Τσίμπημα τσουκνίδας: Τι να κάνετε αν σας «φάει»

Τσίμπημα τσουκνίδας: Ένα πολύ συχνό τσίμπημα είναι αυτό της τσουκνίδας, η οποία βρίσκεται παντού στη φύση. Μάλλον έχει τύχει και σε εσάς να περπατάτε αμέριμνοι στην εξοχή και να ακουμπήσετε κατά λάθος ένα φαινομενικά ακίνδυνο ποώδες φυτό.

Εάν σας έχει συμβεί, μάλλον ξέρετε τι σημαίνει τσούξιμο και έντονη φαγούρα, ενώ μετά την επαφή με το φυτό είδατε το δέρμα σας γεμάτο κοκκινίλες.

Παρότι δεν έχουν αναγνωριστεί όλα τα συστατικά του δηλητηρίου της τσουκνίδας, οι ειδικοί πιστεύουν πως η φαγούρα που προκύπτει με την επαφή του δέρματος με την τσουκνίδα οφείλεται στην απελευθέρωση ισταμίνης, ακετυλοχολίνης και σεροτονίνης.

Πως μοιάζει η τσουκνίδα

Η urtica dioica είναι το πιο συνηθισμένο είδος τσουκνίδας και κατά πάσα πιθανότητα την έχετε και στον κήπο σας. Βρίσκεται σε αφθονία σε χωράφια και δάση, καθώς και σε υγρά περιβάλλοντα.

Οι τσουκνίδες είναι λεπτές, τετράγωνες και συνήθως αναπτύσσονται σε ύψος 1,80-2,50 μέτρα. Έχουν λεπτά, σκουροπράσινα φύλλα και μερικές φορές κλαδιά. Τα φύλλα έχουν μια κωνική άκρη που έχει μήκος περίπου 3-15 εκατοστά και η επιφάνειά τους καλύπτεται από ίνες.

Γιατί τσιμπάνε οι τσουκνίδες;

Οι τσουκνίδες προσελκύουν έντομα, τα οποία τις χρησιμοποιούν είτε ως τροφή είτε ως καταφύγιο. Οι τσουκνίδες έχουν αναπτύξει κύτταρα (κεντρίτσες) ως προσαρμογή για να αποτρέψουν τα φυτοφάγα ζώα από το να τις φάνε και ως προστασία από τα αρπακτικά.

Οι μικρές τρίχες σε μια τσουκνίδα προκαλούν το τσίμπημα όταν τις ακουμπάτε. Πολλοί συγκρίνουν τις τρίχες της τσουκνίδας με βελόνες, καθώς οι χημικές ουσίες ρέουν μέσα από αυτές για να προκαλέσουν την αντίδραση στην περίπτωση που σας τσιμπήσουν.

Συμπτώματα από τσίμπημα τσουκνίδας

Εάν σας τσιμπήσει τσουκνίδα είναι αρκετά πιθανό να έχετε φαγούρα και να νιώθετε ένα έντονο αίσθημα καψίματος. Στην περιοχή του τσιμπήματος θα υπάρχουν εξογκώματα, τα οποία συχνά έχουν ανοιχτό χρώμα και μπορεί να έχουν πλάτος έως και 1 εκατοστό.

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας εξαρτάται από το πόσο μεγάλο μέρος του δέρματός σας ήρθε σε επαφή με τις τσουκνίδες.

Μπορεί επίσης να εμφανίσετε:

-Οίδημα
-Ερυθρότητα
-Φουσκάλες
-Τοπικό μούδιασμα

Δείτε ακόμα: Τσίμπημα από σαρανταποδαρούσα

Πόσο διαρκεί το τσίμπημα τσουκνίδας;

Το τσίμπημα τσουκνίδας δεν διαρκεί συνήθως πολύ. Η φαγούρα και το αίσθημα καψίματος τείνουν να υποχωρούν μέσα σε λίγα λεπτά, αλλά αυτό μπορεί να διαρκέσει για μερικές ημέρες, ανάλογα με την αντίδρασή σας. Υπάρχει πιθανότητα το τσίμπημα να αφήσει ένα διογκωμένο εξάνθημα στο δέρμα.

Τσίμπημα τσουκνίδας: Τι πρέπει να κάνετε

Αντιισταμινικά ή κρέμες με κορτικοστεροειδή: Τα φάρμακα αυτά εξουδετερώνουν την επίδραση της ισταμίνης και καταπραΰνουν τη φλεγμονή και τον πόνο.

Θεωρούνται η πλέον αποτελεσματική και η μόνη επιστημονικά τεκμηριωμένη λύση ενάντια στο τσίμπημα τσουκνίδας.

Υπάρχουν, βέβαια, και εκείνοι που πιστεύουν πως τα ούρα μπορούν να εξουδετερώσουν τις επιπτώσεις από το τσίμπημα τσουκνίδας, όμως το «γιατροσόφι» δεν έχει αποδειχθεί πως έχει ικανά αποτέλεσμα.

Το ίδιο ισχύει και για τα φύλλα μολόχας, τα οποία συνηθίζεται να τρίβονται επάνω στο σημείο επαφής με την τσουκνίδα.

Άλλες λύσεις για την επίλυση του τσιμπήματος της τσουκνίδας είναι:

-Δέκα λεπτά μετά το τσίμπημα, χρησιμοποιήστε σαπούνι και νερό με μια καθαρή πετσέτα στην πληγείσα περιοχή – αυτό θα βοηθήσει να ανακουφιστεί ο πόνος, η φαγούρα και το πρήξιμο από το τσίμπημα

-Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό πανί για να τρίψετε το τσίμπημα, αν αρχικά δεν βρίσκεστε κοντά σε νερό

-Προσπαθήστε να αφαιρέσετε τις τρίχες της τσουκνίδας χρησιμοποιώντας μια ισχυρή κολλητική ταινία, και όχι τα γυμνά σας δάχτυλα

-Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τις ταινίες αφαίρεσης τριχών με κερί, αν θεωρείτε ότι η κολλητική ταινία δεν είναι αρκετά ισχυρή

-Εάν ο ερεθισμός συνεχίζεται πέραν των 24 ωρών, αποφύγετε το ξύσιμο ή την περαιτέρω επιδείνωση του τσιμπήματος. Για πρόσθετη ανακούφιση, μπορείτε να εφαρμόσετε μια δροσερή κομπρέσα, αλλά φροντίστε να ταμπονάρετε, όχι να τρίβετε

Πότε πρέπει να σας δει γιατρός για ένα τσίμπημα τσουκνίδας;

Σε ιδιαίτερα σπάνιες περιπτώσεις, ένα τσίμπημα τσουκνίδας μπορεί να έχει πιο σοβαρές επιπτώσεις, όπως μια αλλεργική αντίδραση.

Θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν το τσίμπημα σας οδηγήσει σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες αντιδράσεις:

-Δυσκολία στην αναπνοή
-Σφίξιμο στο στήθος/αυξημένος καρδιακός ρυθμός
-Αίσθημα κλειστού λαιμού
-Δυσκολία στην κατάποση
-Πρησμένη γλώσσα ή/και πρησμένα χείλη
-Εξανθήματα σε περιοχές που δεν ήρθαν σε επαφή με την τσουκνίδα
-Έμετος
-Συριγμός και βήχας
-Πόνος στο στομάχι
-Διάρροια

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η άμεση ανταπόκριση και η αναζήτηση ιατρικής φροντίδας το συντομότερο δυνατό είναι απαραίτητη, καθώς αυτές οι επιπλοκές μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή και μερικές φορές απαιτούν άμεση αντιμετώπιση.

Πώς να μαζέψετε τσουκνίδες με ασφάλεια;

Εάν μαζεύετε τσουκνίδες, η ασφαλέστερη μέθοδος είναι να έχετε επίγνωση του σημείου όπου βρίσκονται οι τρίχες στα φύλλα και να κρατάτε τα χέρια σας κοντά στην κορυφή του φυτού, όπου τα φύλλα είναι μικρότερα και λιγότερο πιθανό να σας ακουμπήσουν.

Πιάστε το φύλλο γρήγορα και σταθερά από την κατεύθυνση που αναπτύσσονται οι τρίχες. Μόλις πιάσετε το φύλλο, στρίψτε το και ξεριζώστε το από το φυτό. Αυτή η μέθοδος δεν εγγυάται ότι δεν θα σας τσιμπήσει, γι’ αυτό θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι φοράτε γάντια ανά πάσα στιγμή.

Σκεφτείτε πως κάποιοι άνθρωποι – όπως οι αγρότες – μαζεύουν τις τσουκνίδες με γυμνά χέρια, αφού έχουν αναπτύξει χρόνια αντίσταση και έχουν μάθει να μην σπάνε τις τρίχες.

Πώς ευνοεί η τσουκνίδα την υγεία μας;

Υπάρχουν πολλά είδη τσουκνίδας, τα οποία αναπτύσσονται σε εύκρατες περιοχές και χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην εναλλακτική ιατρική για τις σηπτικές, διουρητικές, τονωτικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες τους.

Δείτε ακόμα: Τσίμπημα σκορπιού: Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει

Exit mobile version