Black Friday 2024: Πώς να αποφύγετε τις απάτες

Μεγάλη προσοχή!

Black Friday 2024: Πώς να αποφύγετε τις απάτες

Η Black Friday 2024, η μεγαλύτερη εμπορική ημέρα του έτους, πλησιάζει.

Όσοι, όμως, περιμένουν τις προσφορές για να ψωνίσουν θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, καθώς τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αρκετές απάτες που στοχεύουν τους καταναλωτές ακριβώς ενόψει αυτής της μέρας.

Τη στιγμή που τα ηλεκτρονικά μηνύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (phishing) έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα, υπάρχουν αρκετές ακόμη  μέθοδοι απάτης, τις οποίες οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν και φέτος.

Κάθε χρόνο, το ποσό που ξοδεύουμε σε διαδικτυακές αγορές αυξάνεται, όπως και ο αριθμός των καταναλωτών που πέφτουν θύματα κλοπών και παραβιάσεων. Με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αποτελούν την πηγή της συντριπτικής πλειοψηφίας των αναφερόμενων απατών.

Συνεπώς είναι κρίσιμο να ενημερωθείτε για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι απατεώνες για να σας εξαπατήσουν.

Δείτε ακόμα: Black Friday 2024: Πώς θα βρεις τις καλύτερες προσφορές

Black Friday 2024: Πώς να αποφύγετε τις απάτες

Black Friday 2024: Οι απάτες που πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Παραπλανητικές διαφημίσεις

Δείξτε μεγάλη προσοχή στις διαφημίσεις που μιμούνται νόμιμες μάρκες, οι οποίες οδηγούν σε ψεύτικους ιστότοπους με απίστευτες προσφορές, σχεδιασμένες να σας πιέσουν να κάνετε την πληρωμή. Ακόμα και αν τίποτα δεν φαίνεται παράξενο, προχωρήστε με μεγάλη προσοχή και ελέγχετε πάντα τη διεύθυνση URL πριν αγοράσετε κάποιο προϊόν.

Μηνύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος»

Είναι η καλύτερη εποχή για τους απατεώνες για να στείλουν μηνύματα που ισχυρίζονται ότι είναι αξιόπιστα καταστήματα λιανικής πώλησης και σας συμβουλεύουν να κάνετε κλικ σε συνδέσμους. Αυτό είναι γνωστό ως «phishing».

Μην κάνετε κλικ αν δεν είστε σίγουροι. Αν το κάνετε, θα βρείτε ένα από τα δύο πράγματα: έναν ιστότοπο που μοιάζει νόμιμος και έχει σχεδιαστεί για να κλέψει τις τραπεζικές σας πληροφορίες ή μια σελίδα γεμάτη διαφημίσεις και αναδυόμενα παράθυρα που έχουν σχεδιαστεί για να σας ξεγελάσουν και να σας οδηγήσουν στην εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού.

Παραποιημένα προϊόντα

Αν μια προσφορά φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, τότε μάλλον δεν είναι πραγματική. Τα social media κατακλύζονται από απατεώνες που πωλούν πλαστά προϊόντα. Ελέγξτε πάντα ποιος δημοσίευσε την αγγελία και τις κριτικές του.

Ψεύτικοι διαγωνισμοί

Είθισται πολλές εταιρείες να διοργανώνουν μεγάλους διαγωνισμούς αυτή την εποχή, αλλά μερικές θέλουν απλώς τα προσωπικά σας στοιχεία. Η διαρροή του ονόματος και της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας μπορεί να φαίνεται ακίνδυνη, όμως δυστυχώς θα πλημμυρίσετε από ηλεκτρονικά μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος και ως εκ τούτου πρέπει να έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα.

Απάτες Bait-and-switch

Οι απατεώνες γνωρίζουν ότι οι καταναλωτές της Black Friday αναζητούν την καλύτερη τιμή, γι’ αυτό και προσφέρουν δημοφιλή προϊόντα με μεγαλύτερη έκπτωση από οποιοδήποτε άλλο κατάστημα.

Αν παραλάβετε οτιδήποτε, θα είναι αναμφίβολα χαμηλότερης ποιότητας απ’ ό,τι περιμένατε.

Πειρατεία πληρωμών

Πριν πληκτρολογήσετε τον κωδικό πρόσβασης ή τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας, ρίξτε μια ματιά στην επάνω αριστερή γωνία του προγράμματος περιήγησής σας.

Βλέπετε το λουκέτο και η διεύθυνση URL αρχίζει με «https»; Εάν όχι, σταματήστε αμέσως. Ο ιστότοπος από τον οποίο πραγματοποιείτε τις αγορές σας δεν είναι ασφαλής.

Οι πληροφορίες που πρόκειται να υποβάλετε δεν είναι κρυπτογραφημένες και οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν να τις κλέψουν χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

Απομίμηση επωνυμίας

Οι απατεώνες δημιουργούν πολλά ψεύτικα προφίλ με στόχο να εξαπατήσουν τους χρήστες να κάνουν αγορές και να παραδώσουν προσωπικά δεδομένα. Ρίξτε μια ματιά στη δραστηριότητα του λογαριασμού, εάν διαπιστώσετε γραμματικά λάθη, τότε έχετε ένα προφανές σημάδι ότι σας εξαπατούν.

Δείτε ακόμα: Ποιες Κυριακές είναι ανοιχτά τα μαγαζιά 2024

Black Friday 2024: Πότε πέφτει φέτος

Η φετινή ημερομηνία είναι στις 29 Νοεμβρίου, όμως η σεζόν των προσφορών θα ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από αυτήν την ημερομηνία.

Δείτε ακόμα:

Avatar of Mike Slave
Ο Mike έχει πλούσια εμπειρία από όλους τους κλάδους των νέων τεχνολογιών, από δίκτυα μέχρι στήσιμο ιστοσελίδων και από ηλεκτρονικά μέχρι αυτοματισμούς. Έχει τη λύση σε κάθε ερώτημα τεχνικής φύσεως και θα μοιραστεί την τεχνογνωσία του με τους αναγνώστες του E-Howto.