Από τη Γραμμή 2 και τον σταθμό της Ακρόπολης αναμένεται να ξεκινήσει η παροχή ασύρματου ίντερνετ στις αποβάθρες του μετρό, η οποία συζητείται από το 2011, χωρίς ωστόσο ακόμα να έχει καταστεί εφικτό να γίνει πράξη.
Το WiFi στον πρώτο σταθμό του μετρό επρόκειτο να λειτουργήσει από το καλοκαίρι, όμως εξαιτίας των καθυστερήσεων στην επιλογή βέλτιστης τεχνολογίας και τις εργασίες, μετατέθηκε για το φθινόπωρο.
WiFi στο μετρό: Οι 2 πρώτοι σταθμοί με ίντερνετ!
Πλέον, όπως επισημαίνει στην εφημερίδα «Έθνος» ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ, Θανάσης Κοτταράς, ο σταθμός της Ακρόπολης έχει ολοκληρωθεί, ενώ έως το τέλος του μήνα αναμένεται να έχουν τελειώσει κι οι απαραίτητες εργασίες στον σταθμό του Συντάγματος, ο οποίος έχει τεθεί σε προτεραιότητα δεδομένων και των εκδηλώσεων που φιλοξενούνται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.
Οι πρώτοι 11 σταθμοί στους οποίους θα λειτουργήσει WiFi έως το τέλος της χρονιάς είναι εκτός από την Ακρόπολη και το Σύνταγμα, οι σταθμοί Μοναστηράκι, Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Πειραιάς, Κορυδαλλός, Χαλάνδρι, Άγιος Δημήτριος, Φιξ και Αγία Μαρίνα.
Μάλιστα, οι επιβάτες θα μπορούν να συνδέονται άμεσα χωρίς να χρειάζεται κάποια διαδικασία εγγραφής.
Δείτε ακόμα: Επιταγή ακρίβειας: Πότε πληρώνεται
Ταυτόχρονα προχωρά και το έργο της κάλυψης με σήμα κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G) του δικτύου του μετρό στους πέντε πρώτους σταθμούς της Γραμμής 2, οι οποίοι θα λειτουργήσουν πιλοτικά.
Στόχος είναι οι επιβάτες να έχουν σήμα κινητής τόσο σε αποβάθρες όσο και σε σήραγγες. Σύμφωνα με το πλαίσιο του έργου, οι ανάδοχοι των επιμέρους εκτελεστικών συμβάσεων θα αναλάβουν την προμήθεια, εγκατάσταση και παραμετροποίηση όλου του απαιτούμενου εξοπλισμού, για την υλοποίηση των Περιοχών Ασύρματης Πρόσβασης ΠΑΠ (access points, κεραίες, εργασίες εγκατάστασης κλπ).
Επιπλέον,θα αναλάβουν τη διαχείριση, παρακολούθηση και έλεγχο του εξοπλισμού ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης, για τουλάχιστον τρία έτη, η οποία θα γίνεται από κεντρικό σύστημα διαχείρισης, το οποίο θα προμηθεύσουν και εγκαταστήσουν οι ίδιοι.
Η συμφωνία ορίζει ότι θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση 5.600 access points, τα οποία θα κατανεμηθούν σε περίπου 2.500 περιοχές ασύρματης – WiFi πρόσβασης, σε όλη την επικράτεια.
Αναμένεται ότι στις περισσότερες περιοχές θα απαιτηθεί να εγκατασταθούν δύο access points, ενώ ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός θα είναι τρία ανά περιοχή.
Οι χώροι που θα αποτελέσουν σημεία εγκατάστασης των ασύρματων σημείων ευρυζωνικής πρόσβασης θα πρέπει να είναι σημεία ιδιαίτερα υψηλής πληθυσμιακής συγκέντρωσης κατανεμημένα σε όσο το δυνατόν ευρύτερη γεωγραφική έκταση και συγκεκριμένα σε χώρους συνάθροισης κοινού, αναμονής – μετακίνησης και εκδηλώσεων, αλλά και σημεία τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Αντίστοιχο πρόγραμμα έχει ανακοινωθεί και για τα λεωφορεία της ΟΣΥ. Ωστόσο η εγκατάσταση εξοπλισμού στα οδικά μέσα, η οποία έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο έργο καθώς θα πρέπει να τοποθετηθεί σε εκατοντάδες οχήματα.
Σύμφωνα με το πλαίσιο του έργου, θα λειτουργήσουν 897 κινητά σημεία ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (WiFi hotspots) για την βελτίωση της διαδικτυακής προσβασιμότητας υψηλής ταχύτητας σε 1,3 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.
Δείτε ακόμα: Πώς θα φορολογούνται τα τιπς