Τι αλλάγες εξετάζονται στις ηλεκτρονικές πληρωμές

Σημαντικές αλλαγές εξετάζονται από το ΥΠΟΙΚ για τις ηλεκτρονικές πληρωμές αυξάνοντας τα κίνητρα για όσους ζητούν αποδείξεις

Περιεχόμενα

Η κυβέρνηση εξετάζει αλλαγές στα κίνητρα για ηλεκτρονικές πληρωμές, στοχεύοντας έτσι στη μείωση της φοροδιαφυγής.

Οι προτάσεις που βρίσκονται υπό μελέτη από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών περιλαμβάνουν δύο βασικές επιλογές:

Δείτε εδώ Τι αλλάζει στην φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών το 2025

Αύξηση του ποσοστού έκπτωσης φόρου εισοδήματος για συγκεκριμένα επαγγέλματα: Σήμερα, για επαγγέλματα όπως ταξί, υδραυλικοί, κομμωτήρια και γυμναστήρια, αφαιρείται το 30% της συνολικής δαπάνης (έως 5.000 ευρώ) από το φορολογητέο εισόδημα.

Εξετάζεται η αύξηση αυτού του ποσοστού, ώστε να προσφερθεί μεγαλύτερο φορολογικό κίνητρο. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι η εφαρμογή του μέτρου εμφανίζει αδυναμίες.

Για παράδειγμα, σε συνολική δαπάνη 1,3 δισ. ευρώ, το ποσό που αφαιρέθηκε από το φορολογητέο εισόδημα ήταν μόλις 340 εκατ. ευρώ, οδηγώντας σε περιορισμένο όφελος για τους περισσότερους φορολογούμενους, κυρίως όσους βρίσκονται κάτω από το αφορολόγητο όριο.

Ενδεχόμενη κατάργηση της ρύθμισης για την έκπτωση δαπανών σε 20 επαγγέλματα: Λόγω της μικρής αποτελεσματικότητας για ορισμένους φορολογούμενους και του χαμηλού οφέλους που παρέχει, συζητείται η εγκατάλειψη του μέτρου.

Ηλεκτρονικές πληρωμές για αναβαθμίσεις ακινήτων

Από την 1η Ιανουαρίου 2024, οι ηλεκτρονικές πληρωμές για αναβαθμίσεις ακινήτων θα επιτρέπουν την έκπτωση του 100% της δαπάνης υπηρεσιών από τον φόρο, σε βάθος πενταετίας, καθώς και επιπλέον έκπτωση 33% για τα υλικά που αγοράζονται. Αυτές οι αλλαγές θα αποτυπωθούν για πρώτη φορά στις φορολογικές δηλώσεις του 2025. Το μέτρο θεωρείται πιο ουσιαστικό από το υφιστάμενο, αλλά απαιτεί καλύτερη ενημέρωση και προβολή ώστε να γίνει αντιληπτό το όφελος από τους πολίτες.

Δείτε εδώ Πληρωμές e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιοι πάνε ταμείο 18 με 22 Νοεμβρίου

Αποφάσεις για το μέλλον των φορολογικών κινήτρων

Το Υπουργείο αναμένεται να αποφασίσει το 2025 για τη συνέχιση ή την τροποποίηση της διάταξης που προβλέπει έκπτωση 30% σε συγκεκριμένες δαπάνες. Πριν από αυτό, θα επιδιωχθεί να αναδειχθούν τα οφέλη για τους φορολογούμενους, κυρίως όσους δηλώνουν υψηλότερα εισοδήματα, καθώς αυτοί απολαμβάνουν μεγαλύτερη φορολογική ελάφρυνση. Παράλληλα, εξετάζεται η δυνατότητα προσαρμογής της έκπτωσης ώστε να πλησιάζει περισσότερο το ποσοστό του ΦΠΑ (24%) που εφαρμόζεται στις συναλλαγές.

Exit mobile version