Πως να μετρήσω σωστά την πίεση μου στο σπίτι

Πώς να μετρήση μόνος μου την πίεση στο αίμα μου

Πως να μετρήσω σωστά την πίεση μου στο σπίτι

Η αρτηριακή πίεση αποτελεί ζωτικό δείκτη της καρδιαγγειακής υγείας και παίζει καθοριστικό ρόλο στην αξιολόγηση της συνολικής μας ευεξίας.

Η στενή παρακολούθηση και ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης είναι στοιχεία απαραίτητα για την ανίχνευση και τη διαχείριση πιθανών κινδύνων για την υγεία, όπως η υπέρταση (υψηλή πίεση), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, εάν παραμείνει ανεξέλεγκτη.

Όμως, πολύς κόσμος απορεί:

Πώς μετράμε την πίεση σωστά στο σπίτι;

Εδώ λοιπόν θα εμβαθύνουμε στη σημασία της σωστής μέτρησης της αρτηριακής πίεσης, γι’ αυτό δώστε προσοχή και συνεχίστε την ανάγνωση για να τα μάθετε όλα!

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΣΤΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΟΛΙΚΗ ΠΙΕΣΗ

Πριν μπούμε βαθύτερα στο θέμα που μας ενδιαφέρει, καλό είναι να εξηγήσουμε δύο έννοιες που μπορεί να έχετε ακούσει αλλά να μη γνωρίζετε τι ακριβώς σημαίνουν.

ΠΙΕΣΗ

Πρόκειται για τη συστολική και διαστολική πίεση.

Κάθε φορά που ακούτε έναν χτύπο της καρδιάς σας, αυτή διώχνει μια συγκεκριμένη ποσότητα αίματος προς τις αρτηρίες. Το αίμα αυτό αυξάνει την πίεση μέσα στις αρτηρίες. Μεταξύ δύο καρδιακών χτύπων, η καρδιά ξεκουράζεται και γεμίζει με αίμα.

Η αρτηριακή πίεση, λοιπόν, εκφράζεται με δύο αριθμούς.
Ο πρώτος αριθμός είναι αυτός που μετράει την πίεση που ασκείται στα τοιχώματα των αρτηριών, όταν το αίμα φτάνει σε αυτές από την καρδιά. Αυτή είναι η λεγόμενη συστολική πίεση ή «μεγάλη».

Ο δεύτερος αριθμός μετράει τη διαστολική ή «μικρή» πίεση, η οποία ασκείται στα τοιχώματα των αρτηριών όταν η καρδιά ξεκουράζεται.

Ποια, όμως είναι η φυσιολογική πίεση αλλά και οι φυσιολογικοί παλμοί;

Οι φυσιολογικές τιμές της αρτηριακής πίεσης είναι οι εξής:

Συστολική ή «μεγάλη» πίεση → 12 ή 120 mmHg (χιλιοστά της στήλης υδραργύρου)
Διαστολική ή «μικρή» πίεση → 8 ή 80 mmHg

Όσον αφορά τους παλμούς, φυσιολογικό θεωρείται να έχετε μεταξύ 60 και 100 παλμών το λεπτό.

ΠΩΣ ΜΕΤΡΑΜΕ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΙΕΣΟΜΕΤΡΟ

1. ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Τα πρώτα πράγματα που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι να μην έχετε φάει ή καπνίσει ή κουραστεί πολύ μέχρι και μια ώρα πριν τη μέτρηση.

Εάν έχετε κάνει γυμναστική, περιμένετε τουλάχιστον δύο ώρες πριν μετρηθείτε.
Επιπλέον, καλό θα είναι να ηρεμήσετε και να χαλαρώσετε εντελώς για τουλάχιστον 5-10 λεπτά πριν μετρήσετε την πίεσή σας, διαφορετικά το αποτέλεσμα μπορεί να στερείται ακρίβειας.
Καθίστε αναπαυτικά σε μια καρέκλα, αφήνοντας τα πόδια σας να πατούν σταθερά στο έδαφος.

2. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΧΕΙΡΙΔΑ ΣΤΟΝ ΒΡΑΧΙΟΝΑ ΣΑΣ

Το επόμενο βήμα είναι η σωστή τοποθέτηση της περιχειρίδας του πιεσόμετρου στο χέρι σας.

Πρώτα απ’ όλα, είναι απαραίτητο να έχετε το χέρι σας χαλαρό και να το στηρίζετε σε κάποια επιφάνεια (π.χ. τραπέζι), ώστε η περιχειρίδα να είναι περίπου στο ύψος της καρδιάς.

Απελευθερώστε τον βραχίονά σας από στενά ρούχα. Έπειτα, τοποθετήστε την περιχειρίδα στο μπράτσο λίγο πιο πάνω απ’ τον αγκώνα, περίπου στο ύψος της καρδιάς. Το κάτω άκρο της περιχειρίδας πρέπει να είναι περίπου 3 εκατοστά πάνω από τον αγκώνα.

3. ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΜΕΤΡΗΣΗ

ΠΙΕΣΗ

Διαβάστε επίσης: Νηστεία Δεκαπενταύγουστου 2024: Πόσο διαρκεί

Το τρίτο βήμα της διαδικασίας πώς μετράμε την πίεση σωστά αφορά το κομμάτι της πραγματοποίησης της μέτρησης.
Πατήστε το κουμπί ενεργοποίησης ώστε να αρχίσει να σφίγγει η περιχειρίδα γύρω απ’ το μπράτσο σας και περιμένετε να δείτε το αποτέλεσμα της μέτρησης, το οποίο θα εμφανιστεί στην οθόνη του πιεσόμετρου.

Αγνοήστε την πρώτη μέτρηση και επαναλάβετε άλλες δύο φορές με διαφορά 1-2 λεπτών μεταξύ τους.

Τέλος, υπολογίστε τον μέσο όρο των δύο τελευταίων μετρήσεων για τη συστολική και τη διαστολική σας πίεση και καταγράψτε την τιμή, η οποία θα είναι και η τελική τιμή.

Πατήστε το κουμπί ώστε να ξεφουσκώσει η περιχειρίδα και αφαιρέστε την από το μπράτσο σας.

ΠΩΣ ΜΕΤΡΑΜΕ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΜΕ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟ ΠΙΕΣΟΜΕΤΡΟ

Κάντε την κατάλληλη προετοιμασία, όπως ακριβώς είδαμε και για το ηλεκτρονικό πιεσόμετρο (ξεκούραση, αναπαυτικό κάθισμα, όχι φαγητό ή κάπνισμα κ.λπ.).

Τοποθετήστε την περιχειρίδα στον βραχίονα, λίγο πιο πάνω απ’ τον αγκώνα. Επίσης, θα πρέπει να τοποθετήσετε το ακουστικό του στηθοσκόπιου πάνω από τη βραχιόνια αρτηρία (την αρτηρία που βρίσκεται στην εσωτερική πλευρά της άρθρωσης του χεριού).
Φουσκώνετε χειροκίνητα την περιχειρίδα μέχρι να εξαφανιστεί ο σφυγμός που ψηλαφίζετε στον καρπό σας. Αυτό σημαίνει πως η πίεση μέσα στην περιχειρίδα ξεπερνά την πίεση της αρτηρίας και η κυκλοφορία έχει σταματήσει.

Ανοίξτε σιγά-σιγά τη βαλβίδα του πιεσόμετρου και αφήστε τον αέρα να φύγει σταδιακά.

Η στιγμή που θα ακουστεί ο πρώτος ήχος αντιστοιχεί στη συστολική σας πίεση. Συνεχίζετε να αφήνετε τον αέρα να φεύγει. Το σημείο στο οποίο οι ήχοι εξαφανίζονται εντελώς είναι η τιμή της διαστολικής σας πίεσης.

Για να είστε σίγουροι πως θα μετράτε σωστά την πίεση με το αναλογικό πιεσόμετρο, συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

ΣΩΣΤΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΠΙΕΣΗΣ: ΓΕΝΙΚΑ TIPS

Κάποια γενικότερα και ιδιαίτερα χρήσιμα tips για τη σωστή μέτρηση της πίεσής σας είναι:
Αποφύγετε την κατανάλωση καφέ, το κάπνισμα αλλά και το φαγητό μία ώρα πριν τη μέτρηση. Εάν έχετε κάνει γυμναστική, περιμένετε τουλάχιστον δύο ώρες.

Παραμείνετε ξεκούραστοι και ήρεμοι χωρίς να κάνετε απολύτως τίποτα για τουλάχιστον 5-10 λεπτά πριν τη μέτρηση.
Φροντίστε ώστε το περιβάλλον στο οποίο θα γίνει η μέτρηση να είναι εντελώς ήρεμο και ευχάριστο όσον αφορά τη θερμοκρασία.

Καθίστε αναπαυτικά ακουμπώντας την πλάτη στην καρέκλα και πατήστε και με τα δύο πόδια στο έδαφος όσο κάνετε τη μέτρηση. Μη σταυρώνετε τα πόδια σας. Επίσης, το μπράτσο σας πρέπει να είναι χαλαρό και να στηρίζεται σε μια επιφάνεια.

Μη μιλάτε κατά τη διάρκεια της μέτρησης, καθώς η πίεση μπορεί να βρεθεί αυξημένη και το αποτέλεσμα να είναι αναξιόπιστο.
Σημαντικό είναι να είναι σωστό το μέγεθος του αεροθαλάμου της περιχειρίδας. Αν είναι μεγαλύτερο από όσο πρέπει, η πίεση θα είναι χαμηλότερη. Αν είναι μικρότερο, η πίεση θα είναι υψηλότερη. Το ιδανικό μέγεθος του αεροθαλάμου θα πρέπει να είναι ίσο με το 40% της περιφέρειας του μπράτσου σας.

Το πώς να μετράμε σωστά την πίεση αποτελεί μια διαδικασία βασική για τη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας. Η σωστή παρακολούθησή της επιτρέπει την έγκαιρη ανίχνευση της υπέρτασης και άλλων συναφών καταστάσεων, μειώνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως η καρδιακή νόσος και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Κατανοώντας, λοιπόν, τους παράγοντες που επηρεάζουν τις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης και ακολουθώντας τις κατάλληλες τεχνικές μέτρησης, μπορείτε από εδώ και πέρα να έχετε τον έλεγχο της υγείας σας.

Δείτε, τέλος και το σχετικό βίντεο

Πως να μετρήσεις σωστά την πίεση σου!

mm
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Εθνικό & Καποδιστριακο πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2010 εργάζεται ως Φιλόλογος. Παράλληλα με τη εκπαίδευση και την δια βίου επιμόρφωση, ασχολείται επίσης με θέματα υγείας, ψυχολογίας, γονεϊκοτητας και ό,τι αφορά το παιδί και την οικογένεια.