Στο πλαίσιο αντιμετώπισης του προβλήματος του δημογραφικού, νέα προνόμια δίνονται στους περίπου 200.000 τρίτεκνους.
Τον διά βίου ορισμό της τρίτεκνης οικογένειας η οποία επιφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για 200.000 οικογένειες τριτέκνων στη χώρα εξειδίκευσε η η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, σε συνέχεια των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ.
«Αποτελούσε αίτημα δεκαετιών των τριτέκνων, καθώς μέχρι τώρα μία οικογένεια έχανε τα δικαιώματα της τριτεκνίας, όταν ένα παιδί ενηλικιώνονταν ή ολοκλήρωνε τις σπουδές του» σημείωσε η Υπουργός.
Η πιστοποίηση θα γίνεται μέσω πλατφόρμας, η οποία διασταυρώνει τα ληξιαρχικά στοιχεία.
Τρίτεκνοι: Τα 3 προνόμια αποκτούν
Τρίτεκνοι και προσλήψεις στο Δημόσιο
Η δια βίου ισχύς της τριτεκνίας «μεταφράζεται σε αύξηση της ποσόστωσης για τις προσλήψεις στο δημόσιο σε τρίτεκνους, ώστε να ανέλθει σε ίδιο ποσοστό με τους πολύτεκνους από 12% σε 16% στο σύνολο των προκηρυσσόµενων θέσεων.
Τρίτεκνοι και στεγαστικές παροχές
Παράλληλα οι πρόνοιες που ισχύουν για τους πολύτεκνους έχουν ήδη επεκταθεί στους τρίτεκνους και σε ότι αφορά στη συμμετοχή τους στα στεγαστικά προγράμματα.
Ενδεικτικά στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» η χορήγηση των δανείων σε τρίτεκνους ήταν με μηδενικό επιτόκιο. Αντίστοιχα και στα άλλα προγράμματα κοινωνικής στέγασης.
Τρίτεκνοι και παιδικοί σταθμοί
Εξίσου στη διάθεση των vouchers για τους παιδικούς σταθμούς τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και μονογονεϊκές οικογένειες είχαν κοινό «bonus» 40 μορίων.
Δείτε ακόμα: Πόσο αυξάνεται το επίδομα παιδιού και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
Τι λαμβάνουν οι πολύτεκνοι
Μένει να φανεί αν στην πορεία οι τρίτεκνοι θα εξισωθούν πλήρως με τους πολύτεκνους, οι οποίοι έχουν τα παρακάτω δικαιώματα:
-Αυξημένη μοριοδότηση σε ό,τι αφορά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, τις μετεγγραφές φοιτητών και τους διορισμούς στο Δημόσιο
-Μειωμένο τεκμήριο κατά 50% για τους πολύτεκνους ελεύθερους επαγγελματίες
-Μειωμένο τιμολόγιο ενέργειας και υδροδότησης
-Αυτοκίνητο με έκπτωση στο τέλος ταξινόμησης κατά την αγορά
-Απαλλαγή από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για τα εξαθέσια ΙΧ
-Άδειες ταξί
-Εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη
-Οικονομική ενίσχυση δήμων κατά τη γέννηση τρίτου και τέταρτου παιδιού
-Προστασία από απόλυση
-Μειωμένα δικαστικά έξοδα
-Εισιτήρια με έκπτωση σε ΜΜΜ και πλοία υπό προϋποθέσεις
-Μειωμένο εισιτήριο σε ποδοσφαιρικούς αγώνες
-Ελεύθερες είσοδοι σε μουσεία, θέατρα, κατά περίπτωση
-Ισόβια διατήρηση ιδιότητας πολυτέκνου
-Ισόβια σύνταξη αντίστοιχη με εκείνη της πολύτεκνης μητέρας
-Κουπόνια λαϊκών αγορών
-Εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές Αστυνομίας σε ποσοστό 10%
-Δωρεάν τοκετός σε μαιευτήρια κ.λπ.
Επισημαίνεται πως το 1944 η πολυτεκνία αφορούσε οικογένειες με πέντε τέκνα και το 1979 ο νόμος άλλαξε, αναγνωρίζοντας τις οικογένειες με τέσσερα τέκνα, ενώ πλέον θα αφορά και εκείνες με τρία τέκνα.
Το δημογραφικό πρόβλημα
Η δημογραφική γήρανση αποτελεί την κυρίαρχη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι χώρες του αναπτυγμένου κόσμου, καθώς έως το 2050 θα υπάρξουν πρωτόγνωρες δημογραφικές ανακατατάξεις, δεδομένου ότι ο πληθυσμός και το εργατικό δυναμικό της Ευρώπης αναμένεται να μειωθούν αισθητά.
Ειδικά στην χώρα μας ο πληθυσμός της εκτιμάται πως θα υποχωρήσει κατά 1 εκατομμύριο άτομα έως το 2050, καθώς οι επιπτώσεις του δημογραφικού θίγουν άμεσα τη σύνθεση της ελληνικής οικογένειας.
Δείτε ακόμα: Επίδομα μητρότητας: Τι ισχύει σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα