Δεν είναι λίγοι αυτοί που μπερδεύονται και νομίζουν πως πρέπει να μαγειρέψουν μπακαλιάρο σκορδαλιά την 28 Οκτωβρίου.
Αυτό, όμως, είναι λάθος, αφού το εν λόγω έδεσμα έχει την τιμητική του την 25η Μαρτίου, γιατί κατά τη διάρκεια της νηστείας της μεγάλης Σαρακοστής η Εκκλησία επιτρέπει να φάμε ψάρι.
Δείτε ακόμα: 28 Οκτωβρίου: Το τελευταίο τριήμερο του 2024
Τι τρώμε την 28η Οκτωβρίου;
Μπορεί να μην έχει καμία απολύτως σχέση ο μπακαλιάρος με την 28 Οκτωβρίου, όμως κανείς δεν μας απαγορεύει να φάμε αυτό το φαγητό αν μας αρέσει και αυτό διότι δεν υπάρχει κάποιο παραδοσιακό έδεσμα για τη συγκεκριμένη μέρα.
Σύμφωνα με την Ορθόδοξη πίστη, τον Οκτώβριο οι πιστοί νηστεύουν μόνο Τετάρτη και Παρασκευή όταν και δεν τρώνε λάδι, κρέας και γαλακτοκομικά. Φέτος, η 28η Οκτωβρίου «πέφτει» Δευτέρα οπότε ο καθένας μπορεί να φάει ό,τι επιθυμεί.
Δείτε ακόμα: 28 Οκτωβρίου: «Άγραφη» άδεια για να πάτε στη σχολική γιορτή του παιδιού σας
Η ιστορία του μπακαλιάρου
Ο μπακαλιάρος, το πιο φημισμένο ψάρι στον κόσμο, που άλλαξε το διατροφικό χάρτη της Ευρώπης, άρχισε να γίνεται γνωστός κατά τα μέσα του 15ου αιώνα!
Οι Πορτογάλοι τον αποκαλούν «πιστό φίλο», οι Βάσκοι «ψάρι του βουνού» , οι Ισπανοί ανοίγουν μαγαζάκια με την επιγραφή «το σπίτι του μπακαλιάρου» (όπου ακόμα και σήμερα πωλούν μόνο αυτό το υπέροχο παστό ψάρι), οι Κρητικοί τον ονομάζουν «φτωχογιάννη» και όλοι οι κάτοικοι της Μεσογείου, παρά ότι θεωρήθηκε ψάρι της κουζίνας των φτωχών, τον λατρεύουν και τον καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες.
Παστωμένος με αλάτι, διατηρείται αναλλοίωτος για μήνες χωρίς να χάσει στο ελάχιστο τη θαυμάσια γεύση και τη διατροφική του αξία.και ακόμη μπορεί θαυμάσια να πάρει στο τραπέζι μας τη θέση του πρώτου ή του κύριου πιάτου, να γίνει ψητός ή σούπα.