Τιμή ελαιολάδου: Πώς θα κυμανθεί το 2025

Αναμένεται μεγαλύτερη παραγωγή και χαμηλότερες τιμές

Περιεχόμενα

Τιμή ελαιολάδου: Ευοίωνες είναι οι προβλέψεις για την πορεία της παραγωγής και των τιμών του ελαιολάδου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις -και εφόσον δεν υπάρξουν ανατροπές λόγω του καιρού- η παραγωγή αναμένεται να είναι ιδιαίτερα βελτιωμένη σε σχέση με την περσινή, με τις τιμές παραγωγού να κυμαίνονται από τα 4 μέχρι τα 6 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι ξεπερνούσαν ακόμη και τα 9.

Κατά 56% έχει αυξηθεί η τιμή του ελαιολάδου συγκριτικά με το 2023 και 137% στην τριετία, όμως ήδη στην χονδρική αγορά φαίνονται σημάδια αποκλιμάκωσης.

Τιμή ελαιολάδου: Εδώ και περίπου ένα δίμηνο έχει ξεκινήσει μία σταδιακή μείωση της τιμής σε επίπεδο τιμών παραγωγού από τα ιστορικά υψηλά των 9,5 ευρώ το κιλό σήμερα βρισκόμαστε στα 7 ευρώ.

Τιμή ελαιολάδου: Αύξηση παραγωγής

Εάν ολοκληρωθεί η συγκομιδή χωρίς προβλήματα και επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για αύξηση της παραγωγής κατά 100.000 τόνους, τότε θα υπάρξει και μείωση της τιμής. Η αποκλιμάκωση των τιμών, όμως, θα φανεί προς το τέλος του χρόνου, οπότε και οι περισσότερες εταιρείες εκτιμάται ότι θα τυποποιήσουν με τη νέα σοδειά.

Στη μείωση της τιμής ελαιολάδου, εκτός από την αύξηση της εγχώριας παραγωγής, θα συμβάλει σε πολύ μεγάλο βαθμό και η αύξηση της παραγωγής ελαιολάδου στην Ισπανία, καθώς εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πάνω από 1 εκατ. τόνους από 850.000 τόνους πέρυσι. Αυξημένη κατά 20% περίπου αναμένεται να είναι και η παραγωγή ελαιολάδου στην Πορτογαλία, η οποία μπορεί να φτάσει στους 200.000 τόνους φέτος από 145.000 πέρυσι.

Τιμή ελαιολάδου: Στον αντίποδα, έντονος προβληματισμός επικρατεί για την αναμενόμενη μειωμένη παραγωγή του ιταλικού ελαιολάδου, μιας χώρας που καταναλώνει 50.000 με 60.000 τόνους το μήνα. Ποσότητα ιδιαίτερα μεγάλη, αν αναλογιστεί κάποιος ότι η ετήσια παραγωγή ελαιολάδου στη χώρα μας, σε μια καλή χρονιά, φτάνει τους 300.000 τόνους. Φέτος η παραγωγή εκτιμάται ότι δε θα ξεπεράσει τους 260.000 με 290.000 τόνους, από 330.000 που ήταν την προηγούμενη χρονιά.

Τιμή ελαιολάδου: Εκτιμήσεις

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η παραγωγή του ελαιολάδου στη χώρα μας αναμένεται να ξεπεράσει τους 250.000 τόνους και πολύ πιθανόν να φτάσει τους 280.000, από 150.000 τόνους πέρυσι, καταγράφοντας σημαντική αύξηση της τάξης άνω του 50%.

Σε κάθε περίπτωση, η παραγωγή θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες.

Αυτό που προβληματίζει τους παραγωγούς είναι οι υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη βροχοπτώσεων. Από την άλλη, στόχος είναι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και για τους αγρότες, αλλά και για τους καταναλωτές. Δηλαδή, οι αγρότες να εισπράξουν μια λογική τιμή για το ελαιόλαδο, για να μπορέσουν να συνεχίζουν να καλλιεργούν, αλλά και οι καταναλωτές να μπορέσουν να το αγοράσουν φθηνότερα.

Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας της χαμηλής παραγωγής ελαιολάδου στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία η τιμή παραγωγού προσέγγισε ακόμη και τα 9,5 ευρώ το κιλό, ενώ σήμερα είναι στα 7 ευρώ το κιλό για το παρθένο ελαιόλαδο, με καθοδική τάση.

Τιμή ελαιολάδου: Μείωση κατανάλωσης

Η αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής ελαιολάδου θα οδηγήσει σε μείωση της τιμής, ενώ παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα υπάρξει και αύξηση της κατανάλωσης, καθώς αρκετοί έχουν στραφεί σε άλλα είδη ελαίων, με μοναδικό κριτήριο την τιμή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κατανάλωση του ελαιολάδου έχει μειωθεί σε ποσοστό που προσεγγίζει το 40%. Τα δε αποθέματα ελαιολάδου που έχουν στις αποθήκες τους παραγωγοί και εταιρείες είναι αρκετά προκειμένου να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα στις τιμές και στην κατανάλωση μέχρι να τυποποιηθεί το ελαιόλαδο της νέας σοδειάς.

Εκτιμάται πως η φετινή παραγωγή ελαιολάδου θα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την περσινή και, συνεπώς, θα υπάρξει αποκλιμάκωση της τιμής του.

Η τιμή του παραγωγού σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα αναμένεται να κυμανθεί στα 4 με 6 ευρώ το κιλό.

Σε κάθε περίπτωση, φέτος αναμένεται σημαντική πτώση στην τιμή ελαιολάδου για τους καταναλωτές, οι οποίοι αναγκάστηκαν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη την προηγούμενη χρονιά.

Δείτε ακόμα: Πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις το καρπούζι που έχει απομείνει στο ψυγείο

Exit mobile version