Μπανάνα: Πως να μην μαυρίζει

Μπανάνα: Συμβουλές για τη σωστή αποθήκευσή τους

Μπανάνα: Πως να μην μαυρίζει

Η μπανάνα αποτελεί ένα πολύ θρεπτικό και υγιεινό φρούτο. Εκτός αυτού, είναι και εξαιρετικά «βολική» προς κατανάλωση στη δουλειά, στο σχολείο ή μετά το γυμναστήριο, αφού η φλούδα της την προστατεύει.

Η μπανάνα μεταφέρεται εύκολα και μας χαρίζει ενέργεια και πλούσια ιχνοστοιχεία, οπότε αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση για σνακ τόσο για μικρούς όσο και μεγάλους.

Το μόνο πρόβλημα της μπανάνας είναι πως το καλοκαίρι δεν συντηρείται τόσο εύκολα, αφού εκτός ψυγείου μαυρίζει, ενώ και εντός ψυγείου πάλι μαυρίζει.

Συνεπώς, πως θα λυθεί αυτό το πρόβλημα, ώστε να μην πετάτε τη μπανάνα σας;

Μπανάνα: Γιατί μαυρίζει;

Οι μπανάνες περιέχουν το ένζυμο πολυφαινολοξειδάση, το οποίο όταν αλληλοεπιδράει με το οξυγόνο, τότε προκαλείται μια χημική αντίδραση. Αυτή η χημική αντίδραση, γνωστή ως ενζυμικό μαύρισμα, μετατρέπει τη φλούδα και τον καρπό της μπανάνας σε καφέ.

Μπανάνα: Τι να κάνετε για να μην μαυρίζει 

Κι όμως υπάρχουν κάποια tips που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, προκειμένου να αποτρέψετε τη μπανάνα σας από το να γίνει καφέ, είτε καθαρισμένη, είτε με τη φλούδα:

-Πλαστική μεμβράνη: Μερικές φορές, όταν αγοράζετε μπανάνες, υπάρχει πλαστική μεμβράνη τυλιγμένη γύρω από τις κορυφές τους. Κρατήστε αυτή τη μεμβράνη, λοιπόν, καθώς το αέριο αιθυλένιο που οδηγεί στο ενζυμικό μαύρισμα απελευθερώνεται από την κορυφή του φρούτου. Εάν το ματσάκι σας δεν έχει πλαστική μεμβράνη γύρω του, μπορείτε να προσθέσετε λίγη για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της μπανάνας.

-Κιτρικό οξύ: Για να διατηρήσετε το χρώμα από τις καθαρισμένες μπανάνες, πάρτε μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού και αλείψτε με αυτόν την μπανάνα. Ο χυμός λάιμ, ο χυμός ανανά και ο χυμός πορτοκαλιού θα λειτουργήσουν επίσης.

Μπανάνα: Πως να μην μαυρίζει

-Μακριά από το άμεσο ηλιακό φως: Βεβαιωθείτε ότι οι μπανάνες σας δεν έρχονται σε επαφή με άμεσο ηλιακό φως. Ο ήλιος θα αυξήσει τη θερμοκρασία των μπανανών, γεγονός που θα τις κάνει να ωριμάσουν πιο γρήγορα.

-Μακριά από άλλα φρούτα: Τα αβοκάντο, τα μήλα και τα ροδάκινα εκπέμπουν αέριο αιθυλένιο, το οποίο επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης, οπότε αποθηκεύστε τη μπανάνα μακριά από αυτά τα φρούτα.

-Θήκη: Υπάρχει στο εμπόριο ειδική προστατευτική θήκη για μπανάνες, που εμποδίζει για κάποιο χρονικό διάστημα το μαύρισμά τους, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει και τη μεταφορά τους.

Μπανάνα στο ψυγείο;

Η τοποθέτηση της μπανάνας στο ψυγείο θα διατηρήσει το φρούτο φρέσκα, όμως η φλούδα της μπανάνας μπορεί να μαυρίσει. Η ψυχρότερη θερμοκρασία επιβραδύνει τη διαδικασία ωρίμανσης και εφόσον η μπανάνα σας είναι κίτρινη και φρέσκια όταν την τοποθετείτε στο ψυγείο, θα είναι ασφαλής για κατανάλωση μετά από ψύξη στο ψυγείο για μερικές ημέρες.

Εάν η μπανάνα σας είναι ήδη καφέ και ώριμη, η τοποθέτησή της στο ψυγείο δεν θα αντιστρέψει τη διαδικασία ωρίμανσης.

Δείτε ακόμα: Πώς να γυμναστείτε με φυσικές ασκήσεις στην παραλία