Πώς να ζητήσω συστατική επιστολή για μεταπτυχιακό

Αναζητάς συστατική επιστολή και δε ξέρεις πως να τη ζητήσεις;

Πώς να ζητήσω συστατική επιστολή για μεταπτυχιακό

Παρακάτω σε αυτό το άρθρο θα μάθεις πώς μπορείς να ζητήσεις συστατική επιστολή για μεταπτυχιακό.

Η συστατική επιστολή ζητείται συνήθως από πανεπιστήμιο ή από εργοδότη και είναι κρίσιμη για την αξιολόγησή σου, αφού αποτελεί κριτήριο για την επιλογή ή την απόρριψή του προσώπου για το οποίο κάνει λόγο.

Τι είναι η συστατική επιστολή

Η συστατική επιστολή είναι με απλά λόγια μια επιστολή, ένα επίσημο γράμμα, που συστήνει ή αλλιώς γνωρίζει κάποιον σε κάποιον άλλο. Αυτή η έγγραφη αναφορά περιέχει στοιχεία της προσωπικότητας, ικανότητες, συμπεριφορές κάποιου, με σκοπό την πληρέστερη σύσταση του ατόμου για το οποίο μιλάει, ενώ συνήθως συμπληρώνει το βιογραφικό σημείωμα.

Σχετικά με τα δύο είδη των συστατικών επιστολών:

-Οι εμπιστευτικές προωθούνται απευθείας στο άτομο ή το ίδρυμα που ζήτησε την επιστολή.

-Οι μη εμπιστευτικές στέλνονται πρώτα στον υποψήφιο, κι έπειτα, αναλαμβάνει εκείνος να τις προωθήσει στους υπεύθυνους επιτροπών.

Ποιος δίνει συστατικές επιστολές

Συστατικές επιστολές μπορεί να δώσει κάποιος που σε γνωρίζει καλά και έχει μια θέση ευθύνης, διασφαλίζοντας έτσι την αντικειμενικότητα των όσων γράφει:

Ένας καθηγητής σου, με τον οποίο είχες συχνή επικοινωνία και σε γνώριζε ως φοιτητή/φοιτήτρια, ένας συνεργάτης, εργοδότης ή προϊστάμενος. Ακόμη, αν έκανες εθελοντισμό σε κάποια δομή, κέντρο ή υπηρεσία, ίσως μπορείς να το αξιοποιήσεις, εφόσον κάτι τέτοιο είναι αποδεκτό από όποιον σου ζήτησε την επιστολή.

Πού χρησιμεύουν οι συστατικές επιστολές στα πανεπιστήμια ή σε μια θέση εργασίας

Οι συστατικές επιστολές είναι πολύ χρήσιμες, καθώς σκιαγραφούν την επαγγελματικότητά ενός ατόμου. Πιο συγκεκριμένα, είναι ικανές να αναδείξουν τις δεξιότητές σου, επαγγελματικές, ακαδημαϊκές, αλλά και ευρύτερα χαρίσματα της προσωπικότητάς σου. Μια συστατική επιστολή για φοιτητή ή εργαζόμενο θα επιβεβαιώσει αρκετά απ’ όσα αναφέρονται στο βιογραφικό σημείωμα.

Πόσο καιρό χρειάζεται για μία συστατική επιστολή

Το γράψιμο μιας συστατικής επιστολής μπορεί να πάρει καιρό να πραγματοποιηθεί, καθώς το άτομο από το οποίο τη ζήτησες ίσως έχει πολλές υποχρεώσεις. Γι’ αυτό, αν θέλεις να συνοδεύσεις την αίτησή σου με μια καλή συστατική επιστολή, φρόντισε να αιτηθείς γι’ αυτήν εγκαίρως. Ζήτησε τη συστατική επιστολή έναν μήνα ή εβδομάδες πριν, εφόσον βέβαια κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Πώς να ζητήσω συστατική επιστολή για μεταπτυχιακό

Πώς να ζητήσω συστατική επιστολή για μεταπτυχιακά ή εργασία

Αρχικά, μια συστατική επιστολή μπορείς να τη ζητήσεις με e-mail, αλλά και από κοντά, εφόσον έχεις συχνή επαφή με το πρόσωπο που θα τη γράψει.

Έλεγξε πρώτα τον αριθμό των επιστολών που ζητούνται, καθώς μπορεί να σου χρειάζονται παραπάνω από μία. Δες μήπως διευκρινίζεται ποιος θα πρέπει να τις συντάξει, π.χ. «ζητείται συστατική επιστολή από καθηγητή πανεπιστημίου». Σκέψου από ποιους μπορείς να ζητήσεις μία και επίλεξε τους πιο κατάλληλους.

Για να αιτηθείς μια συστατική επιστολή για μεταπτυχιακά, δεν αρκεί να είχες απλά καλό βαθμό στο μάθημα του καθηγητή που θέλεις να συντάξει την επιστολή. Χρειάζεται να σε γνώριζε μέσα από συχνές παρακολουθήσεις μαθημάτων, επικοινωνία που ίσως είχατε για απορίες – εργασίες του μαθήματος ή ακόμη καλύτερα, να ήταν επιβλέπων σε μια φοιτητική εργασία σου.

Υπόδειγμα:

Καλημέρα σας κύριε …. (επώνυμο καθηγητή).

Ονομάζομαι …. (ονοματεπώνυμο) και ήμουν φοιτήτρια του τμήματος « … » της « … » σχολής τα χρόνια …. (όλα τα χρόνια των σπουδών, π.χ. 2011-10216) . Μαζί σας είχα τη χαρά να παρακολουθήσω το μάθημα « … » (επίσημος τίτλος μαθήματος) το … (χειμερινό/εαρινό) εξάμηνο του … (ακαδημαϊκό έτος).

Ακόμη, είχαμε συχνή επικοινωνία στις ώρες συνεργασίας και με επιβλέψατε στη διπλωματική μου εργασία με τίτλο « … » . (Εδώ μπορείς να θυμίσεις στον διδάσκοντα την επικοινωνία και τη βοήθεια που έλαβες από αυτόν κατά τη διάρκεια των σπουδών, π.χ. συνεργασία για πρόγραμμα Erasmus, κ.ά.)

Καθώς σας εκτιμώ ιδιαίτερα και είστε ένας καθηγητής απ’ τον οποίο έλαβα πολλές γνώσεις, θα ήθελα να σας ζητήσω μια συστατική επιστολή για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών « … » που επιθυμώ να παρακολουθήσω στο … (ονομασία πανεπιστημίου).

Ελπίζω να με θυμάστε κι εσείς, ώστε να μπορέσετε να μου δώσετε τη συγκεκριμένη επιστολή.

Η προθεσμία για την αίτησή μου είναι … (ημερομηνία). Σας επισυνάπτω το βιογραφικό μου σημείωμα και την αναλυτική βαθμολογία των σπουδών.

Αναμένω νέα σας κι ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο!

Με εκτίμηση,

(ονοματεπώνυμο).

Τηλ. Επικοινωνίας: … (κινητό τηλέφωνο).

Δείτε ακόμα: Οι πιο SOS ερωτήσεις σε συνέντευξη για δουλειά

Avatar of Τάσος Σκλάβος
Ο Τάσος Σκλάβος γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση, έκανε μεταπτυχιακά στη Διακυβέρνηση και τις Δημόσιες Πολιτικές, ενώ το 2022 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ και συγγραφέας. Οι συγγραφικές του ανησυχίες εκτείνονται σ’ ένα πολυεπίπεδο πλαίσιο λογοτεχνικών, πολιτικοκοινωνικών και λαογραφικών ζητημάτων. Έργα του: Ένα βιβλίο για τον Οδυσσέα (Ηδυέπεια, 2018) Όταν γνώρισα τα μάτια σου (24γράμματα, 2020) Από του Λάπι έρχομαι (Καμπύλη, 2021) Ο ύστερος Πουλαντζάς και ο δημοκρατικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό (Κουκκίδα, 2024)