Τι είναι το wishcycling και πώς να το αποφύγεις;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον όρο wishcycling και τον αντίκτυπο που έχει στην προσπάθεια ανακύκλωσης

Το wishcycling είναι ένας όρος που αναφέρεται στην πράξη να τοποθετεί κάποιος αντικείμενα στον κάδο της ανακύκλωσης, ελπίζοντας ότι θα ανακυκλωθούν, ακόμα και αν δεν είναι σίγουρος ότι αυτά τα αντικείμενα είναι πραγματικά ανακυκλώσιμα.

Οι άνθρωποι συχνά το κάνουν με καλές προθέσεις, θέλοντας να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Ωστόσο, το wishcycling μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις, καθώς η τοποθέτηση μη ανακυκλώσιμων υλικών μπορεί να επιβαρύνει τα κέντρα ανακύκλωσης, καθιστώντας πιο δύσκολη την επεξεργασία των πραγματικά ανακυκλώσιμων υλικών.

Δείτε ακόμα: Ανακύκλωση: Πώς θα την κάνουμε σωστά

Για παράδειγμα, πλαστικά που δεν έχουν την κατάλληλη σήμανση ή μολυσμένα υλικά, αν μπουν στο «ρεύμα» της ανακύκλωσης, μπορεί να οδηγήσουν στη μόλυνση ολόκληρης της παρτίδας, αναγκάζοντας το κέντρο ανακύκλωσης να την απορρίψει.

Το wishcycling, λοιπόν, επιδεινώνει το πρόβλημα της σωστής ανακύκλωσης αντί να το λύνει.

Δείτε ακόμα: Κομποστοποίηση: Πώς να την κάνετε σωστά

5 τρόποι για να αποφύγεις το wishcycling

  1. Μάθε τι είναι ανακυκλώσιμο: Ενημερώσου για τους κανονισμούς ανακύκλωσης που ισχύουν στην περιοχή/χώρα σου.
  2. Καθάρισε τα αντικείμενα: Βεβαιώσου ότι τα ανακυκλώσιμα αντικείμενα είναι καθαρά πριν τα τοποθετήσεις στον κάδο. Τα λερωμένα υλικά, όπως χαρτί με λάδι ή τροφές, δεν μπορούν να ανακυκλωθούν και μπορεί να επιβαρύνουν τη διαδικασία.
  3. Απόφυγε τα σύνθετα υλικά: Μην ανακυκλώνεις αντικείμενα που αποτελούνται από πολλαπλά υλικά, όπως κουτιά με πλαστικά καπάκια ή συσκευασίες με διαφορετικά στρώματα. Αυτά είναι δύσκολο να επεξεργαστούν σωστά.
  4. Ακολούθησε τους κανόνες συσκευασίας: Μην βάζεις τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες μέσα σε σακούλες. Οι πλαστικές σακούλες συχνά δεν είναι αποδεκτές και μπορούν να μπλοκάρουν τον εξοπλισμό στα κέντρα ανακύκλωσης.
  5. Μην ανακυκλώνεις αμφίβολα αντικείμενα: Αν δεν είσαι σίγουρος αν κάτι είναι ανακυκλώσιμο, καλύτερα να το πετάξεις στα σκουπίδια παρά να διακινδυνεύσεις να μολύνεις τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Δείτε ακόμα: Reuse: Πώς να κάνετε επαναχρησιμοποίηση

Exit mobile version