Τσικνοπέμπτη 2025: Πότε πέφτει η μέρα της κρεπάλης

Η ημέρα του κρέατος

Τσικνοπέμπτη 2025: Πότε πέφτει η μέρα της κρεπάλης

Η αποκριά ή αλλιώς τριώδιο, το γνωστό μας καρναβάλι, είναι μια κινητή γιορτή καθώς σχετίζεται με το Πάσχα.

Διαρκεί τρεις εβδομάδες: της Προφωνής, της Κρεατινής και της Τυροφάγου.

Η Τσικνοπέμπτη είναι μια γιορτή για τους καλοφαγάδες, αφού την ημέρα αυτή υπάρχουν παντού ψησταριές,  η τσίκνα μυρίζει παντού και οι ταβέρνες είναι ασφυκτικά γεμάτες.

Η γιορτή πήρε το όνομα της από τις λέξεις τσίκνα, που δεν είναι τίποτε άλλο από τη μυρωδιά του ψημένου κρέατος και από την Πέμπτη, μέρα κατά την οποία πραγματοποιείται πάντα η γιορτή.

Δείτε ακόμα: Πότε πέφτει η Καθαρά Δευτέρα 2025;

Πρόκειται κατά βάση για χριστιανική γιορτή και σχετίζεται με τη νηστεία με την έννοια ότι πλησιάζει η μέρα που σταματάει κανείς να τρώει κανείς κρέας ενόψει της νηστείας του Πάσχα.

Η Κυριακή της Απόκρεω, από την οποία πήραν το όνομα τους και οι αποκριές, είναι η τελευταία μέρα της Κρεατινής και είναι και η τελευταία μέρα που καταναλώνουμε κρέας πριν τη Σαρακοστή.

Την επόμενη εβδομάδα, της Τυροφάγου τρώμε μόνο τυρί και γαλακτοκομικά προϊόντα, δηλαδή παράγωγα του κρέατος και μετά την Καθαρά Δευτέρα ξεκινάει η μεγάλη νηστεία του Πάσχα.

Και επειδή, ως γνωστόν, σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση δεν τρώμε κρέας την Τετάρτη και την Παρασκευή, καθιερώθηκε η μέρα Πέμπτη ως η πιο κατάλληλη για την γιορτή της ακατάσχετης κρεατοφαγίας.

Δείτε ακόμα: Πότε είναι το Πάσχα 2025

Τσικνοπέμπτη 2025: Πότε πέφτει η μέρα της κρεπάλης

Επομένως, η Τσικνοπέμπτη πέφτει την Πέμπτη μέρα της δεύτερης εβδομάδας του τριωδίου, δηλαδή την εβδομάδα της Κρεατινής. Για την ακρίβεια πέφτει τρεις μέρες πριν την Κυριακή της Απόκρεω ή 11 μέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα.

Πιο συγκεκριμένα η Τσικνοπέμπτη 2025 θα εορταστεί την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου.

Καλό τσίκνισμα!

Avatar of Newsroom E-Howto
Ολα όσα πρέπει να ξέρεις στο Ελληνικό internet