Ύπνος: tips για να κοιμάται πιο εύκολα και γρήγορα το παιδί σου

Εκτός από υπομονή και ψυχραιμία

Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την ανάπτυξη του παιδιού αλλά και για τους γονείς, διότι η έλλειψή του δυσκολεύει την καθημερινή ζωή. Ταυτόχρονα, τείνει να είναι ένα πολύ «καυτό» θέμα και ένα από τα πρώτα πράγματα που ρωτούν οι φίλοι σας μόλις φέρετε στον κόσμο ένα παιδί. «Πώς κοιμάται το μικρό σου; Μπορεί να κοιμηθεί όλη τη νύχτα;» Μια τόσο αθώα ερώτηση μπορεί να σας προκαλέσει μεγάλη δυσφορία και άγχος, ειδικά αν το μωρό σας κλαίει συνέχεια και δεν κοιμάται για πέντε συνεχόμενες νύχτες.

Μπορούμε να διαβεβαιώσουμε όλους τους γονείς που δυσκολεύονται να βάλουν το μωρό τους για ύπνο ότι σίγουρα δεν είναι μόνοι τους. Περίπου το 40% των βρεφών ηλικίας 4 έως 12 μηνών χρειάζονται λιγότερη ή περισσότερη βοήθεια για να αποκοιμηθούν και να συνεχίσουν τον ύπνο τους τη νύχτα.

Το να κοιμηθεί ένα παιδί γρήγορα και εύκολα μπορεί να είναι μια πρόκληση, αλλά υπάρχουν στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας ρουτίνας ύπνου που θα διευκολύνει τη διαδικασία.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές:

1. Δημιουργία Σταθερής Ρουτίνας Ύπνου

Συνεπές ωράριο: Βεβαιωθείτε ότι το παιδί πηγαίνει για ύπνο και ξυπνάει την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Η σταθερότητα βοηθά το σώμα να ρυθμίσει το εσωτερικό του ρολόι.

Συγκεκριμένες δραστηριότητες: Εντάξτε μια σειρά από ήρεμες δραστηριότητες πριν τον ύπνο, όπως μπάνιο, ανάγνωση ενός βιβλίου ή απαλή μουσική.

2. Περιβάλλον Ύπνου

Σκοτάδι και ησυχία: Ένα σκοτεινό και ήσυχο δωμάτιο βοηθά στην απελευθέρωση μελατονίνης, της ορμόνης που προάγει τον ύπνο.

Άνετο κρεβάτι: Βεβαιωθείτε ότι το παιδί έχει ένα άνετο κρεβάτι με κατάλληλο μαξιλάρι και κουβέρτες.

3. Περιορισμός Οθονών

Χωρίς οθόνες πριν τον ύπνο: Αποφύγετε τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών (όπως τάμπλετ ή τηλεόραση) τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο, καθώς το μπλε φως που εκπέμπουν μπορεί να διαταράξει την παραγωγή μελατονίνης.

4. Ηρεμία πριν τον Ύπνο

Ησυχαστικές δραστηριότητες: Προωθήστε ήρεμες δραστηριότητες όπως η ανάγνωση βιβλίων ή η ακρόαση απαλής μουσικής, που βοηθούν το παιδί να χαλαρώσει.

Αποφυγή έντονων δραστηριοτήτων: Αποφύγετε τα δυναμικά παιχνίδια ή την υπερβολική διέγερση λίγο πριν τον ύπνο.

5. Χρήση Τεχνικών Χαλάρωσης

Αναπνοές και χαλάρωση: Διδάξτε στο παιδί τεχνικές βαθιάς αναπνοής ή καθοδηγήστε το σε μια απλή άσκηση χαλάρωσης, όπου φαντάζεται έναν ήρεμο και ευχάριστο χώρο.

6. Διατροφή και Ροφήματα

Αποφυγή ζαχαρούχων ή καφεϊνούχων τροφών: Αποφύγετε να δίνετε στο παιδί τρόφιμα ή ροφήματα με ζάχαρη ή καφεΐνη το απόγευμα ή το βράδυ.

Ελαφρύ σνακ πριν τον ύπνο: Ένα μικρό σνακ, όπως μπανάνα ή γάλα, μπορεί να βοηθήσει το παιδί να κοιμηθεί πιο εύκολα.

7. Δημιουργία Ασφαλούς Αίσθησης

Ασφάλεια και άνεση: Βεβαιωθείτε ότι το παιδί αισθάνεται ασφαλές και άνετο στο δωμάτιό του, ενδεχομένως με ένα αγαπημένο λούτρινο ζωάκι ή μια νυχτερινή λάμπα.

Η επιμονή και η συνέπεια είναι το κλειδί. Αν ακολουθείτε αυτές τις συμβουλές τακτικά, το παιδί θα αρχίσει να συνδέει αυτές τις δραστηριότητες με τον ύπνο, και με τον καιρό, θα αποκτήσει πιο γρήγορα και εύκολα έναν υγιή ύπνο.

Παρόλα αυτά η νούμερο ένα συμβουλή είναι να παραμείνετε ψύχραιμοι ήδη από την αρχή, και να θυμάστε ότι πραγματικά κάθε μωρό, νήπιο ή μικρό παιδί μπορεί να μάθει να κοιμάται και να συνεχίζει τον ύπνο του (όλη τη νύχτα). Ακριβώς όπως μαθαίνουν να περπατούν ή να τρώνε στερεά τροφή. Ο λόγος που υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές απόψεις και μέθοδοι είναι απλός – κάθε μωρό, όπως και οι ανάγκες του, είναι διαφορετικές. Γι’ αυτό, πρέπει να βρείτε τη σωστή τεχνική που ταιριάζει στο χαρακτήρα του μωρού σας και στο δικό σας στυλ ανατροφής.

Δες εδώ πώς μπορείς να βοηθάς το παιδί σου στο διάβασμα του σχολείου

Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Εθνικό & Καποδιστριακο πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2010 εργάζεται ως Φιλόλογος. Παράλληλα με τη εκπαίδευση και την δια βίου επιμόρφωση, ασχολείται επίσης με θέματα υγείας, ψυχολογίας, γονεϊκοτητας και ό,τι αφορά το παιδί και την οικογένεια.
Exit mobile version