Τι πρέπει να κάνεις αν το self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου βγει θετικό

Πολλά self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου βγαίνουν θετικά - Τι πρέπει να κάνεις αν σου συμβεί

Περιεχόμενα

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί με τα αποτελέσματα self tests για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, καθώς δεν είναι λίγα όσα βγαίνουν θετικά.

Ωστόσο, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, έσπευσε να καθησυχάσει τον κόσμο. Όπως είπε στο MEGA «ο κόσμος με το δίκιο του θέλει εξηγήσεις, γιατί πολλά τεστ βγαίνουν θετικά. Όταν ένα self test βγει θετικό, δεν σημαίνει ότι έχεις καρκίνο. Να ξέρει ο κόσμος ότι στο 80% και πάνω, μπορεί η θετικότητα αυτή να οφείλεται σε μια φλεγμονή, σε αιμορροΐδες, σε διάφορες αιτίες χωρίς να υπάρχει κακοήθεια. Δηλαδή αυτό είναι κάτι καλόηθες που υπάρχει».

Δείτε ακόμα: Πώς θα δείτε το ιστορικό Υγείας σας στο gov.gr

Τι πρέπει να κάνεις αν το self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου βγει θετικό

Σύμφωνα πάντα με την ίδια «αν βγει θετικό το τεστ, πρέπει ο κόσμος να κλείσει ραντεβού με τον γαστρεντερολόγο, να πάρει ο γιατρός το ιστορικό του ασθενούς, να αξιολογήσει την κλινική εικόνα και στη συνέχεια, αν χρειαστεί, να κάνει κολονοσκόπηση».

Υπενθυμίζεται πως από τις 11 Οκτωβρίου έχει ξεκινήσει η αποστολή SMS σε πολίτες άνω των 50 ετών για το πρόγραμμα για δωρεάν προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Οι δικαιούχοι μπορούν να προμηθεύονται τα self test από συγκεκριμένα φαρμακεία του προγράμματος, τα οποία βρίσκονται στο σημείο «Συνεργαζόμενα Φαρμακεία και Κέντρα Διενέργειας Εξετάσεων» στην ιστοσελίδα colon.gov.gr.

Με το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου, στόχος είναι η έγκαιρη ανίχνευση των προκαρκινικών αλλοιώσεων ή ακόμα και της νόσου αυτής καθ’ αυτής, με σκοπό την άμεση παρέμβαση και θεραπεία.

Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου απευθύνεται σε όλους τους πολίτες 50-69 ετών, οι οποίοι δεν έχουν ήδη διαγνωσθεί με αδενωματώδεις πολύποδες του παχέος εντέρου, δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του παχέος εντέρου, δεν έχουν διαγνωσθεί με φλεγμονώδη νόσο του παχέος εντέρου, δεν έχουν διαγνωστεί με σύνδρομο Λιντς, δεν έχουν διαγνωσθεί με οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση, δεν έχουν διαγνωσθεί με κληρονομικό καρκίνο του εντέρου, διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι.

Δείτε ακόμα: Πώς να κάνεις εύκολο το πρωινό ξύπνημα της Δευτέρας

Τι πρέπει να κάνεις αν το self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου βγει θετικό

Ο δικαιούχος πραγματοποιεί το self-test και ενημερώνει το συνεργαζόμενο φαρμακείο για το αποτέλεσμα.

Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, το πρόγραμμα τερματίζεται.

Σε περίπτωση άκυρου αποτελέσματος, ο πολίτης δικαιούται δωρεάν ένα δεύτερο self–test ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος του self–test, ο φαρμακοποιός θα ενημερώνει τον πολίτη ότι δημιουργείται αυτόματα κωδικός Ιατρικής Επίσκεψης και έχει την δυνατότητα να πραγματοποιήσει δωρεάν ιατρική επίσκεψη σε κλινικό ιατρό ειδικότητας Γαστρεντερολόγου που συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Ο γιατρός θα πραγματοποιεί κλινική συνεκτίμηση και εάν κρίνει ότι χρειάζεται κολονοσκόπηση θα εκδίδεται παραπεμπτικό για δωρεάν κολονοσκόπηση.

Εάν κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης εντοπιστούν ευρήματα που δύναται να αφαιρεθούν, αφαιρούνται επί τόπου. Αυτό βέβαια μπορεί να γίνει μόνο σε νοσοκομεία και όχι σε διαγνωστικά κέντρα όπου επίσης πραγματοποιούνται κολονοσκοπήσεις.

Αν κάποιος απευθυνθεί σε διαγνωστικό κέντρο και έχει ευρήματα, θα πρέπει να επαναλάβει τη διαδικασία της κολονοσκόπησης για την αφαίρεσή τους σε νοσοκομείο.

Σε κάθε περίπτωση ευρήματος λαμβάνονται δείγματα βιοψίας και εκδίδεται αυτόματα παραπεμπτικό για διενέργεια βιοψίας, η οποία, επίσης παρέχεται δωρεάν.

Δείτε ακόμα: Γιατί δεν πρέπει να το παρακάνουμε με το χαρτί υγείας στην τουαλέτα;

Ο Τάσος Σκλάβος γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση, έκανε μεταπτυχιακά στη Διακυβέρνηση και τις Δημόσιες Πολιτικές, ενώ το 2022 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ και συγγραφέας. Οι συγγραφικές του ανησυχίες εκτείνονται σ’ ένα πολυεπίπεδο πλαίσιο λογοτεχνικών, πολιτικοκοινωνικών και λαογραφικών ζητημάτων. Έργα του: Ένα βιβλίο για τον Οδυσσέα (Ηδυέπεια, 2018) Όταν γνώρισα τα μάτια σου (24γράμματα, 2020) Από του Λάπι έρχομαι (Καμπύλη, 2021) Ο ύστερος Πουλαντζάς και ο δημοκρατικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό (Κουκκίδα, 2024)
Exit mobile version