Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά όλα τα σταυρανθή λαχανικά θεωρούνται υπερτροφές για τα υψηλά επίπεδα βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών που περιέχουν.
Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για την λευκή εκδοχή του μπρόκολου που όταν το μαγειρεύουμε εκπέμπει μια όχι και τόσο ωραία μυρωδιά, όμως τα οφέλη του και η διατροφική του αξία μας αποζημιώνουν και με το παραπάνω.
Μπορεί να μυρίζει άσχημα, αλλά είναι τρομερό superfood
Και καλά καταλάβατε, το κουνουπίδι είναι μέλος της οικογένειας των σταυρανθών λαχανικών και αποτελεί ένα superfood για τον οργανισμό μας, ενώ είναι πλούσιο σε νερό.
Δείτε ακόμα: Το νούμερο 1 υποτιμημένο λαχανικό που όμως είναι superfood
Μία μερίδα ωμού κουνουπιδιού έχει περίπου:
-25 θερμίδες
-0,25 γραμμάρια λίπους
-5 γραμμάρια υδατάνθρακες
-2 γραμμάρια διαιτητικών ινών
-2 γραμμάρια ζάχαρη
-2 γραμμάρια πρωτεΐνης
-30 χιλιοστόγραμμα νατρίου
-57% της ημερήσιας αξίας (DV) βιταμίνης C
-14% DV βιταμίνης Κ
-2% DV ασβεστίου και σιδήρου
-7% DV καλίου
-4% DV μαγνησίου
-15% DV φυλλικού οξέος
-12% DV βιταμίνης Β6
-14% DV βιταμίνης Β5
-9% DV χολίνης
Δείτε ακόμα: Πώς να «αποτοξινώσεις» φρούτα και λαχανικά σε 4 βήματα
Κουνουπίδι: Τα οφέλη για την υγεία
Το κουνουπίδι αποτελεί μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και βοηθά στη διατήρηση της υγιούς πέψης, μειώνοντας τον κίνδυνο πεπτικών διαταραχών.
Προωθεί επίσης την ανάπτυξη καλών βακτηρίων στο έντερο. Η υγιής ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου βοηθά στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα σας και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, άνοιας και παχυσαρκίας.
Πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του κουνουπιδιού λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά, βοηθώντας στην προστασία του οργανισμού από κυτταρικές βλάβες που συνδέονται με ασθένειες όπως ο καρκίνος.
Επιπλέον, το κουνουπίδι είναι μια από τις καλύτερες πηγές χολίνης, ενός θρεπτικού συστατικού που η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν λαμβάνει αρκετά.
Η χολίνη είναι απαραίτητη για πολλές υγιείς λειτουργίες του νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης της διάθεσης, της μνήμης και του ελέγχου των μυών.
Δείτε ακόμα: Το αγαπημένο φρούτο που είναι το «βιάγκρα» της φύσης