Σύμφωνα με την παράδοση, η γιορτή του Αγίου Δημητρίου, στις 26 Οκτωβρίου, είναι η μέρα για να στρώσουμε χαλιά και η 21η Μαΐου, Κωνσταντίνου και Ελένης, για να τα ξεστρώσουμε.
Η παράδοση αυτή είναι κυρίως καθιερωμένη στη Βόρεια Ελλάδα, απ’ όπου και ξεκίνησε, και συγκεκριμένα τη συμπρωτεύουσα.
Στη Θεσσαλονίκη ο Άγιος Δημήτριος είναι πολιούχος και η ημέρα αποτελεί μεγάλη γιορτή για την πόλη. Πολλά σπίτια ανοίγουν για να υποδεχτούν συγγενείς και φίλους, αφού οι εορτάζοντες είναι πολλοί και έτσι οι οικοδεσπότες φροντίζουν να καθαρίσουν καλά και να στρώσουν χαλιά για να κάνουν ακόμη πιο γιορτινή την ημέρα.
Η συνήθεια αυτή έγινε σιγά σιγά παράδοση που πέρασε και διατηρήθηκε από γενιά σε γενιά και εν τέλει καθιερώθηκε.
Μπορεί οι καιρικές συνθήκες να έχουν αλλάξει, όμως το τέλος Οκτωβρίου συνεχίζει να είναι μια καλή εποχή για να στρώσουμε, ή τουλάχιστον για να κάνουμε μια καλή γενική καθαριότητα που θα προετοιμάσει το σπίτι μας να υποδεχτεί τα χαλιά μας.
Αν έχετε δώσει τα χαλιά σας για πλύσιμο καλέστε μας να σας τα φέρουμε άμεσα, ενώ αν δεν το έχετε κάνει, προλαβαίνετε ακόμα! Είμαστε στη διάθεσή σας για να τα παραλάβουμε, να τα πλύνουμε και να σας τα επιστρέψουμε πεντακάθαρα και έτοιμα να ζεστάνουν το σπίτι σας.
Δες εδώ πώς και πότε στρώνουμε τα χαλιά
Τι λέει η θρησκευτική παράδοση;
Έχουμε συγκεντρώσεις ορισμένες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για αυτή την ημέρα και την γιορτή.
Το όνομα «Δημήτρης» κατέχει την τέταρτη θέση στα δημοφιλέστερα ανδρικά ονόματα στην Ελλάδα, με ποσοστό σχεδόν 8% του ανδρικού πληθυσμού, ενώ το όνομα «Δήμητρα» παρουσιάζεται ως το 10o πιο συχνό βαφτιστικό όνομα!
Για την προέλευση, ταξιδεύουμε πίσω στην αρχαία Ελλάδα, όπου το αρχαιοελληνικό Δημητρία σήμαινε «αφιερωμένη στη Δήμητρα», τη θεά των γεωργικών εργασιών, της γονιμότητας και του γάμου στην αρχαιοελληνική μυθολογία.
Το όνομα Δημήτρης προέκυψε από το αρχαιοελληνικό Δημήτριος.
Σύμφωνα με την παράδοση ο Άγιος Δημήτριος θεωρείται δίδυμος αδερφός του Αγίου Γεωργίου – ο ένας φέρνει την έναρξη της χειμερινής και ο άλλος της θερινής περιόδου, αντίστοιχα!
Στις 26 Οκτωβρίου συνηθίζεται να στρώνουμε τα χαλιά στο σπίτι για να υποδεχθούμε τη χειμερινή περίοδο.
Υπάρχουν περισσότερα πολλά τραγούδια που μπορείς να αφιερώσεις στη Δήμητρα και τον Δημήτρη! Το “Δημήτρη μου, Δημήτρη μου”, το “Δημητρούλα μου γεια σου”
Τον Δημήτρη τον βρίσκουμε κι εκτός Ελλάδας. Στην Ιταλία ως Demetrio, στη Γαλλία Demetre, στην Πολωνία Dymitr, στη Ρωσία Dimitriy και στη Σερβία Dimitrije.
Στην Αμερική, οι περισσότεροι Δημήτρηδες την ελληνικής διασποράς μετέφρασαν το όνομά τους σε “Jimmy” ή “Jim”. Έτσι, αν και δεν υπάρχει ετυμολογική συγγένεια ο Δημήτρης έχει συνδεθεί με αυτό το όνομα στα αγγλικά.
Στην Κέρκυρα την ημέρα της γιορτής του Αγίου Δημητρίου που ξεκινούν να φτιάχνουν χειροποίητους λουκουμάδες κάθε μέρα, μέχρι τη μεγάλη γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνα
Ο (Άγιος) Δημήτριος ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας από τη Θεσσαλονίκη – γι’ αυτό και έγινε ο πολιούχος της.
Μπορείς να στείλεις ευχές σε περισσότερα από 20 υποκοριστικά που προκύπτουν από τη Δήμητρα και το Δημήτρη! Μην ξεχάσεις να στείλεις “χρόνια πολλά” γιατί γιορτάζουν οι: Δημητρός, Δημητράκης, Δημητρούλα, Τάκης, Μήτρος, Μητράκης, Τούλα, Μητρούσης, Μήτσος, Μιμή, Μητσάκης, Μίμης, Μιμάκης, Δήμος, Μήτσι, Δημάκης, Τζίμης, Τζιμάκος, Δημητρούλα, Μιμίκα, Ντέμη, Ντίμι, Μίκα, Μίμης και πολλά άλλα!
Δες εδώ όλα όσα πρέπει να κάνεις στη φθινοπωρινή καθαριότητα του σπιτιού