Έπεσε το αγαπημένο σας κινητό στη μπανιέρα, στο νεροχύτη, στην θάλασσα ή ακόμα χειρότερα στην τουαλέτα;
Μήπως ξεχαστήκατε και κολυμπήσατε με τη συσκευή σας στην τσέπη του μαγιό ή στο χέρι. Το είχατε ακουμπισμένο σε κάποιο σημείο και καταλάθως με μια απότομη κίνηση ρίξετε κάποιο υγρό ή ποτό και βρέξατε το κινητό;
Μη πανικοβληθείτε, απλά ενεργήστε άμεσα, αφού είναι μια βλάβη που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα, καθώς μπορεί να προλάβουμε το υγρό πριν προχωρήσει για τα καλά στο εσωτερικό της συσκευής.
Όλα τα υγρά δεν είναι ίδια. Όταν λέμε ότι βράχηκε το κινητό, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να πούμε από τι είδους υγρό βράχηκε.
Για παράδειγμα, είναι διαφορετικό το κινητό μας να έπεσε στο νεροχύτη και διαφορετικό να έκανε βουτιά μαζί μας στη θάλασσα. Αν βράχηκε το κινητό μας από υγρά ποτά όπως καφές, χυμός, τσάι, αναψυκτικό κ.α., μόλις αυτά στεγνώσουν θα αφήσουν υπολείμματα και θα “κολλάνε”. Επίσης είναι γνωστό ότι το θαλασσινό νερό περιέχει αλάτι, το οποίο είναι ικανό να διαβρώσει – οξειδώσει τη συσκευή μας και να δημιουργήσει πολλά περισσότερα προβλήματα από το απλό γλυκό νερό της βρύσης. Η σύσταση του, ιδιότητες όπως η θερμοκρασία, η οξύτητα, και η περιεκτικότητα σε άλατα παίζουν καθοριστικό ρόλο στο βαθμό δυσκολίας της επισκευής. Το βρόχινο, το θαλασσινό νερό, ο φυσικός χυμός ή το τσάι είναι διαφορετικές περιπτώσεις μεταξύ τους.
Υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να προσπαθήσεις να το σώσεις:
Απενεργοποίησέ το αμέσως
Αν το κινητό σου είναι ακόμα ανοιχτό, απενεργοποίησέ το για να μειώσεις τον κίνδυνο βραχυκυκλώματος.
Αφαίρεσε όλα τα εξαρτήματα
Βγάλε το κάλυμμα, την κάρτα SIM, την κάρτα μνήμης και, αν είναι δυνατόν, την μπαταρία.
Στέγνωσε το εξωτερικό του κινητού
Χρησιμοποίησε μια πετσέτα ή ένα πανί για να σκουπίσεις όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία από το εξωτερικό του κινητού.
Μην χρησιμοποιείς πιστολάκι μαλλιών ή θερμότητα
Η θερμότητα μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα εσωτερικά εξαρτήματα του κινητού.
Βάλε το κινητό σε ρύζι
Τοποθέτησε το κινητό σε ένα μπολ γεμάτο με άβραστο ρύζι και άφησέ το για τουλάχιστον 24-48 ώρες. Το ρύζι θα βοηθήσει να απορροφηθεί η υγρασία.
Μην ανοίγεις το κινητό για να δεις αν λειτουργεί
Μην προσπαθήσεις να ανοίξεις το κινητό πριν περάσει το προαναφερθέν διάστημα.
Δοκίμασέ το
Μετά από 24-48 ώρες, βγάλε το κινητό από το ρύζι, τοποθέτησε ξανά την μπαταρία και την κάρτα SIM και δοκίμασε να το ενεργοποιήσεις.
Αν το κινητό δεν ενεργοποιείται, ίσως χρειαστεί να το πας σε ένα εξειδικευμένο κατάστημα για περαιτέρω διάγνωση και επιδιόρθωση.
Δες εδώ πώς μπορείς να κάνεις επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων σε κινητά iphone και android
Σημαντικό!
Μπορεί να βράχηκε το κινητό μας και να το επαναφέραμε από τον άλλο κόσμο, αλλά δεν σημαίνει όμως ότι έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο.
Προβλήματα μπαταρίας (ακόμα και μήνες αργότερα), απρόβλεπτες διακοπές και γενικά αστάθεια της συσκευή μας, μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά.
Συνεπώς καλό θα είναι να φροντίσουμε να κρατήσουμε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων μας (φωτογραφίες, video, αρχεία, επαφές, κ.α.) τώρα που μπορούμε.
Αντίγραφα ασφαλείας μπορούμε να διατηρούμε γενικά στην συσκευσή μας, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι αν συμβεί κάποιο ατύχημα σαν τα παραπάνω, θα έχουμς πρόσβαση στο υλικό μας.
@labexperts Δες τι πρέπει να κάνεις αν πέσει το κινητό σου στο νερό! #νερό #θάλασσα #κινητό #επισκευή #δεδομένα #ανάκτηση #labexperts #service #waterdamaged #fix #data #greece #larisa