καταστάσεις και όχι να τις προκαλεί.

Με άλλα λόγια, η μοναξιά φαίνεται να λειτουργεί περισσότερο ως δείκτης ασθένειας παρά ως άμεση αιτία. Αντιθέτως, οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες, οι επιλογές του τρόπου ζωής και η γενετική προδιάθεση μπορεί να οδηγούν σε κίνδυνο για ασθένειες όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Οι κοινωνικές σχέσεις είναι απαραίτητες για την ψυχική μας υγεία και την ικανότητά μας να ευδοκιμούμε. Ωστόσο, η μοναξιά, το οδυνηρό συναίσθημα που προκύπτει από την κοινωνική αποσύνδεση, επηρεάζει έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με μελέτες, όσοι εκδηλώνουν αισθήματα μοναξιάς διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για αρκετές καταστάσεις υγείας, από καρκίνους έως παθήσεις του πεπτικού συστήματος.

Βέβαια, στην πραγματικότητα οι περισσότερες από τις καταστάσεις δεν προκλήθηκαν μάλλον από τη μοναξιά. Αυτά τα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2, εμφανίζονται απλώς παράλληλα με τη μοναξιά.

Πώς η μοναξιά μας κάνει κακό

Ωστόσο, η μοναξιά φαίνεται πως διαδραματίζει κάποιο ρόλο στην πρόκληση των ακόλουθων καταστάσεων: κατάθλιψη, υποθυρεοειδισμό, άσθμα, άπνοια ύπνου, κατάχρηση ουσιών και απώλεια ακοής.

Συνεπώς, η αντιμετώπιση της μοναξιάς είναι σημαντική, αλλά δεν είναι ο μόνος παράγοντας για την πρόληψη ασθενειών.

Η μοναξιά φαίνεται να συνδέεται αιτιωδώς με την εμφάνιση καταθλιπτικών επεισοδίων, αλλά όσον αφορά άλλα ζητήματα υγείας, πρέπει να επανεξεταστούν τα δεδομένα για να είναι κατανοητό που υπάρχουν αιτιώδεις επιπτώσεις και που απλές συσχετίσεις.

Δείτε ακόμα: Πως τα ταξίδια «φρενάρουν» την γήρανση