Σκύλος: Πως τον πάμε στην παραλία

Χρήσιμα tips για ευχάριστη παραμονή στην παραλία

Σκύλος: Πως τον πάμε στην παραλία

Ένα από τα ζητήματα που απασχολούν σοβαρά όλους όσους έχουν σκύλους, είναι το αν επιτρέπεται η παρουσία του μικρού τους φίλου στις παραλίες, αλλά και εάν έχει το δικαίωμα να βουτήξει στη θάλασσα.

Η αλήθεια είναι πως η νομοθεσία για τα κατοικίδια στις παραλίες στο παρελθόν ήταν αρκετά μπερδεμένη. Τα πράγματα, όμως, είναι πλέον αρκετά ξεκάθαρα και καλό είναι να γνωρίζουμε τι ακριβώς ισχύει.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το άρθρο 19 «Πρόσβαση στις παραλίες», του Ν. 4830/2021 «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ 169/18-9-2021), τα ζώα συντροφιάς επιτρέπονται στις μη οργανωμένες παραλίες, καθώς και στη θάλασσα.

Βέβαια, εκτός της θάλασσας είναι υποχρεωτική πάντοτε η χρήση λουριού.

Σκύλος: Τι ισχύει με τις οργανωμένες παραλίες;

Ωστόσο, σύμφωνα με τη παράγραφο 3 του ιδίου άρθρου, απαγορεύεται η πρόσβαση σκύλων σε παραλίες με πιστοποίηση Γαλάζιας Σημαίας από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.

Δεν επιτρέπονται τα ζώα συντροφιάς στις οργανωμένες παραλίες και σε αυτές με πιστοποίηση γαλάζιας σημαίας. Εξαίρεση όσον αφορά την πρόσβαση σκύλων στις οργανωμένες παραλίες, υπάρχει μόνο:

-εάν πρόκειται για σκύλους βοήθειας και θεραπείας, οι οποίοι, κατ’ άρθρο 21 του ίδιου νόμου, μπορούν να εισέρχονται όπου επιτρέπεται η είσοδος των ατόμων τα οποία συνοδεύουν, τα οποία πρέπει να φέρουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά που αποδεικνύουν ότι το ζώο είναι σκύλος βοήθειας ή ζώο θεραπείας, ή

-εφόσον υπάρχει σχετική ευδιάκριτη ένδειξη, που έχει αναρτηθεί από τον νόμιμο υπεύθυνο εκμετάλλευσης της παραλίας ότι επιτρέπονται τα σκυλιά.

Και πάλι όμως, εκτός θάλασσας είναι υποχρεωτική πάντοτε η χρήση λουριού.

Φυσικά, σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχουμε πάντοτε μαζί μας το βιβλιάριο υγείας του, όπου αποδεικνύονται οι εμβολιασμοί του.

Στις παραλίες με πιστοποίηση γαλάζιας σημαίας από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης οι σκύλοι απαγορεύονται. Αντιθέτως, οι σκύλοι βοηθοί ή θεραπείας επιτρέπονται όταν έρχονται με το συνοδό τους. Πρέπει, όμως, να υπάρχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά που να δείχνουν ότι ο σκύλος είναι βοήθειας ή θεραπείας.

Το ίδιο, άλλωστε, ισχύει και για την είσοδο σκύλων βοήθειας ή θεραπείας σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, αθλητικές εγκαταστάσεις και εκκλησίες.

Δείτε ακόμα: Πώς δεν θα μυρίζει το στόμα του σκύλου μου

Σκύλος: Τι ισχύει με τις οργανωμένες παραλίες;

Σκύλος στην παραλία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Είναι προφανές, πως ο νόμος επιτρέπει πλέον στους ιδιοκτήτες σκύλων να απολαύσουν τη θάλασσα με την παρέα των τετράποδων φίλων τους, ωστόσο, πάντοτε με σεβασμό προς το περιβάλλον και τον άλλους λουόμενους, αλλά και με σεβασμό προς το ίδιο το ζώο.

Πιο συγκεκριμένα, η συνεχόμενη έκθεση του σκύλου στον ήλιο μπορεί να του προκαλέσει πολύ γρήγορα θερμοπληξία. Φροντίστε όσο βρίσκεται ο σκύλος σας εκτός θαλάσσης να κάθεται στην σκιά και να έχει πάντα πρόσβαση σε ένα μπολ με φρέσκο, καθαρό και δροσερό (όχι παγωμένο) νερό.

Ψεκάστε συχνά με δροσερό νερό την κοιλιά, το κεφάλι, την άκρη των αυτιών και τις πατούσες του για να δροσιστεί. Όλα τα ζώα μπορούν να πάθουν έγκαυμα από τον ήλιο. Πιο ευάλωτα είναι τα ζώα με ανοιχτόχρωμες μύτες και αυτιά καθώς και κατοικίδια με ελάχιστο τρίχωμα ή άτριχες φυλές.

Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για το κατάλληλο αντηλιακό που θα προστατεύσει με ασφάλεια το κατοικίδιό σας. Ποτέ μην βάζετε το δικό σας αντηλιακό στο κατοικίδιό σας.

Τις ημέρες με πολλή ζέστη, η θερμοκρασία του εδάφους και ειδικότερα της άμμου της παραλίας αυξάνεται πολύ και μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στις πατούσες του σκύλου σας.

Ελέγξτε τακτικά για σκασίματα, πρηξίματα ή πληγές και μόλις καθίσετε στη σκιά ρίξτε γλυκό νερό στις πατούσες για να δροσιστούν.

Η κατάποση άμμου μπορεί να προκαλέσει στομαχικά προβλήματα και απόφραξη εντέρου στον σκύλο σας. Είτε την τρώει επίτηδες, είτε άθελά του, πρέπει να προσέχετε πολύ. Προτιμήστε παιχνίδια που δεν συσσωρεύουν άμμο (π.χ. πλαστικά παιχνίδια αντί για υφασμάτινα ή λούτρινα) και αποτρέψτε την κατάποση της άμμου, όταν σκάβει ή παίζει.

Η κατανάλωση θαλασσινού νερού μπορεί να προκαλέσει στο σκύλο σας εμετούς και διάρροιες. Να έχετε πάντα φρέσκο νερό στη διάθεσή του για να μην επιχειρήσει να πιεί θαλασσινό νερό. Το νερό που μπαίνει στα αυτιά του σκύλου κατά το κολύμπι είναι συχνό αίτιο ωτίτιδας. Φροντίστε μετά το μπάνιο να καθαρίζετε και να στεγνώνετε καλά το εσωτερικό των αυτιών του σκύλου σας, με μία πετσέτα.

Επιπρόσθετα, φροντίζουμε ανά τακτά διαστήματα την ανάγκη του σκύλου, η οποία θα πρέπει να γίνεται σε κατάλληλο χώρο.

Το μπάνιο στη θάλασσα με το σκυλάκι μας μπορεί να είναι μία από τις πιο απολαυστικές εμπειρίες μας μαζί του, αρκεί να φερθούμε υπεύθυνα και με ενσυναίσθηση τόσο ως προς το ίδιο, όσο και προς τους υπόλοιπους λουόμενους.

Δείτε ακόμα: Γάτα και διακοπές: Πώς να μείνει μόνη της σπίτι

Σκύλος: Τι ισχύει με τις οργανωμένες παραλίες;

Αγαπάμε τον σκύλο μας, αλλά σεβόμαστε και τους άλλους που ίσως να μην τον θέλουν στην παραλία. Όσο θα βρισκόμαστε στην παραλία, καλό θα είναι να κάνουμε βόλτες μακριά από τους λουόμενους, ώστε να κάνει την ανάγκη του. Σε περίπτωση που βουτήξει στη θάλασσα, φροντίζουμε να τιναχτεί σε σημείο που δεν θα ενοχλήσει τον κόσμο.

Μια καλή ιδέα είναι να πηγαίνουμε στην παραλία με τον σκύλο μας, ή νωρίς το πρωί, ή αργά το απόγευμα, που η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη και ο κόσμος λιγότερος.

Επίσης, πριν επισκεφθούμε με τον σκύλο μας την παραλία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, χρήσιμο θα ήταν να πηγαίνουμε από την άνοιξη, προκειμένου να τον βοηθήσουμε να εξοικειωθεί με τη διαδικασία της παραλίας.

Σκύλος στην παραλία: Όσα επιτρέπονται και όσα απαγορεύονται | Πρωϊνή Ζώνη | ACTION 24

Avatar of Τάσος Σκλάβος
Ο Τάσος Σκλάβος γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση, έκανε μεταπτυχιακά στη Διακυβέρνηση και τις Δημόσιες Πολιτικές, ενώ το 2022 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ και συγγραφέας. Οι συγγραφικές του ανησυχίες εκτείνονται σ’ ένα πολυεπίπεδο πλαίσιο λογοτεχνικών, πολιτικοκοινωνικών και λαογραφικών ζητημάτων. Έργα του: Ένα βιβλίο για τον Οδυσσέα (Ηδυέπεια, 2018) Όταν γνώρισα τα μάτια σου (24γράμματα, 2020) Από του Λάπι έρχομαι (Καμπύλη, 2021) Ο ύστερος Πουλαντζάς και ο δημοκρατικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό (Κουκκίδα, 2024)