Πώς θα καταλάβω αν κρυώνει ή ζεσταίνεται το μωρό μου στον ύπνο;

Πρακτικές οδηγίες για να αποφύγεις το περιττό άγχος.

μωρό

Καθώς ετοιμάζεται το μωράκι σας να κοιμηθεί, συχνά αναρωτιέστε αν είναι αρκετά τα ρουχαλάκια που του φοράτε ώστε να μην κρυώνει – αλλά και να μην ζεσταίνεται – κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Καταρχάς οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν εξαρχής πως τα βρέφη έχουν μεγαλύτερη θερμοκρασία συγκριτικά με τα παιδιά και τους ενήλικες, η οποία μπορεί να φτάνει μέχρι και τους 37.4 oC.

Η θερμοκρασία του παιδιού μπορεί να παρουσιάζει διακυμάνσεις ανάλογα και με την ώρα θερμομέτρησης μέσα στην ημέρα, καθώς είναι αναμενόμενο κατά τη διάρκεια του απογεύματος και της νύχτας να αυξάνεται σημαντικά.

Οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν τα παιδιά μικρών ηλικιών πολύ περισσότερο, σε σχέση με τους ενήλικες, και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα θερμοπληξίας και αφυδάτωσης.

Η εκδήλωση θερμοπληξίας οφείλεται στο γεγονός ότι δεν μπορεί ο οργανισμός να ανταπεξέλθει στη ζέστη και να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματος.

Η αναλογία της επιφάνειας του σώματος των παιδιών προς τον όγκο τους είναι μεγαλύτερη, σε σύγκριση με των ενηλίκων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται πολύ πιο εύκολα και γρήγορα η θερμοκρασία του σώματος.

Δες εδώ πώς θα αντιμετωπίσεις το σύγκαμα του μωρού

μωρό

Η θερμοκρασία του δωματίου

παραίτητη προϋπόθεση για έναν πιο άνετο και πιο υγιεινό ύπνο του μωρού σας είναι η εξασφάλιση σωστής θερμοκρασίας δωματίου. Μην προσπαθείτε πολύ για να ζεστάνετε το μωρό σας με έξτρα σκεπάσματα. Αυτά χρησιμοποιούνται ως βοηθήματα και όχι ως κύριες πηγές διατήρησης μιας καλής θερμοκρασίας αυτού. Δώστε έμφαση στην θερμοκρασία του χώρου. Στο δωμάτιο του μωρού είναι καλό να έχουμε εγκατεστημένο μόνιμα θερμόμετρο και υγρόμετρο.

Η θερμοκρασία του δωματίου που κοιμάται το μωρό καθορίζει και το πόσα και τι είδους ρούχα θα πρέπει να φορέσετε στο μωρό την ώρα του ύπνου. Η κατάλληλη θερμοκρασία για να κοιμηθεί το μωρό είναι μεταξύ 16-20°C. Αυτό δεν ισχύει για τα νεογέννητα για τα οποία η κατάλληλη θερμοκρασία είναι μεταξύ 22 και 25°C.

Σε αυτές τις θερμοκρασίες, το μωρό και το νεογέννητο αντίστοιχα θα πρέπει να φοράει ένα κοντομάνικο φορμάκι και ένα μακρυμάνικο και να είναι σκεπασμένο με μία λεπτή κουβέρτα. Εάν η θερμοκρασία είναι υψηλότερη των 23°C μπορείτε να του φορέσετε και ένα κοντομάνικο φορμάκι. Ελέγξτε τη θερμοκρασία στο δωμάτιο του μωρού με ένα θερμόμετρο δωματίου.

Αποφύγετε η κούνια του μωρού σας να βρίσκεται πολύ κοντά σε θερμαντική πηγή όπως καλοριφέρ ή air-condition ή κοντά σε παράθυρο.

Επιτρέπεται όμως το air condition και ο ανεμιστήρας στο δωμάτιο του μωρού;

Τι να κάνουμε το μωρό με τον καύσωνα;

Τις καλοκαιρινές μέρες που ανεβαίνει τόσο η θερμοκρασία οι γονείς χρειάζεται να είναι πολύ προσεκτικοί με τα παιδιά και να παρατηρούν οποιοδήποτε σύμπτωμα θερμοπληξίας.

Η ιδανική θερμοκρασία του δωματίου για ύπνο θα πρέπει να είναι περίπου στους 18oC, καθώς η υπερβολική ζέστη μέσα στο δωμάτιο θα αυξήσει τον κίνδυνο βρεφικού θανάτου, ενώ θα επιβαρύνει το μωρό με ξήρανση των βλεννογόνων μεμβρανών της μύτης.

Το καλοκαίρι η θερμοκρασία στο σπίτι πρέπει να διατηρείται γύρω στους 26-28οC εάν τα μωρά είναι ελαφρά ντυμένα. Εάν η θερμοκρασία είναι ~30οC τα παιδιά πρέπει να είναι σχεδόν «γυμνά».

Μια καλή λύση, ιδιαίτερα για τους νέους γονείς, αποτελεί ένα ηλεκτρονικό θερμόμετρο χώρου, το οποίο θα δείχνει κάθε στιγμή την θερμοκρασία, ώστε να ρυθμίζουν αναλόγως τα επίπεδά της.

Μια καλή ιδέα για αποφυγή της υπερθέρμανσης του δωματίου, ιδιαίτερα κατά τις καλοκαιρινές ζεστές ημέρες, είναι να κλείνουν τα παντζούρια μέχρι τη μέση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να μειώνεται ελαφρά η θερμοκρασία του χώρου.

Ο πιο εύκολος τρόπος ώστε να αντιλαμβάνονται οι γονείς εάν είναι σωστή η θερμοκρασία, είναι να ελέγχουν τον αυχένα του παιδιού για να δουν πόσο ζεστό είναι.

Εάν το μωρό είναι ιδρωμένο, νευρικό, αναψοκοκκινισμένο ή αν έχει βγάλει κάποιο εξάνθημα, μπορεί να είναι σημάδια ότι ζεσταίνεται.

Πώς πρέπει να ντύνω το μωρό;

Όσον αφορά το ρουχισμό των μικρών παιδιών, που θα μειώσει τον κίνδυνο θερμοπληξίας, θα πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμος, ελαφρύς και κυρίως να αποτελείται μόνο από μία στρώση απορροφητικού υλικού.

Το μωρό εκτός από την πάνα του θα πρέπει να είναι ντυμένο όσο το δυνατόν πιο ελαφρά με ένα απλό φανελάκι που δένει κάτω από τα πόδια.

Σε περίπτωση που τις βραδινές ώρες η θερμοκρασία μειωθεί αρκετά, μπορεί να γίνει χρήση ενός σεντονιού ή πολύ ελαφριάς κουβέρτας για κάλυψη του παιδιού.

Όλος ο βρεφικός ρουχισμός συνίσταται να είναι κατασκευασμένος από 100% βαμβακερά υφάσματα, καθώς τα πολυεστερικά υφάσματα δεν επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει επαρκώς.

Σε πολύ μικρές ηλικίες καλό είναι να αποφεύγονται πυτζάμες με ελαστικά τελειώματα, καθώς μπορούν να προκαλέσουν αίσθημα δυσφορίας στο παιδί.

Τον χειμώνα μπορείτε αντί για κουβέρτα να χρησιμοποιήσετε υπνόσακο αν το μωρό είναι μεγαλύτερο των 6 μηνών. Με αυτόν τον τρόπο το μωρό θα μείνει ζεστό κατά τη διάρκεια της νύχτας και θα ανησυχείτε μήπως ξεσκεπαστεί.

Αποφύγετε τα σκουφάκια
Τα μωρά ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός τους κυρίως μέσω του κεφαλιού τους, για αυτό αποφύγετε να του φορέσετε σκουφάκια που μπορεί να του προκαλέσουν δυσφορία στον ύπνο του.

Πρακτικότητα
Επιλέξτε για το μωρό ρούχα πρακτικά και άνετα. Προτιμήστε τα ολόσωμα φορμάκια που κουμπώνουν από την μπροστινή πλευρά και έχουν κουμπιά από την πατούσα μέχρι και τον λαιμό. Μέχρι και τον τέταρτο μήνα καλό είναι να αποφύγετε τα φορμάκια που κουμπώνουν πίσω για δική σας ευκολία.

Δες εδώ πώς μπορείς να δώσεις το σιρόπι στο μωρό

μωρό

Μήπως το μωρό ζεσταίνεται ή κρυώνει;

Μπορείτε να καταλάβετε εάν το μωρό ζεσταίνεται ή κρυώνει ακουμπώντας το χέρι σας στον σβέρκο του. Προϋπόθεση είναι το χέρι σας να μην είναι πολύ κρύο ή ζεστό και εάν η θερμοκρασία του μωρού είναι η ίδια περίπου με το χέρι σας τότε είναι φυσιολογική.

Εάν από την άλλη παρατηρήσετε ότι το μωρό είναι ελαφρώς ιδρωμένο, σημαίνει ότι ζεσταίνεται.

Επίσης δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν αισθάνεστε τα χέρια ή τα πόδια του μωρού σας δροσερά– είναι φυσιολογικό και στην πραγματικότητα το βοηθάει να διατηρήσει μια κανονική θερμοκρασία.

Ενδεικτικά ρούχα ανάλογα με τη θερμοκρασία του δωματίου.

– 27°C : αμάνικο φορμάκι
– 23°C : κοντομάνικο φορμάκι
– 21°C : μακρυμάνικο φορμάκι
– 18°C : ολόσωμο μακρυμάνικο φορμάκι
– 16°C : κοντομάνικο φορμάκι και από πάνω ολόσωμο μακρυμάνικο φορμάκι
– 14°C : μακρυμάνικο φορμάκι και από πάνω ολόσωμο μακρυμάνικο φορμάκι

O ύπνος του μωρού

Τους πρώτους έξι περίπου μήνες καλό είναι το βρέφος να κοιμάται στο δωμάτιο των γονιών του. Μπορεί να κοιμάται σε κρεβατάκι ή καλαθάκι παιδικό, σε σχετικά σκληρό στρώμα και πάντα ανάσκελα. Παλαιότερα τα βρέφη κοιμόντουσαν μπρούμυτα και στο πλάι. Τώρα έχει βρεθεί σε διάφορες μελέτες ότι όταν ένα βρέφος κοιμάται ανάσκελα κινδυνεύει λιγότερο από τον αιφνίδιο βρεφικό θάνατο. Ο ύπνος, σε αντίθεση με ό,τι πίστευαν παλαιότερα, δεν «θρέφει» τα παιδιά.

Είναι μύθος αυτό που συνηθίζεται να λέγεται ότι ο πολύωρος ύπνος του μωρού είναι ένδειξη φυσιολογικής ανάπτυξης, ενώ ο ολιγόωρος δηλώνει κάποιο πρόβλημα. Επομένως δεν χρειάζεται να μετράτε τις ώρες που κοιμάται το μωρό. Κοιμάται όσο χρειάζεται. Τις πρώτες εβδομάδες το βρέφος κοιμάται κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της ημέρας και ξυπνάει συχνά γιατί χρειάζεται να φάει.

Πρέπει να θυμάστε ότι ούτε η πολλή ζέστη αλλά ούτε και το κρύο είναι καλά για τα βρέφη. Ένα μωρό που κρυώνει θα έχει κρύες πατούσες και παλάμες. Ένα μωρό που ζεσταίνεται θα είναι ιδρωμένο και συνήθως το πρώτο μέρος του σώματος που ιδρώνει είναι ο αυχένας. Όσο πιο μικρό σε ηλικία και βάρος είναι ένα βρέφος, τόσο πιο πολύ επηρεάζεται από ακραίες θερμοκρασίες και ιδιαίτερα από το κρύο.

Δες εδώ πώς να διαλέξεις το σωστό θερμόμετρο για το μωρό

 

 

mm
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Εθνικό & Καποδιστριακο πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2010 εργάζεται ως Φιλόλογος. Παράλληλα με τη εκπαίδευση και την δια βίου επιμόρφωση, ασχολείται επίσης με θέματα υγείας, ψυχολογίας, γονεϊκοτητας και ό,τι αφορά το παιδί και την οικογένεια.