Τι είναι το περίφημο τεστ με την μπατονέτα και πώς περίπου λειτουργεί; Όλη η σκληρή αλήθεια σε αυτό εδώ το κείμενο που δεν είναι τόσο μακάβριο όσο νομίζεις.
“Εγώ μόνο πότε θα πεθάνω δεν ξέρω”, μπορεί να λες όλες εκείνες τις φορές που πέφτεις μέσα στις προβλέψεις σου. Αν σου πούμε ότι πλέον θα μπορείς να το ξέρεις κι αυτό, πώς θα σου φανεί; Κι όμως, υπάρχει μία ειδική μπατονέτα που σύμφωνα με επιστήμονες, βλέπει τον θάνατό σου. Και εξηγούμαστε.
Επιστήμονες επινόησαν έναν τρόπο για να υπολογίσουν κατά προσέγγιση την χρονολογία θανάτου του καθενός μας. Σε συνδυασμό με επιγενετικούς παράγοντες -αυτούς που “αποτυπώνονται” στο DNA μας από τους προγόνους μας και σχετίζονται από την περιβαλλοντική ρύπανση μέχρι το στρες που μπορεί να βιώνουμε- υποστηρίζουν ότι μπορούν να το κάνουν και μάλιστα με αρκετή σιγουριά.
Θεωρητικά, μπορούσαν και στο παρελθόν, απλώς μέχρι πρότινος, αποτελούσε μία περίπλοκη διαδικασία κατά την οποία έπρεπε να πάρουν δείγμα ιστού από το αίμα είτε να μας υποβάλλουν σε μια σειρά εξετάσεων που θύμιζαν περισσότερο φυσική αξιολόγηση παρά κάτι άλλο. Αναζητώντας μία λιγότερο παρεμβατική “λύση”, οι ερευνητές της εταιρείας μακροζωίας Tally Health με έδρα τη Νέα Υόρκη, όχι μόνο επινόησαν μια νέα μεθοδολογία, αλλά πιθανότατα να την εμπορευτούν κιόλας, κάνοντας την διαθέσιμη στο κοινό μέσω πώλησης.
Δείτε ακόμα: Πώς θα καταλάβεις αν έχεις μυωπία ή αστιγματισμό, το απόλυτο τεστ εδώ!
Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Aging, οι ειδικοί της Tally εξήγησαν πώς δημιούργησαν αυτό που αποκαλούν “ρολόι δεύτερης γενιάς”, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει τη μεθυλίωση του DNA που αφορά τη θνησιμότητα μέσω κυττάρων που λαμβάνονται μέσω επιχρίσματος από τα μάγουλά μας.
“Το γεγονός ότι το επιγενετικό μας ρολόι που έχει ‘εκπαιδευτεί’ στα κύτταρα του μάγουλου προβλέπει τη θνησιμότητα ‘μετρώντας’ το μεθυλόμορφο στα κύτταρα του αίματος υποδηλώνει ότι υπάρχουν κοινά σημάδια θνησιμότητας σε όλους τους ιστούς”, εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης Maxim Shokhirev.
Επειδή η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από κερδοσκοπική εταιρεία, προφανώς και οι επιστήμονες ποντάρουν στο οικονομικό όφελος από αυτή την έρευνα. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι η Tally Health πουλά ήδη τα πρώτα τεστ μάγουλων, αν και δεν είναι σαφές αν η προαναφερθείσα μεθοδολογία είναι η ίδια που περιλαμβάνεται στο κιτ 250 δολαρίων (229 ευρώ) και που διαφημίζεται στο site της. Αν μάθουμε κάτι περισσότερο, θα σε ενημερώσουμε