Μερικές φορές σημασία δεν έχει τι λέμε, αλλά τι δεν λέμε. Τα λόγια, χάνουν το νόημα τους όταν είναι περιττά. Οι έξυπνοι άνθρωποι που έχουν αυτοπεποίθηση, ξέρουν πολύ καλά πώς να τα χειρίζονται, αλλά και πότε έρχεται η στιγμή να σιωπήσουν.
Όλοι θέλουμε να πιστεύουμε πως είμαστε οι πιο έξυπνοι στην παρέα μας ή στην οικογένεια μας. Είμαστε όμως;
Υπάρχουν ενδείξεις για να μας κάνουν να καταλάβουμε εάν αυτός που έχουμε απέναντι μας είναι έξυπνος ή όχι. Μια από αυτές είναι ο τρόπος που μιλάει και εκφράζεται.
Υπάρχουν ορισμένες φράσεις και λέξεις που υποτίθεται ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν οι άνθρωποι που είναι έξυπνοι, εάν δεν θέλουν να κάνουν άσχημη εντύπωση ή να γελοιοποιηθούν.
Ή τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν ειδικοί οι οποίοι ειδικεύονται στον τομέα της συναισθηματικής νοημοσύνης και ηγεσίας.
Οι έξυπνοι άνθρωποι αποφεύγουν να λένε πράγματα που μπορεί να βλάψουν τις σχέσεις τους, να υπονομεύσουν την εικόνα τους ή να προκαλέσουν περιττές συγκρούσεις.
Δες εδώ πώς μπορείς να γίνεις πιο αποδοτικός στη δουλειά σου
Ιδού ορισμένα παραδείγματα πραγμάτων που δεν λένε ποτέ:
1. “Δεν μπορώ να το κάνω” χωρίς προσπάθεια
Ένας έξυπνος άνθρωπος γνωρίζει ότι οι δεξιότητες αναπτύσσονται μέσα από προσπάθεια. Αντί να απορρίπτει κάτι ως αδύνατο, επιδιώκει να το εξετάσει και να βρει λύσεις ή να ζητήσει βοήθεια.
2. “Ξέρω τα πάντα”
Η πραγματική εξυπνάδα συνοδεύεται από ταπεινότητα. Οι έξυπνοι άνθρωποι αποδέχονται ότι πάντα υπάρχουν πράγματα που μπορούν να μάθουν και αποφεύγουν να δείχνουν αλαζονεία.
3. “Αυτό δεν είναι δική μου δουλειά”
Ακόμη κι αν κάτι δεν είναι άμεσα αρμοδιότητά τους, προτιμούν να βοηθούν ή να δίνουν λύσεις όταν είναι δυνατόν, προάγοντας τη συνεργασία και την εκτίμηση.
4. “Ποτέ δεν θα κάνω λάθος”
Οι έξυπνοι άνθρωποι κατανοούν ότι όλοι κάνουν λάθη και δεν νιώθουν την ανάγκη να υπερασπιστούν έναν ψεύτικο μανδύα τελειότητας.
5. “Δεν με νοιάζει τι σκέφτονται οι άλλοι”
Αν και δεν βασίζουν τη ζωή τους στη γνώμη των άλλων, αναγνωρίζουν τη σημασία της ενσυναίσθησης και της κοινωνικής ευαισθησίας στις σχέσεις και την καριέρα.
6. “Αυτό είναι ηλίθιο”
Αποφεύγουν να μειώνουν τις ιδέες, τις απόψεις ή τις προτάσεις άλλων ανθρώπων. Αντί να κρίνουν, προτιμούν να ρωτούν, να κατανοούν ή να εκφράζουν τη δική τους γνώμη με σεβασμό.
7. “Δεν είναι δικό μου λάθος”
Αναλαμβάνουν την ευθύνη όταν κάνουν λάθη, αντί να κατηγορούν άλλους ή τις περιστάσεις. Αυτό ενισχύει την αξιοπιστία τους.
8. “Πάντα έτσι γινόταν”
Αποφεύγουν την προσκόλληση στις παραδόσεις και είναι ανοιχτοί σε νέες ιδέες, καινοτομίες και διαφορετικούς τρόπους σκέψης.
9. “Δεν έχω χρόνο για αυτό”
Αντί να απορρίψουν ευκαιρίες ή ιδέες λόγω έλλειψης χρόνου, επανεξετάζουν τις προτεραιότητές τους και αναζητούν τρόπους να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά το πρόγραμμά τους.
10. “Δεν αξίζει τον κόπο”
Οι έξυπνοι άνθρωποι αποφεύγουν τη μοιρολατρία. Αντί να θεωρούν κάτι χαμένο, εστιάζουν στο τι μπορούν να αποκομίσουν ή να βελτιώσουν από κάθε κατάσταση.
Η γλώσσα που χρησιμοποιούμε αντικατοπτρίζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Οι έξυπνοι άνθρωποι γνωρίζουν τη δύναμη των λέξεων και τις χρησιμοποιούν για να χτίσουν σχέσεις, να επιλύσουν προβλήματα και να εμπνεύσουν θετικές αλλαγές.
Δες εδώ ποιες είναι οι SOS ερωτήσεις σε συνέντευξη για δουλειά