Τι είναι το κάθισμα ISOFIX, πώς θα το τοποθετήσεις σε 8 βήματα στο αυτοκίνητο

Τι είναι το κάθισμα ISOFIX, πώς θα το τοποθετήσεις σε 8 βήματα στο αυτοκίνητο

Το σύστημα ISOFIX είναι το πλέον ασφαλές, εύκολο και σύγχρονο σύστημα για την ασφαλή μεταφορά ενός παιδιού με το αυτοκίνητο!

Ειδικά αν περιμένεις το πρώτο σου παιδί, θα πρέπει να είσαι ενήμερος και κατάλληλα προετοιμασμένος για όλες τις σωστές πρακτικές ασφαλούς μεταφοράς του νέου μέλους και μία από αυτές είναι τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου και τα συστήματα ISOFIX!

Τι είναι το ISOFIX;

Το ISO 13216 είναι ένα πρότυπο ασφάλειας που καθιερώθηκε στα αυτοκίνητα από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και προβλέπει την ασφαλέστερη τοποθέτηση των παιδικών καθισμάτων με τη χρήση βάσεων στήριξης ISOFIX (International Standards Organisation FIX).
Πιο συγκεκριμένα, τα ISOFIX είναι μεταλλικές υποδοχές (συνήθως δύο, πιο σπάνια τρεις) οι οποίες είναι βιδωμένες, απευθείας, στο πλαίσιο του αυτοκινήτου και βρίσκονται κάτω από την πίσω σειρά των καθισμάτων.

Οι υποδοχές ISOFIX δεν προεξέχουν από τα καθίσματα και συνήθως δεν είναι ορατές. Υπάρχουν στα περισσότερα αυτοκίνητα χρονολογίας από το 2007 και μετά ενώ τα πιο σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν διακριτικά ταμπελάκια ή πλαστικούς οδηγούς που υποδηλώνουν την ύπαρξη ISOFIX.

Γιατί το ISOFIX είναι τόσο ασφαλές για την μετακίνηση του παιδιού;

Αναμφισβήτητα, τα συστήματα συγκράτησης στο αυτοκίνητο βοήθησαν σημαντικά στην ασφαλή μεταφορά των παιδιών.
Ωστόσο, οι συμβατικές μέθοδοι πρόσδεσης των παιδικών καθισμάτων, δηλαδή μέσω των κλασικών ζωνών ασφαλείας 3 σημείων και όχι μέσω των σημείων στήριξης ISOFIX, σύμφωνα με έρευνα, γίνεται από τους γονείς κατά 70% με λάθος τρόπο!

Το πρόβλημα της λανθασμένης πρόσδεσης του καθίσματος μέσω της ζώνης, ήρθε να λύσει το ISOFIX, μειώνοντας δραματικά την πιθανότητα λάθους.

Παρόλο που δεν προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στο παιδί σε σχέση με τη χρήση ζώνης, το ποσοστό επιτυχούς πρόσδεσης του παιδικού καθίσματος μέσω των σημείων ISOFIX έχει εκτοξευθεί στο 96%.

Αυτός και μόνο ο λόγος, είναι αρκετός για να κάνει τα παιδικά καθίσματα ISOFIX απαραίτητα στη μεταφορά ενός παιδιού, από τη γέννησή του μέχρι και τα πρώτα του 12 έτη.

Ποια αυτοκίνητα έχουν ISOFIX;

Aπό το 2007 και μετά, οι μεταλλικές υποδοχές ISOFIX έγιναν υποχρεωτικές στον standard εξοπλισμό κάθε αυτοκινήτου που πωλείται στην Ευρώπη.

ISOFIX, ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πως θα καταλάβεις αν το αυτοκίνητό σου έχει ISOFIX;

Για να καταλάβεις αν το αυτοκίνητό σου διαθέτει υποδοχείς ISOFIX μπορείς να κάνεις τα εξής:

1. Κοίταξε στα πίσω καθίσματα για σημάνσεις, όπως ταμπελάκια ή πλαστικές υποδοχές με την επιγραφή ISOFIX

2. Άνοιξε το εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου ή επικοινώνησε με την επίσημη αντιπροσωπεία, δίνοντας τον αριθμό πλαισίου που βρίσκεται στην άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου

3. Αν δεν βρεις τις πλαστικές υποδοχές ISOFIX δεν σημαίνει ότι δεν έχει ISOFIX! Βάλε το χέρι σου στη σχισμή ανάμεσα στην πλάτη και το κάτω μέρος των πίσω καθισμάτων. Αν πιάσεις κάποιους μεταλλικούς υποδοχείς που προεξέχουν προς τα έξω (χωρίς να φαίνοντα) τότε το αυτοκίνητό σου έχει ISOFIX.

Τι να κάνεις αν το αυτοκίνητό σου δεν έχει ISOFIX;

Αν το αυτοκίνητο που χρησιμοποιείς δεν έχει υποδοχείς ISOFIX, τότε απευθύνσου σε μια επίσημη αντιπροσωπεία και ρώτησε αν μπορεί να γίνει εγκατάσταση.

Αυτό που συνήθως κάνουν οι αντιπροσωπείες είναι να εγκαθιστούν μια μεταλλική μπάρα όπου πάνω τους είναι τοποθετημένες οι βάσεις του ISOFIX.

Παρόλα αυτά, η εγκατάσταση εκ των υστέρων δεν είναι πάντοτε εφικτή. Αξίζει όμως να δοκιμάσεις!
Αν παρά την προσπάθεια, δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση ISOFIX, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την ζώνη ασφαλείας των επιβατών για να ασφαλίσεις το παιδικό κάθισμα.

Είναι όμως πολύ σημαντικό, να μάθεις τον τρόπο και να τον μάθεις σωστά!
Αν το κάνεις σωστά, η ασφάλεια πρόσδεσης του παιδιού θα είναι ίδια, όπως στην περίπτωση που το αυτοκίνητο είχε ISOFIX.

Πως θα εγκαταστήσεις ένα παιδικό κάθισμα με ISOFIX;

Η διαδικασία για να εγκαταστήσεις ένα παιδικό κάθισμα με σύστημα συγκράτησης ISOFIX είναι η εξής:

Βήμα 1

Έλεγξε ότι το κάθισμα ISOFIX ταιριάζει στο αυτοκίνητό σου. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, δεν κάνουν όλα τα καθίσματα ISOFIX σε όλα τα αυτοκίνητα που διαθέτουν βάσεις στήριξης ISOFIX. Μάθε περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο κάθισμα, μέσα από το εγχειρίδιο χρήσης του.

Βήμα 2

Όπως και σε πολλά νέα αντικείμενα που αγοράζεις, διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή.

Βήμα 3

Οι υποδοχές ISOFIX σε ένα αυτοκίνητο βρίσκονται στην πίσω σειρά των καθισμάτων, στη σχισμή ανάμεσα στην πλάτη του καθίσματος και στο κάτω μέρος που καθόμαστε.

Κάποια αυτοκίνητα έχουν και ένα τρίτο σημείο στήριξης το οποίο βρίσκεται πίσω από την πλάτη των πίσω καθισμάτων και εξασφαλίζει μεγαλύτερη σταθερότητα σε περίπτωση σύγκρουσης.

Βήμα 4

Βρες τα σημεία ISOFIX στο αυτοκίνητό σου, είτε διαβάζοντας το manual του αυτοκινήτου, είτε από τα ταμπελάκια που βρίσκονται στα καθίσματα με την ένδειξη ISOFIX.

Βήμα 5

Εντόπισε τις συνδέσεις ISOFIX του καθίσματος στις βάσεις του καθίσματος.
Με το κίτρινο χρώμα είναι οι συνδέσεις ISOFIX του παιδικού καθίσματος. Αυτές κλειδώνουν πάνω στο σημείο στήριξης και κρατάνε το κάθισμα σταθερό και ασφαλές.

Βήμα 6

Τοποθέτησε τις συνδέσεις ISOFIX του καθίσματος στις υποδοχές ISOFIX του αυτοκινήτου. Μόλις κλειδώσει στις βάσεις στήριξης θα ακούσεις ένα χαρακτηριστικό “κλικ” ή/και ένα οπτικό σημάδι το οποίο γίνεται από κόκκινο, πράσινο. για να σου δείξει ότι το κάθισμα έχει τοποθετηθεί με ασφάλεια.

Βήμα 7

Αν χρησιμοποιείς παιδικό κάθισμα με ιμάντα πρόσδεσης, αγκίστρωσέ τον στο σημείο στερέωσης που θα βρεις στο πίσω μέρος του καθίσματος του αυτοκινήτου.
Προσοχή! Μην το εφαρμόσεις σε κανένα άλλο σημείο, όπως στα προσκέφαλα των καθισμάτων!

Βήμα 8

Αν χρησιμοποιείς παιδικό κάθισμα με υποστηρικτικό “πόδι”, βεβαιώσου ότι αυτό είναι τεντωμένο αρκετά έτσι ώστε να μην υπάρχει κάποιο κενό σε σχέση με το πάτωμα του αυτοκινήτου. Θα πρέπει να εφαρμόζει τέλεια.

Τοποθέτηση Παιδικού Καθίσματος Isofix

mm
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Εθνικό & Καποδιστριακο πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2010 εργάζεται ως Φιλόλογος. Παράλληλα με τη εκπαίδευση και την δια βίου επιμόρφωση, ασχολείται επίσης με θέματα υγείας, ψυχολογίας, γονεϊκοτητας και ό,τι αφορά το παιδί και την οικογένεια.