7 σημάδια που δείχνουν πως το τηλέφωνό μου έχει κακόβουλο λογισμικό

spyware, adware ή ransomware; Το κινητό μας τηλέφωνο μπορεί να είναι ευάλωτο η και να έχει μολυνθεί. Πως θα το καταλάβουμε.

7 σημάδια που δείχνουν πως το τηλέφωνό μου έχει κακόβουλο λογισμικό

Το τηλέφωνό σας δεν λειτουργεί σωστά; Δείτε πώς μπορείτε να ελέγξετε αν φταίει το κακόβουλο λογισμικό και τι πρέπει να κάνετε αν φταίει.

Το smartphone σας είναι σαν ένας μίνι υπολογιστής που χωράει στην τσέπη σας, οπότε -όπως και ο φορητός σας υπολογιστής- είναι επίσης ευάλωτο σε κακόβουλο λογισμικό. Στην κινητή συσκευή σας, αυτό μπορεί συχνά να πάρει τη μορφή spyware, adware ή ransomware.

Δυστυχώς, μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να διαπιστώσετε αν η συσκευή σας έχει μολυνθεί. Αυτό συμβαίνει εκ προμελέτης, καθώς αυτοί που βρίσκονται πίσω από το κακόβουλο λογισμικό δεν θέλουν να βρείτε το λογισμικό τους και να το αφαιρέσετε. Αυτό σημαίνει ότι εναπόκειται σε εσάς να προσέχετε για σημάδια ανησυχητικής δραστηριότητας.

iOS vs. Android: Ποιο λειτουργικό σύστημα είναι πιο ευάλωτο;

Το Android είναι ένα ανοιχτό οικοσύστημα από το σχεδιασμό του, το οποίο έχει τα πλεονεκτήματά του, αλλά καθιστά επίσης το λειτουργικό σύστημα πιο ευάλωτο σε κακόβουλες εφαρμογές από το iOS της Apple. Η Google έχει σημειώσει πρόοδο σε αυτό το θέμα – μια έκθεση του 2021 σημείωσε ότι οι κακόβουλοι φορείς έπρεπε να γίνουν πιο δημιουργικοί προκειμένου να μεταφέρουν τις φορτωμένες με κακόβουλο λογισμικό εφαρμογές τους σε συσκευές Android.

Αλλά οι εφαρμογές Trojan Horse dropper που χρησιμοποιούνταν για να κλέψουν τα τραπεζικά στοιχεία των ανθρώπων εξακολουθούσαν να έχουν πάνω από 300.000 λήψεις στο Google Play μέσα σε τέσσερις μήνες εκείνης της χρονιάς.

Αν έχετε iPhone, μπορεί να σκέφτεστε ότι τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει για εσάς. Εξάλλου, η ιδέα ότι τα Mac δεν κολλάνε ιούς επεκτείνεται σίγουρα και σε όλες τις άλλες συσκευές της Apple, σωστά; Λάθος.

Είναι αλήθεια ότι τα iPhones έχουν λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν κακόβουλο λογισμικό από τα τηλέφωνα Android χάρη στην αυστηρή διαδικασία έγκρισης της Apple, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν ανοσία. Το 2023, εντοπίστηκε spyware σε iPhones που ανήκαν σε υπαλλήλους της Kaspersky. Ανακαλύφθηκε επίσης ότι μια ισραηλινή εταιρεία χρησιμοποιούσε το ημερολόγιο του iCloud για να μολύνει iPhones.

Επομένως, ανεξάρτητα από το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείτε, είναι σημαντικό να είστε σε εγρήγορση. Ποτέ δεν ξέρετε πότε μια φαινομενικά αθώα εφαρμογή κρύβει ένα κακόβουλο ωφέλιμο φορτίο.

7 σημάδια που δείχνουν οτι το τηλέφωνό μου έχει κακόβουλο λογισμικό

Σημάδια που δείχνουν ότι το τηλέφωνό σας μπορεί να έχει μολυνθεί

Πώς μπορείτε λοιπόν να καταλάβετε αν το τηλέφωνό σας έχει μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό; Δεν είναι πάντα προφανές, αλλά εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε:

1. Αναδυόμενες διαφημίσεις που δεν φεύγουν

Αν ξαφνικά βλέπετε πολλές διαφημίσεις σε μια συγκεκριμένη εφαρμογή -ή ακόμα και όταν δεν είναι ανοιχτές εφαρμογές-, μπορεί να έχετε μολυνθεί με adware. Αυτά τα ενοχλητικά αναδυόμενα παράθυρα μπορεί να παράγουν χρήματα από τα κλικ στις διαφημίσεις, να προσπαθούν να σας μολύνουν με χειρότερο κακόβουλο λογισμικό ή να παραπέμπουν σε προσφορές απάτης. Η Bitdefender διαπίστωσε πρόσφατα ότι 60.000 εφαρμογές Android στο Google Play Store ήταν φορτωμένες με adware, επομένως πρόκειται για ένα αρκετά κοινό ζήτημα. Ό,τι κι αν κάνετε, μην κάνετε κλικ!

2. Ανεξήγητα τέλη στο λογαριασμό σας

Ρίξτε μια ματιά στο λογαριασμό του τηλεφώνου σας ή στις καταστάσεις της πιστωτικής σας κάρτας και βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να δικαιολογήσετε κάθε χρέωση. Αν όχι, υπάρχει πιθανότητα να είστε θύμα μιας απάτης που ονομάζεται cramming, όπου ανεπιθύμητες υπηρεσίες προστίθενται στο τηλέφωνό σας και χρεώνονται στον τηλεφωνικό σας λογαριασμό.

Στο παρελθόν, οι πάροχοι ασύρματης τηλεφωνίας έχουν κατηγορηθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις έκαναν τα στραβά μάτια, προκειμένου να τσεπώσουν ένα ποσοστό της μηνιαίας χρέωσης, οπότε το βάρος πέφτει σε εσάς να είστε επιμελείς και να εντοπίζετε τυχόν ψευδείς χρεώσεις.

3. Η μπαταρία σας αδειάζει πιο γρήγορα από το αναμενόμενο

Παρόλο που οι μπαταρίες υποβαθμίζονται φυσιολογικά με την πάροδο του χρόνου, δεν θα πρέπει να παρατηρήσετε ξαφνική αλλαγή στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας με τη φυσιολογική φθορά. Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να καταλαμβάνει τα εξαρτήματα του τηλεφώνου σας προκειμένου να εκτελεί εργασίες στο παρασκήνιο ή ακόμη και να αναπαράγει κρυφά βίντεο, με αποτέλεσμα η μπαταρία να χρειάζεται επαναφόρτιση γρηγορότερα από το αναμενόμενο.

4. Το τηλέφωνό σας υπερθερμαίνεται

Το τηλέφωνό σας υπερθερμαίνεται

Υπό κανονικές συνθήκες, το τηλέφωνό σας δεν θα έπρεπε ποτέ να είναι ζεστό στην αφή, αλλά ορισμένα κακόβουλα προγράμματα μπορεί να υπερλειτουργούν την εσωτερική CPU ή τον μηχανισμό φόρτισης. Για παράδειγμα, το κακόβουλο λογισμικό Loapi είναι ικανό να υπερθερμάνει -και ακόμη και να λιώσει- το τηλέφωνό σας. Εάν το τηλέφωνό σας υπερθερμαίνεται, σας συνιστούμε να το αποσυνδέσετε από οποιαδήποτε πηγή τροφοδοσίας και να το απενεργοποιήσετε. Αν μείνει χωρίς επιτήρηση, ένα καυτό τηλέφωνο μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά ή ακόμα και να εκραγεί.

5. Το τηλέφωνό σας είναι πιο αργό από το κανονικό

Εάν η συσκευή σας έχει παραβιαστεί, το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να υπερφορτώνει τα εξαρτήματα στο εσωτερικό του τηλεφώνου σας και να προκαλεί απλές εργασίες που διαρκούν περισσότερο απ’ ό,τι θα έπρεπε. Με την πάροδο των ετών, έχουμε δει βίντεο φάρσας, ινδικούς χαρακτήρες, ευπάθειες λογισμικού, ταπετσαρίες και συμβολοσειρές κειμένου να καταρρέουν τηλέφωνα, αλλά αν το δικό σας υποφέρει από ξαφνική επιβράδυνση, η αιτία μπορεί να είναι κακόβουλο λογισμικό.

6. Κλήσεις που πέφτουν και κακές συνδέσεις

Μια εξερχόμενη σύνδεση σε έναν ξένο διακομιστή μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του τηλεφώνου σας να διατηρεί μια σταθερή σύνδεση Wi-Fi ή κινητής τηλεφωνίας, με αποτέλεσμα κακή ποιότητα σύνδεσης και συχνές πτώσεις κλήσεων. Εάν άλλες συσκευές στην ίδια σύνδεση Wi-Fi λειτουργούν σωστά και κανείς άλλος δεν αντιμετωπίζει πτώσεις κλήσεων, ο ένοχος μπορεί να είναι κακόβουλο λογισμικό. (Η κακή ποιότητα κλήσης και οι επεμβατικοί ήχοι μπορεί επίσης να είναι σημάδι ότι το τηλέφωνό σας έχει υποκλαπεί, το οποίο είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα).

7. Εμφανίζεται μια απροσδόκητη εφαρμογή

Μερικές φορές μια εφαρμογή που κατεβάζετε μπορεί να φορτωθεί με κακόβουλο λογισμικό που εγκαθιστά πρόσθετα προγράμματα. Ρίξτε μια ματιά στη λίστα των εφαρμογών σας και βεβαιωθείτε ότι αναγνωρίζετε και θέλετε τα πάντα στο τηλέφωνο. Αν βρείτε κάτι απροσδόκητο, μην ανοίξετε την εφαρμογή.

Avatar of Κωνσταντίνος Καράπαπας
Ο Κωνσταντίνος Καράπαπας γεννήθηκε το 1984 στην Θεσσαλονίκη και ζει μόνιμα στην Καλαμάτα. Σπούδασε πληροφορική και τηλεπικοινωνίες στο ΤΕΙ Λάρισας. Από το 2007 ασχολείται με την κατασκευή ιστοσελίδων και το SEO. Υπήρξε ιδιοκτήτης και δημιουργός του επιτυχημένου ενημερωτικού μέσου Dnews (dikaiologitika.gr) από όπου το 2023 αποχώρησε. Είναι διευθυντής του Pelop.gr , του ενημερωτικού website της ιστορικής εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Στο e-howto.gr έχει αναλάβει να μας ενημερώνει για θέματα τεχνολογίας και όχι μονο.
Exit mobile version