Αναβολή στρατού: Πότε θα μπω αν την κόψω

Χρήσιμες πληροφορίες για την αναβολή στρατού

Αναβολή στρατού: Πότε θα μπω αν την κόψω

Αναβολή στρατού: Τελείωσες τις σπουδές σου και σκέφτεσαι να κόψεις την αναβολή του στρατού, αλλά δε ξέρεις πότε ακριβώς θα καταταγείς να υπηρετήσεις στις ένοπλες δυνάμεις;

Στο Στρατό Ξηράς οι κατατάξεις πραγματοποιούνται έξι (6) φορές κατ’ έτος και συγκεκριμένα: Ιανουάριο (Α΄/ΕΣΣΟ), Μάρτιο (Β΄/ΕΣΣΟ), Μάιο (Γ΄/ΕΣΣΟ), Ιούλιο (Δ΄/ΕΣΣΟ), Σεπτέμβριο (Ε΄/ΕΣΣΟ) και Νοέμβριο (ΣΤ΄/ΕΣΣΟ). Στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία οι κατατάξεις πραγματοποιούνται τέσσερις (4) φορές κατ’ έτος και συγκεκριμένα Φεβρουάριο (Α΄/ΕΣΣΟ), Μάιο (Β΄/ΕΣΣΟ), Αύγουστο/Σεπτέμβριο (Γ΄/ΕΣΣΟ) και Νοέμβριο (Δ΄/ΕΣΣΟ).

Για να καταταγείς με συγκεκριμένη ΕΣΣΟ στο Στρατό Ξηράς θα πρέπει να διακόψεις την αναβολή σου μέσα στα παρακάτω χρονικά διαστήματα:

Α/ΑΕΣΣΟΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣΜΗΝΑΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ
1Α΄Από 01 Σεπ έως 31 ΟκτΙανουάριος
2Β΄Από 01 Νοε έως 01 ΙανΜάρτιος
3Γ΄Από 02 Ιαν έως 28 Φεβ (ή 29 Φεβ, εφόσον το έτος είναι δίσεκτο)Μάιος
4Δ΄Από 01 Μαρ έως 30 ΑπρΙούλιος
5Ε΄Από 01 Μαΐ έως 30 ΙουνΣεπτέμβριος
6ΣΤ΄Από 01 Ιουλ έως 31 ΑυγΝοέμβριος

Αντίστοιχα για το Πολεμικό Ναυτικό ή την Πολεμική Αεροπορία θα πρέπει να διακόψεις την αναβολή σου μέσα στα παρακάτω χρονικά διαστήματα:

Α/ΑΕΣΣΟΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣΜΗΝΑΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ
1Α΄Από 01 Αυγ έως 31 ΟκτΦεβρουάριος
2Β΄Από 01 Νοε έως 31 ΙανΜάιος
3Γ΄Από 01 Φεβ έως 30 ΑπρΑύγουστος/Σεπτέμβριος
4Δ΄Από 01 Μαΐ έως 31 ΙουλΝοέμβριος

Προσοχή: Τονίζεται ότι οι ανωτέρω προθεσμίες είναι δυνατόν να μεταβάλλονται για λόγους υπηρεσιακών αναγκών με διαταγή των Γενικών Επιτελείων.

Αναβολή στρατού λόγω σπουδών δικαιούσαι εφόσον είσαι μαθητής ή σπουδαστής:

α. Λυκείων ή σχολείων δεύτερης ευκαιρίας ή Γυμνασίων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και διαρκεί μέχρι 31 Δεκ του εικοστού πρώτου (21ου) έτους (έτος γεν. + 20).

β. ΙΕΚ ή σχολών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή εσπερινών λυκείων ή μαθητής «Μεταλυκειακού έτους-τάξης μαθητείας» των ΕΠΑΛ ή Σ.Ε.Κ και διαρκεί μέχρι 31 Δεκ του εικοστού τέταρτου (24ου) έτους (έτος γεν. + 23).

γ. Ανώτερης ή ανώτατης σχολής για κύριες ή μεταπτυχιακές σπουδές και διαρκεί μέχρι 31 Δεκ του εικοστού όγδοου (28ου) έτους (έτος γεν. + 27).

δ. Για απόκτηση διδακτορικού διπλώματος και διαρκεί μέχρι 31 Δεκ του τριακοστού πρώτου (31ου) έτους (έτος γεν. + 30).

Η αναβολή σπουδών που σου χορηγήθηκε διακόπτεται οποτεδήποτε, πριν τη λήξη του χρονικού της ορίου, με αίτησή σου, εφόσον το επιθυμείς. Το αίτημα υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Νομικού Σώματος www.stratologia.gr, με χρήση κωδικών taxisnet. Κατά την κατάθεση του αιτήματος πρέπει να υποβάλλεις και πρόσφατο πιστοποιητικό σπουδών. Εναλλακτικά μπορείς να καταθέσεις το αίτημά σου σε οποιαδήποτε Στρατολογική Υπηρεσία ή ΚΕΠ.

Εφόσον περάτωσες ή διέκοψες τις σπουδές σου και δεν παρήλθε το χρονικό όριο μέχρι το οποίο σου χορηγήθηκε αναβολή, αυτή εξακολουθεί να ισχύει μέχρι τη λήξη του ορίου αυτού.

Οι στρατεύσιμοι που καλούνται για κατάταξη, εξετάζονται από το Ειδικό Στρατολογικό Συμβούλιο του Σημείου Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ) ή τη Στρατιωτική Υγειονομική Επιτροπή που τους παραπέμπει αυτό, προκειμένου να διαπιστωθεί η ικανότητά τους για εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων.

Όσοι είναι απόλυτα υγιείς και ικανοί να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις εντάσσονται στην πρώτη κατηγορία σωματικής ικανότητας (Ι/1), ενώ αυτοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, που ωστόσο δεν τους εμποδίζουν να εκπληρώσουν τη θητεία τους εντάσσονται στη δεύτερη (Ι/2), τρίτη (Ι/3) ή τέταρτη (Ι/4) κατηγορία σωματικής ικανότητας, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασής τους.

Όποιοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας που καθιστά την εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων προσωρινά αδύνατη, λαμβάνουν αναβολή υγείας η οποία μπορεί να διαρκέσει δύο (2) έτη συνολικά και μπορεί να χορηγείται και τμηματικά, κατά έτη ή εξάμηνα.
Τέλος, όποιοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας που δεν τους επιτρέπει να εκπληρώσουν τη θητεία τους αλλά επιβάλλει την απόλυσή τους, κρίνονται ακατάλληλοι για στράτευση (Ι/5) και απολύονται άμεσα.

Διακοπή αναβολής κατάταξης

Όσοι στρατεύσιμοι έλαβαν αναβολή κατάταξης, μπορούν να αιτηθούν τη διακοπή της πριν τη λήξη της και να προγραμματισθούν για κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις με την ΕΣΣΟ, που καθορίζεται με βάση την ημερομηνία διακοπής.

Η αίτηση διακοπής υποβάλλεται αυτοπροσώπως είτε σε οποιαδήποτε Στρατολογική Υπηρεσία είτε σε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) με την επίδειξη του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή μέσω νομίμου εκπροσώπου του στρατευσίμου.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα διακοπής ορισμένων κατηγοριών αναβολής κατάταξης και μέσω του ιστοτόπου www.stratologia.gr επιλέγοντας το μενού «ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ/ΑΙΤΗΣΕΙΣ», αφού γίνει ταυτοποίηση του αιτούντα με κωδικούς TAXISNET.

Εναλλακτικά η διακοπή της αναβολής μπορεί να γίνει μέσω email στην αρμόδια Στρατολογική Υπηρεσία, αποστέλλοντας σε αυτήν αίτηση και τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά σε μορφή pdf (μπορείς να βρεις τη Στρατολογική Υπηρεσία που ανήκεις πατώντας εδώ)

Όσοι έτυχαν αναβολής κατάταξης λόγω σπουδών, υποχρεούνται να καταθέσουν στην αρμόδια Στρατολογική Υπηρεσία με έναν από τους παραπάνω τρόπους, μέχρι την ημερομηνία που προσδιορίζεται για κατάταξη στο Στρατό Ξηράς, πιστοποιήσεις ή βεβαιώσεις των οικείων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, από τις οποίες να προκύπτουν οι γραμματικές γνώσεις που απέκτησαν μετά τη χρήση της αναβολής, διότι επιδίωξη της υπηρεσίας είναι η άμεση σύνδεση των γραμματικών – τεχνικών γνώσεων των οπλιτών με την επιλογή σε Όπλο –Σώμα και την απονομή ειδικότητας.

Σε περίπτωση μη έγκυρης υποβολής των παραπάνω πιστοποιήσεων – βεβαιώσεων επιβάλλεται από τη Στρατολογική Υπηρεσία πρόσθετη στρατιωτική υποχρέωση, σύμφωνα με τη στρατολογική νομοθεσία.

Για την ευχερέστερη εξυπηρέτησή τους, συνίσταται οι στρατεύσιμοι, κατά την υποβολή σχετικού αιτήματος, να γνωρίζουν τον στρατιωτικό τους αριθμό (ΣΑ). Για τη συμπλήρωσή του όπου απαιτείται, μπορούν να τον αναζητήσουν μέσω του ιστοτόπου www.stratologia.gr ή απευθείας πατώντας εδώ.

Όσοι έτυχαν 12-18-24μηνης αναβολής κατάταξης για λόγους υγείας, μπορούν να αιτηθούν την επανεξέτασή τους υποβάλλοντας σχετικό αίτημα σε οποιαδήποτε Στρατολογική Υπηρεσία ή ΚΕΠ μετά την παρέλευση 6 μηνών από τη χορήγησή της, ώστε η ΣΥ που ανήκουν να τους παραπέμψει στην αρμόδια Επιτροπή Απαλλαγών.

Μπορείς να αναζητήσεις πληροφορίες για οποιοδήποτε στρατολογικό ζήτημα έχεις, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Νομικού Σώματος www.stratologia.gr. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να απευθύνεσαι σε οποιαδήποτε Στρατολογική Υπηρεσία (ΣΥ), είτε αυτοπροσώπως, είτε τηλεφωνικά, είτε μέσω email.

Καλή θητεία και να περάσει ο καιρός …νεράκι!

Δείτε ακόμα πως μπορείτε να κάνετε αίτηση για εθελοντής πυροσβέστης.

Avatar of Τάσος Σκλάβος
Ο Τάσος Σκλάβος γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση, έκανε μεταπτυχιακά στη Διακυβέρνηση και τις Δημόσιες Πολιτικές, ενώ το 2022 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ και συγγραφέας. Οι συγγραφικές του ανησυχίες εκτείνονται σ’ ένα πολυεπίπεδο πλαίσιο λογοτεχνικών, πολιτικοκοινωνικών και λαογραφικών ζητημάτων. Έργα του: Ένα βιβλίο για τον Οδυσσέα (Ηδυέπεια, 2018) Όταν γνώρισα τα μάτια σου (24γράμματα, 2020) Από του Λάπι έρχομαι (Καμπύλη, 2021) Ο ύστερος Πουλαντζάς και ο δημοκρατικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό (Κουκκίδα, 2024)