Σχολείο και ιώσεις: Πότε το παιδί πρέπει να μένει σπίτι;

Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Σχολείο και ιώσεις: Πότε το παιδί πρέπει να μένει σπίτι;

Οι ιώσεις αποτελούν ίσως το πιο συχνό φαινόμενο κατά τη σχολική περίοδο, ταλαιπωρώντας τους μικρούς μαθητές αλλά και τους γονείς τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία, ένα παιδί νηπιακής ηλικίας που πηγαίνει σε παιδικό σταθμό μπορεί να προσβληθεί από ιογενή λοίμωξη μέχρι και 15 φορές κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Ο οργανισμός των μικρών παιδιών είναι πολύ πιο ευάλωτος, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένο, αλλά και γιατί στις μικρές αυτές ηλικίες είναι δυσκολότερη η τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Όπως είναι λογικό, η δυσκολότερη χρονιά είναι η πρώτη, αφού τότε είναι που ο οργανισμός του παιδιού έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με πλήθος λοιμωδών παραγόντων, κυρίως ιών αλλά και βακτηρίων μέσα στην σχολική αίθουσα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές οι γονείς να αναβάλλουν τη έναρξη της σχολικής ζωής ή να σταματούν την φοίτηση των παιδιών τους στη μέση της σχολικής χρονιάς, με αρνητικές συνέπειες στην ψυχολογία των παιδιών, αλλά και σοβαρές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις για τις οικογένειες.

Σχολείο και ιώσεις: Πότε το παιδί πρέπει να μένει σπίτι;

Πότε το παιδί πρέπει να μείνει στο σπίτι:

• Έχει πυρετό

• Έχει κάνει πάνω από δύο φορές εμετό το προηγούμενο 24ωρο

• Έχει διαρροϊκές κενώσεις

• Έχει συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα όπως βήχα ή έντονη καταρροή, τα οποία επιδεινώνονται ή δεν παρουσιάζουν βελτίωση.

Πότε τα παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο:

• Δεν έχει πυρετό και δεν έχει λάβει αντιπυρετικά πάνω από δύο 24ωρα

• Δεν έχει εμετούς ή διάρροιες

• Παρουσιάζει βελτίωση των συμπτωμάτων του αναπνευστικού συστήματος τουλάχιστον το τελευταίο 24ωρο

Σε γενικές γραμμές, ένα άρρωστο παιδί πρέπει να παραμείνει στο σπίτι, ώστε να προστατεύσει τους συμμαθητές του από την μετάδοση της λοίμωξης, αλλά και για να μπορέσει να αναρρώσει ταχύτερα.

Σχολείο και ιώσεις: Πότε το παιδί πρέπει να μένει σπίτι;

Ποια είναι η σωστή υγιεινή των χεριών;

• Βρέχουμε τα χέρια με τρεχούμενο νερό και μετά εφαρμόζουμε σαπούνι.

• Τρίβουμε τα χέρια μας μαζί και δεν ξεχνάμε περιοχές όπως τη ραχιαία (πίσω) επιφάνεια των χεριών, ανάμεσα στα δάκτυλα και κάτω από τα νύχια.

• Πλένουμε τα χέρια για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Καθώς τα μικρά παιδιά δεν έχουν καλή αίσθηση του χρόνου, μπορούμε να τα βοηθήσουμε μαθαίνοντας τα να λένε ένα τραγουδάκι που να έχει περίπου τη συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, ενώ πλένουν τα χέρια τους.

• Ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό και δεν ξεχνάμε να στεγνώσουμε τα χέρια μας καλά σκουπίζοντας τα με καθαρή πετσέτα, καθώς η υγρασία ευνοεί την διασπορά των ιών.

Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν να πλένουν τα χέρια τους τακτικά και ιδιαίτερα πριν το φαγητό, μετά την τουαλέτα ή το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους.

Η σωστή υγιεινή των χεριών αποτελεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης της μετάδοσης των ιώσεων ιδιαίτερα αυτών του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού συστήματος, οι οποίες είναι και οι συχνότερες.

Δείτε ακόμα: Τα 8 must μυστικά για να ρίξεις με φυσικό τρόπο τον πυρετό

Avatar of Kate S.
Η Kate γράφει για διατροφή, άθληση και γενικότερα για οτιδήποτε έχει να κάνει με την ευζωία, αφού η γυμναστική αποτελεί το πάθος της. Παράλληλα, δεν μπορεί να αντισταθεί και να μην μοιραστεί τις ιδέες της για την ομορφιά, τη μόδα και το στυλ.