Βήχας: Πώς να τον σταματήσετε – Νέα μελέτη ανατρέπει όσα ξέραμε

Νέα μελέτη δείχνει ότι η σοκολάτα μπορεί να είναι πιο επιδραστική για την αντιμετώπιση του βήχα από ότι ένα σιρόπι.

ΒΗΧΑΣ

Είναι δεδομένο ότι ο βήχας αυτή την εποχή ταλαιπωρεί πολλούς από εμάς. Σε σημείο να μην είναι ανεκτός και να δοκιμάζουμε διάφορα «γιατροσόφια».

Οι περισσότεροι όταν ξεκινούν τα πρώτα συμπτώματα που οδηγούν σε βήχα δοκιμάζουν διάφορα ροφήματα, με το πιο δημοφιλές να είναι το τσάι. Άλλοι παίρνουν καραμέλες αλλά και κάποια φυτικά σιρόπια.

Νέα μελέτη όμως ανατρέπει όλα όσα ξέραμε για τον βήχα και το πώς θα τον σταματήσουμε.

Ο καθηγητής Alyn Morice από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Χαλ και ειδικός σε θέματα καρδιαγγειακής και αναπνευστικής υγείας, αλλά και ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Κοινότητας για τη Μελέτη του Βήχα (ISSC), παρουσιάζει τα στοιχεία που θα σας πείσουν να αλλάξετε την τακτική σας όταν προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε τον επίμονο βήχα.

Δείτε εδώ Βήχας: Πώς να τον σταματήσω το βράδυ;

ΒΗΧΑΣ

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η καλύτερη λύση για το βήχα είναι η σοκολάτα!

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη στην Ευρώπη σχετικά με μη συνταγογραφούμενες λύσεις για το βήχα και τα αποτελέσματα υπέδειξαν ότι φαρμακευτικά προϊόντα που περιέχουν κακάο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην ανακούφιση του βήχα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης ROCOCO, όπως ονομάζεται, το προϊόν με βάση το κακάο παρείχε σημαντική ανακούφιση σε διάστημα δύο μόλις ημερών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια επιστημονική μελέτη δείχνει ότι η σοκολάτα καταπραΰνει το βήχα. Παλαιότερα, ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου είχαν διαπιστώσει ότι η θεοβρωμίνη, ένα αλκαλοειδές που βρίσκεται στο κακάο, καταπολεμά αποτελεσματικά την επιθυμία να βήξουμε.

Το νέο προϊόν φάνηκε, στο πλαίσιο της μελέτης, να μειώνει τη συχνότητα του βήχα και τις διακοπές του ύπνου έπειτα από αγωγή μόλις δύο ημερών.

Δείτε εδώ Νόσος EVALI: Πόσο επικίνδυνο είναι το νέο σύνδρομο που προκαλείται από το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

ΒΗΧΑΣ

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα θετικά αποτελέσματα οφείλονται στη μαλακτική δράση του κακάο. Όπως και το μέλι, το κακάο δημιουργεί μια προστατευτική επίστρωση στο εσωτερικό του λαιμού, προστατεύοντας τις νευρικές απολήξεις και προλαμβάνοντας την επιθυμία να βήξουμε.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ROCOCO αναμένεται να δημοσιευθούν μέσα στους επόμενους μήνες σε έγκριτο ιατρικό περιοδικό, όπως αναφέρει το onmed.

Στο μεταξύ, φροντίστε να έχετε πάντα στο σπίτι σας μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο τουλάχιστον 85%. Ο καλύτερος τρόπος να την απολαύσετε είναι να πιπιλίσετε τη σοκολάτα, ώστε το κακάο να έρθει σε επαφή με το λαιμό για περισσότερη ώρα.