Μπορεί το παρκάρισμα στο κέντρο των μεγάλων πόλεων να αποτελεί έναν πονοκέφαλο για τους περισσότερους οδηγούς, όμως το να κρατάει κανείς παράνομα μία θέση στον δρόμο δεν είναι λύση.
Ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα οι διαθέσιμες θέσεις πάρκινγκ είναι ελάχιστες, με αποτέλεσμα το παρκάρισμα να αποτελεί μια ιδιαιτέρως δυσάρεστη εμπειρία.
Δείτε ακόμα: Τι ισχύει με τα πάρκινγκ στις πιλοτές των πολυκατοικιών
Κρατάς θέση πάρκινγκ στο δρόμο; Το πρόστιμο θα σε κάνει να το ξανασκεφτείς
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, αρκετοί να επιλέγουν δυστυχώς να αφήσουν το όχημα τους σε σημείο απαγορευμένης στάθμευσης ή να καταλάβουν ράμπες διάβασης ατόμων με αναπηρία προκειμένου να παρκάρουν το αυτοκίνητο τους.
Κάποιοι πιο πονηροί θεωρούν έξυπνη λύση να τοποθετήσουν αντικείμενα, όπως καρέκλες, γλάστρες, τσιμεντόλιθους, ξύλα ή κώνους καταλαμβάνοντας μέρος του δρόμου, έτσι ώστε να μην χάσουν τη θέση στάθμευσης που λανθασμένα θεωρούν ότι τους ανήκει.
Όμως, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας είναι αυστηρός και απαγορεύει ρητώς οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια, η οποία επισύρει πρόστιμο στους παραβάτες.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 48 παράγραφο 1 του ΚΟΚ («Κατάληψη τμήματος οδού και πεζοδρομίου») αναφέρεται ότι «απαγορεύεται η διαρκής κατάληψη τμήματος του οδοστρώματος με εγκαταστάσεις ή εμπόδια, ιδιαίτερα αν με αυτά παρεμποδίζεται η κυκλοφορία η επιτρεπόμενη στάση ή στάθμευση οχημάτων ή περιορίζεται η ορατότητα αυτών που χρησιμοποιούν τις οδούς».
Η παραπάνω παράβαση τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 400 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάληψη του οδοστρώματος με προσωρινές εγκαταστάσεις ή εμπόδια επιτρέπεται σε εξαιρετικά έκτακτες περιπτώσεις ή σε ζώνες μικρής κυκλοφορίας εντός κατοικημένων περιοχών, εφόσον υπάρχει αρκετός χώρος, μετά από άδεια των Δημοτικών/Κοινοτικών ή Αστυνομικών Αρχών.
Δείτε ακόμα: Τι πρέπει να καταλάβεις αν δεις σηκωμένους τους υαλοκαθαριστήρες του αυτοκινήτου