Παρότι η ασφάλιση των αυτοκινήτων, αλλά και των υπόλοιπων οχημάτων είναι υποχρεωτική, εντούτοις υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες οδηγοί που μένουν ανασφάλιστοι, είτε επειδή δεν έχουν τα χρήματα, είτε λόγω αδιαφορίας.
Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με τα στοιχεία στους ελληνικούς δρόμους κυκλοφορούν περίπου μισό εκατομμύριο ανασφάλιστα οχήματα όλων των κατηγοριών.
Τι γίνεται, όμως, σε περίπτωση που κάποιο ανασφάλιστο όχημα εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα, και πολύ περισσότερο τι πρέπει να κάνετε αν έχετε κάποιο ατύχημα με όχημα που δεν είναι ασφαλισμένο;
Σε περίπτωση που εμπλακεί σε ατύχημα ένα ανασφάλιστο όχημα, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τον οδηγό ή τον ιδιοκτήτη του οχήματος.
Το δικαστήριο είναι αυτό που θα αποφασίσει σχετικά, αλλά δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει κανείς την περιουσία από τυχόν διεκδικήσεις των θυμάτων του τροχαίου.
Φυσικά και ο κοινωνικός αντίκτυπος ενός τέτοιου ατυχήματος είναι σημαντικός, αφού οι συνέπειες του μπορεί να μην αφορούν μόνο υλικές ζημιές, αλλά να έχουν πολύ πιο σοβαρά αποτελέσματα, όπως την υγεία ή ακόμα και τον θάνατο ενός επιβάτη.
Συνεπώς, καταλαβαίνει κανείς πόσο κρίσιμο είναι να ασφαλίζει το αυτοκίνητο του. Γιατί απλούστατα η ασφαλιστική εταιρία μέσω της ασφάλειας αστικής ευθύνης καλύπτει όλες τις πιθανές ζημιές, τις οποίες φυσικά ο οδηγός δεν μπορεί να καλύψει από μόνος του.
Δείτε ακόμα: Πώς θα καταλάβεις εάν ένα αυτοκίνητο είναι τρακαρισμένο
Τι πρέπει να κάνετε αν τρακάρετε με ανασφάλιστο όχημα
Αν εμπλακείτε σε ατύχημα πρέπει έτσι κι αλλιώς να καλέσετε την τροχαία, ειδικά αν υπάρχουν σωματικές βλάβες. Πολύ περισσότερο αν το άλλο όχημα είναι ανασφάλιστο, τότε η τροχαία πρέπει να έρθει και να κάνει οπωσδήποτε επίσημη καταγραφή του συμβάντος.
Αν ο οδηγός προσπαθήσει να φύγει, είναι πολύ σημαντικό να συγκρατήσετε την πινακίδα του αυτοκινήτου που σας τράκαρε.
Το έγγραφο που θα πάρετε από την τροχαία θα πρέπει να το κρατήσετε για να το χρησιμοποιήσετε αργότερα στο δικαστήριο αν χρειαστεί.
Στην περίπτωση που το ατύχημα δεν είναι σοβαρό, δηλαδή αν υπάρχουν μόνο υλικές ζημιές, αν υπάρχει στο συμβόλαιο σας κάλυψη για ζημιές από ανασφάλιστο όχημα, τότε μόνο μπορείτε να αποζημιωθείτε απευθείας από την ασφαλιστική σας εταιρία, αν φυσικά φταίει ο ανασφάλιστος οδηγός.
Σε αυτήν την περίπτωση επικοινωνήστε με την ασφαλιστική σας εταιρία για να καταγράψει το συμβάν και να κάνετε δήλωση μέσω της φροντίδας ατυχήματος.
Στην περίπτωση που υπάρχουν σωματικές βλάβες ή δεν έχετε την κάλυψη για ζημιές από ανασφάλιστο όχημα πρέπει να υποβάλετε έγγραφη αίτηση αποζημίωσης στο Επικουρικό Κεφάλαιο, με συνημμένα τα έγγραφα που αποδεικνύουν την απαίτηση σας.
Η υποβολή της συγκεκριμένης αίτησης είναι απαραίτητη από τον νόμο προϋπόθεση για την δικαστική διεκδίκηση οποιασδήποτε αποζημίωσης. Το κακό είναι ότι η διαδικασία αποζημίωσης είναι συνήθως χρονοβόρα, καθώς μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 2 χρόνια.
Φυσικά σε κάθε περίπτωση το καλύτερο είναι να μιλήσετε με κάποιον δικηγόρο. Μάλιστα, πολλές ασφαλιστικές εταιρίες παρέχουν νομική προστασία με μικρό κόστος ή και δωρεάν.
Δείτε ακόμα: Πως σε «κλέβουν» όταν αλλάζεις λάδια αυτοκινήτου